Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Ο ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΙ ΚΑΙ Η ΝΤΟΛΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΗΛΥΚΟ ΑΛΟΓΟ!

[«Είμαι αρσενικό!» ξεκαθαρίζει αγριεμένο το άλογο του Λούκυ Λουκ Τζόλι Τζάμπερ, μέσα από την αφιέρωση που μας έκανε ο σκιτσογράφος Ασντέ]

Αντιγράφω από το Βήμα της Κυριακής.
«Ο Λούκυ Λουκ δεν είναι γκέι!»
της ΑΣΤΕΡΟΠΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ο σκιτσογράφος του μοναχικού καουμπόι επισκέφθηκε τη χώρα μας και μας πληροφόρησε (ανάμεσα σε άλλα) ότι το άλογο Ντόλυ δεν είναι θηλυκό, όπως μας έκανε για χρόνια να πιστεύουμε ο πρώτος έλληνας εκδότης του κόμικ.
«Είστε τρελοί εσείς οι Ελληνες!» αναφώνησε ο σχεδιαστής του Λούκυ Λουκ Ασντέ, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας πληροφορήθηκε ότι το ελληνικό δαιμόνιο κατάφερε να κάνει... αλλαγή φύλου στο άλογο του μοναχικού καουμπόι. Ο γάλλος σκιτσογράφος βρέθηκε στη χώρα μας προσκεκλημένος της Μαμούθ Κόμιξ και του Γαλλικού Ινστιτούτου, προκειμένου να μιλήσει για έναν άλλο αγαπημένο χάρτινο ήρωα, τον Αστερίξ. Και το τεύχος νούμερο 78 με τίτλο «Η ωραία Προβένς»- όπου Προβένς είναι το όνομα της φοράδας που ερωτεύεται παράφορα το άλογο του Λούκυ Λουκστάθηκε η αφορμή για να λυθεί αυτή η χρόνια παρεξήγηση και να αποκατασταθεί η χαμένη τιμή του αγέρωχου τετράποδου.
Ως άλλος... Ντάλτον, καταζητείται λοιπόν από την περασμένη Πέμπτη- όταν συναντήσαμε τον δημιουργό στο ξενοδοχείο Divani Caravel- ο πρώτος έλληνας ε κδότης του κόμικ και νονός του αλόγου. Εκείνος ήταν που αποφάσισε να δώσει στο ταλαίπωρο άλογο το όνομα της κόρης του: Ντόλυ! «Δικό του το κόμικ, δική του η κόρη, δικό του και το άλογο» όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της Μαμούθ κόμιξ από την οποία εκδίδεται πλέον η σειρά. Κάτι η ξανθιά χαίτη, κάτι οι ατάκες του τύπου «αφεντικό γύρνα από την άλλη γιατί δε θέλω να με βλέπεις τώρα που θα αλλάζω σέλα», και η εγχώρια φαντασία άρχισε να καλπάζει. Τα χρόνια περνούσαν, τα άλμπουμ του συγκεκριμένου κόμικ πλήθαιναν και τίποτε δεν έμοιαζε να διαταράσσει το αξίωμα ότι ο Τζόλι Τζάμπερ λέγεται πλέον Ντόλυ και είναι γυναίκα.
Ωσπου μπήκε στη ζωή του η ωραία Προβένς και όλα άλλαξαν. «Μα κοιτάξτε! Την ερωτεύεται!» προσπαθούσε να μας πείσει ο συμπαθέστατος Ασντέ, μην ξέροντας αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει. Και ως διά μαγείας, στο συγκεκριμένο τεύχος, η Ντόλυ ξαναβαπτίζεται για να δικαιολογηθεί το ειδύλλιο. Και το όνομα αυτού «Ντόλης ο Τζάμπερ»! «Είναι πολύ αστείο! Εχω δει πολλές φορές τα ονόματα ηρώων να αλλάζουν για να προσαρμοστούν στη γλώσσα της χώρας την οποία επισκέπτονται. Στην Ιταλία για παράδειγμα, τον Ντόναλντ Ντακ τον λένε Παπερίνο και τον Μίκι Μάους Τοπολίνο. Οι Ελληνες όμως φαίνεται ότι είστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά, επεμβαίνοντας ακόμη και στη φύση. Αν λοιπόν το “Βrokeback Μountain” γυριζόταν σε καρτούν, είμαι σίγουρος ότι θα περιμένατε να δείτε τον Λούκυ Λουκ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο σας διαβεβαιώ: ο Λούκυ Λουκ δεν είναι γκέι!» μας διευκρίνισε ο Ασντέ. Και για να μην αφήσει κανένα ίχνος υποψίας, ζωγράφισε στην τελευταία σελίδα του επίμαχου τεύχους έναν οργισμένο Τζόλι Τζάμπερ να δηλώνει: «Είμαι αρσενικό! $%#&».
Αν και από τότε που θυμάται τον εαυτό του έλεγε ότι ήθελε να γίνει σκιτσογράφος και να φτιάχνει κόμικς όταν μεγαλώσει, αναγκάστηκε να κάνει το χατίρι της μητέρας του και να σπουδάσει Ιατρική με ειδίκευση στην Ακτινολογία: «Προέρχομαι από πλούσια οικογένεια του Μαρόκου, η οποία όμως, όταν πήγε στη Γαλλία, τα έχασε όλα. Στην ουσία ήμασταν λοιπόν ξεπεσμένοι αριστοκράτες. Είχαμε το ένδοξο παρελθόν, αλλά όχι τα χρήματα». Επιστρέφοντας κάθε βράδυ από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν πολύ και κέρδιζε πολλά, η σύζυγός του τον έβλεπε να ξενυχτάει σκιτσάροντας. Ηταν εκείνη που του είπε ότι έπρεπε να κυνηγήσει το όνειρό του, αλλιώς θα το μετάνιωνε για μια ολόκληρη ζωή. Τα πρώτα έξι χρόνια ήταν δύσκολα, άρχισαν να πουλάνε έπιπλα του σπιτιού για να ζήσουν. Και εκεί που ήταν έτοιμος να επιστρέψει στη δουλειά του γιατρού, χτύπησε το τηλέφωνο και το όνειρό του έγινε πραγματικότητα: Θα ήταν εκείνος που θα συνέχιζε τη μακρά παράδοση, σκιτσάροντας τον Λούκυ Λουκ καβάλα στο τόσο, μα τόσο, αρρενωπό άλογό του.

4 σχόλια:

stassa είπε...

Γαμώτο, εκεί που σπαρταρούσα στα γέλια, μου το χάλασε ο στόμφος της άρνησης.

"Ο Λούκυ Λουκ δεν είναι γκέυ"

Ποιά μωρή; Η Λουκία; Καλέ την έχω πάααρεεειιιι.

Τσκ τσκ...

Tales from the other side of town είπε...

Και η Ντόλυ τί έκανε;
(γμτ, δυσκολεύομαι τώρα να λέω ο Ντόλυ, έχει αρχίσει και καταρρέει ο κόσμος γύρω μου πιά).
:P

olke mediawatch είπε...

Το βρήκαμε κι εμείς (σχεδόν ταυτόχρονα στο Βήμα και το blog σου), και δυστυχώς έπρεπε να σταματήσουμε τα γέλια και να δούμε και τα περί "χαμένης τιμής" κλπ..
Αν και ο δανεισμός έγινε ερήμην σου, ελπίζω να αποζημιώνουμε με την αναφορά :-)

Tales from the other side of town είπε...

:-)