Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ: Ο ΧΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΛΟΑΔ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ.


Αντιγράφω από εδώ.
Στο πλευρό των gay τάχθηκε ο Χρ.Στυλιανίδης
Τόνισε την ανάγκη να κατατεθεί διακομματική πρόταση νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης
Παρά το όποιο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος, ο κ. Στυλιανίδης δε δίστασε να υπερασπιστεί δια της παρουσίας του τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων

Η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και η αίθουσα κατάμεστη. Από τα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στο Σπίτι της Ευρώπης την περασμένη Τρίτη, διαφάνηκε πως ο αγώνας για τα δικαιώματα της μεγάλης αυτής κοινωνικής ομάδας δεν αφορά μονάχα τα ίδια τα ομοφυλόφιλα άτομα, αλλά όλους τους πολίτες που θέλουν να προσδιορίζουν τη μικρή μας κοινωνία ως πολιτισμένη.
Τις τελευταίες εβδομάδες το ζήτημα της ισότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο δικαίωμα του γάμου, βρίσκεται στην επικαιρότητα. H έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, επί του παραπόνου που υποβλήθηκε από Κύπριο πολίτη, υπήρξε η αφορμή για την έναρξη του δημόσιου διαλόγου.
Η συντακτική ομάδα του περιοδικού ΡΕΥΜΑ και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, επιθυμώντας να συμβάλλουν στη δημόσια συζήτηση για το θέμα της νομικής κατοχύρωσης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών, διοργάνωσαν εκδήλωση την Τρίτη 22 Ιουνίου, στις 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Λεωφ. Βύρωνος 30, Λευκωσία).
Στα πλαίσια της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους των Ευριπίδη Δίκαιου και Στέλλας Γεωργίου με τίτλο: «Το φιλμάκι αυτό είναι αφιερωμένο στις 17 του Μάη», αφιερωμένο στην Διεθνή Ημέρα Ενάντια στην Ομοφοβία και την Τρανσφοβία. Χαιρετισμούς για την εκδήλωση απηύθυναν οι: Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και Λάκης Χριστοδούλου, μέλος της Συντακτικής Ομάδας του περιοδικού «ΡΕΥΜΑ». Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις επί του δικαιώματος στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια πραγματοποίησαν/ έκαναν οι: Δρ. Σταύρος Καραγιάννης - καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δέσποινα Μιχαηλίδου - εκπρόσωπος ΜΚΟ accept – LGBT Cyprus, Άριστος Τσιάρτας – προϊστάμενος της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των διακρίσεων του γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και ο Χρίστος Στυλιανίδης, Βουλευτής ΔΗΣΥ. Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η Γωγώ Αλεξανδρινού, δημοσιογράφος. Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι: Στέλλα Κυριακίδου – βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης – βουλευτής ΔΗΣΥ και ο Αχιλλέας Δημητριάδης, δικηγόρος.
Ο Δρ. Καραγιάννης μέσα από την παρέμβαση του έδωσε την κοινωνιολογική διάσταση του θέματος καθώς και την παρουσία ενός ομοφυλόφιλου ατόμου μέσα στην κοινωνία. Η Δέσποινα Μιχαηλίδου, εκ μέρους της Αccept ΛΟΑΔ τόνισε την σημασία της καταπολέμησης των διακρίσεων και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος νομικής κατοχύρωσης σχέσεων. Έχοντας ως βάση την Έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης για την άμεση ανάγκη κατοχύρωσης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών, ο Άριστος Τσίαρτας έδωσε μια εμπεριστατωμένη διάσταση των νομικών και πολιτικών δεδομένων στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στον κυπριακό χώρο θέτοντας την κυπριακή Πολιτεία επί των ευθυνών της ως προς την προστασία από τις διακρίσεις και την διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο Χρίστος Στυλιανίδης τόνισε την ανάγκη να κατατεθεί διακομματικά μια πρόταση νόμου αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο να καλύπτει και τα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια ως ένα πρώτο βήμα στην κατοχύρωση δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών.
Η Πολιτεία οφείλει στα πλαίσια της ισονομίας, της ισοπολιτείας και των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα και να ανταποκριθεί σε μια σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα όπως είναι και η ανάγκη νομικής ρύθμισης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης νομικής ρύθμισης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών θα διασφαλιστούν και άλλα δικαιώματα όπως η κληρονομική διαδοχή και η περιουσιακή σχέση, δικαιώματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια μέχρι στιγμής.
Η αλλαγή σε μια κοινωνία δεν μπορεί να είναι μόνο πολιτική και νομική, η accept θα εργαστεί σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως το περιοδικό ΡΕΥΜΑ, μέσα από δράσεις ενημερωτικές και εκπαιδευτικές για την αλλαγή και σε κοινωνικό επίπεδο όσο αφορά τις στάσεις και τις αντιλήψεις για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για την ομοφυλοφιλία ευρύτερα. Μόνο μέσα από δράσεις σε παράλληλα επίπεδα μια ενδεχόμενη νομική αλλαγή θα μπορέσει να γίνει αποδεκτή μέσα στην ευρύτερη κοινωνία και να τύχει πλήρους εφαρμογής. Η accept οραματίζετε μια κοινωνία η οποία θα είναι βασισμένη στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του. Μια κοινωνία που θα είναι απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό.
Όπως αναφέρει απλά και ξεκάθαρα το μήνυμα της Εκστρατείας κατά των διακρίσεων από την Αρχή Ισότητας, ο έρωτας δεν κάνει διακρίσεις, εσύ ποιος είσαι για να κάνεις διακρίσεις; Εσύ, ως κράτος, ως βουλευτής, ως υπουργός, ως πολίτης στην Κύπρο ποιος είσαι για να κάνεις διακρίσεις;
- www.kathimerini.com.cy
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: