Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΥΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥΣ.

Σε συνέχεια του πιο κάτω ποστ, για την άρση της απαγόρευσης εισόδου για τους οροθετικούς στις ΗΠΑ, από τον Πρόεδρο Ομπάμα, αναρωτήθηκα ποιές ακόμη χώρες διατηρούν αυτήν την απαγόρευση.

Οι χώρες αυτές λοιπόν είναι οι:

Αρμενία, Μπρουνέι, Ιράκ, Λιβύη, Μολδαβία, Ομάν, Κατάρ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότιος Κορέα και Σουδάν.

Πρόκειται δηλαδή για 11 ακόμη χώρες, σύμφωνα με την διεθνή οργάνωση Immigration Equality*.

Η απαγόρευση αυτή ίσχυε στις ΗΠΑ εδώ και 22 χρόνια - απαγορεύοντας την χορήγηση κάρτας βίζα για την επίσκεψη στην χώρα, καθώς και για όσους μετανάστες ήδη βρίσκονταν στις ΗΠΑ, απαγόρευε την χορήγηση της πράσινης κάρτας.
----
* Eδώ να σημειώσω ότι υπάρχουν οργανώσεις που αναφέρουν και άλλες ακόμη χώρες, την Υεμένη, τα Φίτζι και την Κολομβία, θεώρησα όμως πιο αξιόπιστη την Immigration Equality (εξειδικεύεται σ' αυτά τα θέματα) που συμφωνεί με την Διεθνή Αμνηστία.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Τριτοκοσμική συμπεριφορα που δεν διέφεραν σε τίποτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ τώρα που το απελευθέρωσαν ξέρεις τρέχω για εισητήρια.
φιλιά πολλά

Tales from the other side of town είπε...

Φιλιά, bear. :-)

SK είπε...

Ευχάριστο νέο.
Βέβαια η απαγόρευση ταξιδιών είχε πρακτικά ελάχιστες συνέπειες, αφού δεν εφαρμοζόταν στην πράξη (εκτός από περιπτώσεις ακτιβιστών σε συνέδρια για ΗIV, όπως έγραψε και ο Thomas στο ιστολόγιό του. Κι εκεί όμως συχνότατα γινόταν εξαιρέσεις). Είχε όμως συμβολικό χαρακτήρα, βάζοντας τις ΗΠΑ στη λίστα των χωρών με απαγόρευση.
Εκεί που οι συνέπειες είναι πιο ουσιαστικές (αν και λιγότερο γνωστές), είναι στη μετανάστευση, αφού για τη χορήγηση πράσινης κάρτας απαιτείται ιατρική εξέταση: έτσι ήταν αδύνατον να αποφύγει κανείς τη διάγνωση για HIV.

Tales from the other side of town είπε...

Sk, ευχαριστώ και σωστά επισημαίνεις ότι οι περισσότερες συνέπειες ήταν στην χορήγηση πράσινης κάρτας.
Απ' ότι διαβάζω πάντως, από τις 11 χώρες που εναπομένουν, αυτή που εφαρμόζει με πιο σκληρό τρόπο αυτή την απαγόρευση είναι η Ρωσία και εκεί έχουν παρουσιαστεί οι πιο πολλές περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή Τύπο.