Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Ήρθε στο θερινό τμήμα της Ελληνικής Βουλής η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για το σύμφωνο συμβίωσης και απορρίφθηκε.


Αντιγράφω από τα σημερινά Νέα
------------------------------------------------------------
Νέο «όχι» της κυβέρνησης στα γκέι ζευγάρια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009


Απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ -την οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ- για τη θεσμοθέτηση Συμφώνου Συμβίωσης που να καλύπτει και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εισηγήτρια Εύα Καϊλή, «αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία εκ των πραγμάτων αποκλείονται της δυνατότητας να κάνουν οικογένεια».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι πέραν αυτού, το «σύμφωνο» αφορά και ετερόφυλα άτομα, τα οποία δεν επιθυμούν να τελέσουν πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο, αλλά παρά ταύτα, επιθυμούν να εξομοιώσουν τη σχέση τους με εκείνη του γάμου, σε ό,τι αφορά τις νομικές συνέπειές της.

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, χαρακτήρισε «αντιφατική και πρόχειρη» την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, υποδεικνύοντας πως από τη μια θεωρεί ότι οι ομοφυλόφιλοι «δεν ζουν υπό το καθεστώς ισότητας δικαιωμάτων» και από την άλλη, παραδέχεται στην εισηγητική έκθεση, πως από το 2005, ισχύει ο νόμος 3304/2005 που απαγορεύει κάθε διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό στους χώρους εργασίας.

«Η πρόταση είναι οιονεί ρατσιστική, διότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών, στους οποίους απευθύνεται, στην πραγματικότητα τους κατηγοριοποιεί και τους βάζει ταμπέλες. Είναι και πρόχειρη και επιπόλαιη, διότι δεν είναι προϊόν μιας σοβαρής διαβούλευσης, αλλά μιας αδικαιολόγητης πρεμούρας να έλθει κατά τη διάρκεια του θερινού τμήματος της Βουλής» υποστήριξε η κα Παπακώστα.

«Αντιφατικές δεν είναι οι θέσεις μας, αλλά το νομοσχέδιο που ισχύει σήμερα, σε σχέση με την πραγματικότητα» απάντησε η κα Καϊλή.

Από το ΚΚΕ η Εύα Μελά, αφενός διαφώνησε στο να ισχύουν για το Σύμφωνο Συμβίωσης οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν και στο γάμο, αφετέρου εκτίμησε πως «ο γάμος έχει να κάνει κύρια με την διαιώνιση του είδους και την προστασία των παιδιών και όχι με την σεξουαλική σχέση, ή τη σχέση συντροφικότητας και αγάπης

» […] Εμείς δεν βλέπουμε το λόγο να ενταχθούν τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο συμβίωσης. Στο κάτω-κάτω, η μακροχρόνια συμβίωση ανάμεσα σε συγγενικά πρόσωπα, δεν δημιουργεί δικαιώματα» αναρωτήθηκε η βουλευτής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης παρατήρησε: «Είναι εκπληκτικός ο τρόπος που επιστρατεύουμε επιχειρήματα-προφάσεις εν αμαρτίαις, προκειμένου να δικαιολογήσουμε μια συγκεκριμένη επιλογή που έχουμε και δεν τολμούμε να τη στηρίξουμε ανοιχτά».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Γεωργίου: «Δεν μας έφτανε η κατάντια της Ελλάδας, φτάσαμε να πυροβολούμε και την ίδια την οικογένεια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στους προβλεπόμενους όρους διακοπής της συμβίωσης: «Στην εσχατιά της Βαλκανικής, η οποία πλήττεται από την ανεργία -και ιδίως στις γυναίκες- φθάσαμε να κοινωνούμε με ένα εξώδικο στην γυναίκα με την οποία συμβιώνουμε, να πορευθεί πλέον μόνη στη ζωή. Ποια είναι η παρουσία της κοινωνικής εξυπηρετήσεως με την εφαρμογή όσων προτείνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ;»

Σε ό,τι αφορά τέλος τους ομοφυλόφιλους, ο κ. Γεωργίου τόνισε πως είναι «ισότιμοι πολίτες».

Κλείνοντας τη συζήτηση, η Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε πως η Νέα Δημοκρατία, με τις ρυθμίσεις, που έχει ήδη υιοθετήσει «ανοίγει την πόρτα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά φοβάται το πολιτικό κόστος. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη, η ΝΔ μπορεί να μην είναι».

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διερευνά το θέμα και δεν κλείνει κάθετα τα αυτιά της σε αυτό.
------------------------------------------------------------
Ενημέρωση-Σημείωση: Μπορείτε να διαβάσετε επίσης εδώ, την είδηση στα γαλλικά, από το μπλογκ του Luc Le Belge.

7 σχόλια:

gay super hero είπε...

Toυλάχιστον κατατέθηκε κάτι. Πάλι καλά...

Tales from the other side of town είπε...

Τελικά, απλά έγινε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή (δικαιοσύνης) και απορρίφθηκε εκεί, όχι στο θερινό τμήμα (για να είμαστε ακριβείς).

Απολύτως αναμενόμενη βέβαια η απόρριψη...

Tales from the other side of town είπε...

Επίσης για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είχε κατατεθεί στην Βουλή από τις 4 Νοεμβρίου του 2008, όχι τώρα.

[http://www.parliament.gr/ergasies/nomodetails.asp?lawid=632]

Απλά, επελέγη από το ΠΑΣΟΚ, να συζητηθεί τώρα, στην θερινή Βουλή.

stassa είπε...

Η πρόταση είναι οιονεί ρατσιστική, διότι, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτών, στους οποίους απευθύνεται, στην πραγματικότητα τους κατηγοριοποιεί και τους βάζει ταμπέλες.

Εγώ έμεινα σ' αυτό, γιατί το βρίσκω ενδεικτικό του επιπέδου της συζήτησης. "Είναι ρατσιστικό να ξεχωρίζεις τους ομοφυλόφιλους". Επίπεδο Γυμνασίου δηλαδή.

Tales from the other side of town είπε...

Άστα να πάνε Στάσσα...

gay super hero είπε...

Ας μας εξηγήσει η κ. Παλαιοκώστα πώς κάτι που αφορά τους πάντες είναι ρατσιστικό ενώ το σύμφωνο που ψήφισε η ίδια και αφορά μόνο κάποιους δεν είναι...

Irene είπε...

Μαθήματα Οικογενειακού Δικαίου μετά αμπελοφιλοσοφίας...

Και εις ανώτερα. Έχουμε την πλέον δημοκρατική βουλή, ζούμε στην πλέον δημοκρατική χώρα...