Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ: ΜΗΝΥΣΗ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ.

Αντιγράφω από την SigmaLive.
Μήνυση στη Δημοκρατία για τη φυλάκιση του φορέα HIV
Sigmalive/ΚΥΠΕ, 28 Ιουνίου 2010

Τους μηχανισμούς της αποκαταστατικής δικαιοσύνης θα ενεργοποιήσουν οι δικηγόροι του Βρετανού υπηκόου, που σύμφωνα με τις καταγγελίες στις οποίες προέβησαν οι δικηγόροι Πολυχρόνης Γιάννης και Τζοβάννης Κουζαλής, από το Δικηγορικό Γραφείο G Kouzalis LLC, κρατήθηκε παράνομα στις Κεντρικές Φυλακές λόγω του ότι είναι φορέας του ιού HIV.
Οι δικηγόροι του Βρετανού αναφέρονται σε άρνηση των αρμοδίων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαντήσουν στους ίδιους ως προς τους λόγους σύλληψης και κράτησής του πελάτη τους, παρακωλύοντας -όπως είπαν- την πρόσβασή του στο Δικαστήριο.
Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος Γιάννης Πολυχρόνης ανέφερε πως «καταρχήν να τονίσουμε ότι εμείς ως δικηγόροι του παραπονούμενου, λόγω κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκείται ήδη για τη νομιμότητα των πράξεων της εκτελεστικής εξουσίας, από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, αλλά και μέσω της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα σχετικά με την παρανομία των πιο πάνω ενεργειών της διοίκησης, αφού άλλωστε θα ενεργήσουμε δια της δικαστικής οδού για δικαστικό έλεγχο τόσο ως προς τη νομιμότητα σύλληψης και κράτησης όσο και ως προς την αποκατάσταση, δηλαδή την αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη ο πελάτης μας».
Πρόσθεσε πως «θέλουμε μόνο να τονίσουμε τη στάση των αρμόδιων τμημάτων απέναντι μας και κατ’ επέκταση προς αυτόν. Επιχειρήσαμε να κάνουμε επιθεώρηση του Διοικητικού φακέλου με επιτόπια επίσκεψή μας και μας αρνήθηκαν ή / και μας αγνόησαν, ούτε πως κρατείτο ή / και στερείται της ελευθερίας του ένας άνθρωπος, Ευρωπαίος πολίτης και χρήζει άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», είπε.
Καθημερινά, συνέχισε, «στέλναμε πληθώρα επιστολών αφού από τη στάση της Διοίκησης εμποδιζόμασταν να γνωρίζουμε επακριβώς γιατί κρατείτο ο πελάτης μας, ποιος διέταξε την κράτηση του, ποιο το αιτιολογικό της κράτησης του, πότε θα αφεθεί ελεύθερος και ποιος μεριμνά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που ακολουθεί, αλλά αρνούνταν ή / και αμελούσαν να μας απαντήσουν». Ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε επίσης ότι «προβήκαμε σε διαδικασία για έκδοση προνομιακού διατάγματος Habeas Corpus στο Ανώτατο Δικαστήριο και πριν την εκδίκαση τον άφησαν ελεύθερο. Ακόμα και μετά την απελευθέρωση του εκκρεμεί επιστολή μας η οποία παραμένει επίσημα αναπάντητη μέχρι σήμερα, γιατί κρατείτο τόσο καιρό», είπε και πρόσθεσε πως «μόλις λάβουμε γραπτώς την απάντηση της Διοίκησης στις επιστολές μας θα ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς της αποκαταστατικής δικαιοσύνης».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: