Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΞΑΝΑ ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΟΜΟΦΥΛΩΝ.

Αντιγράφω από χθεσινό δημοσίευμα του Έθνους:
Στα δικαστήρια ξανά οι γάμοι των ομοφύλων
«E» 13/10

Εφεση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, σύμφωνα με την οποία οι γάμοι που τελέσθηκαν μεταξύ δύο ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο το καλοκαίρι του 2008, είναι ανυπόστατοι, κατέθεσε χθες στο Εφετείο Δωδεκανήσου ο δικηγόρος των δύο ανδρών Φώτης Κωστόπουλος.
Το ζευγάρι των δύο ανδρών ζητά να μην ισχύει η απόφαση του Πρωτοδικείου και να απορριφθεί στο σύνολό της η προσφυγή του εισαγγελέα. Στο πολυσέλιδο κείμενο της έφεσης αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους οι δύο άνδρες ζητούν την ακύρωση της απόφασης.
Στην Τήλο
Οι πρώτοι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα, τελέσθηκαν στις 24 Ιουνίου 2008 στην Τήλο. Ενα ζευγάρι ανδρών και ένα γυναικών παντρεύτηκαν με τις «ευλογίες» του δημάρχου Τήλου, Τάσου Αλιφέρη. Μετά την τέλεση των γάμων ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων.
Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκαναν λόγο για ανυπόστατους γάμους.
Στη συνέχεια ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, κ. Γιώργος Οικονόμου, άσκησε δύο αναγνωριστικές αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, κατά των ζευγαριών και κατά του δήμαρχου Τήλου, αιτούμενος να χαρακτηριστούν οι γάμοι ως ανυπόστατοι.
Οι αγωγές εκδικάστηκαν στις 4 Δεκεμβρίου 2008. Στις 30 Ιουνίου εκδόθηκε τελικά η απόφαση που απέρριψε την αγωγή ως προς τον δήμαρχο ως απαράδεκτη και την έκανε δεκτή για τα ζευγάρια.
Αναγνωρίστηκε δηλαδή ότι οι γάμοι μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών είναι ανυπόστατοι.
Τώρα, οι δύο άνδρες που παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στην Τήλο, επιμένουν στη δικαίωσή τους.
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο κείμενο της έφεσης, ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει αγωγή περί αναγνώρισης ως ανυπόστατου ενός γάμου. Εχει μόνο το δικαίωμα ακύρωσης του γάμου.
- Πέτρος Καλιβούρης

2 σχόλια:

xomeritis είπε...

θα δείξει, μου ακούγονται πολύ νομικά αυτά για να πιάσω τη σημασία πράξης. Εφόσον υπάρχει, αν υπάρχει, πολιτική βούληση με τη νέα κυβέρνηση οι κρίσιμες μάχες θα δοθούν αλλού.

Tales from the other side of town είπε...

Κι εμένα το ίδιο - αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι η έφεση έχει να κάνει με την διαδικασία (άκυρο ή ανυπόστατο) κι όχι τόσο με την ουσία, αν και στα νομικά θέματα συχνά η διαδικασία είναι ουσία.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου - στο πολιτικό επίπεδο θα κριθεί το θέμα, στο αν υπάρχει ή όχι πολιτική βούληση.