Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Λεχ Βαλέσα: Η σατανική προβοκάτσια της Μαντόνα.


Ομολογώ ποτέ δε μου άρεσε η Μαντόνα. Ούτε η εικόνα της ως (γκέι) "είδωλο", πολύ δε περισσότερο η μουσική της. Ως ηθοποιός κάτι πήγε να μου πεί σε ταινίες που έπεσε στα χέρια καλού σκηνοθέτη. Εκτιμώ βέβαια την υποστήριξή της στα λοαδ δικαιώματα - σαφώς, ούτε λόγος.

Διαβάζω λοιπόν, εδώ, ότι ο κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης (wow!) και πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας, (σύντροφος) Λεχ Βαλέσα, θα συμμετάσχει σε διαμαρτυρία κατά της σχεδιασμένης για τον Αύγουστο συναυλίας της Μαντόνα στην Βαρσοβία. Δικαιολογεί (ο ίδιος σύντροφος) την θέση του λέγοντας ότι η Μαντόνα 'ατίμασε' την Καθολική Εκκλησία ποζάροντας ως Παναγία σε εξώφυλλο Πολωνικού περιοδικού προ τριών χρόνων. Ο (ξανά ίδιος σύντροφος) Βαλέσα δηλώνει την αγανάκτησή του για έναν ακόμη λόγο: η συναυλία της Μαντόνα συμπίπτει με μία Καθολική γιορτή!

"Αυτή είναι μια σατανική προβοκάτσια!", δεν διαστάζει να καταγγείλει (ο ξανά-μανά σύντροφος), Λεχ - βγάζοντας καπνούς απ' τ' αυτιά (εντάξει, αυτό το εφέ είναι δικό μου).

Μετά απ' αυτά είμαι έτοιμος να προσχωρήσω στους οπαδούς της Μαντόνα, παρ' όλα αυτά όμως συγκρατούμαι και δεν θα "παίξω" βίντεό της. Αντ' αυτής, το απόλυτο είδωλο:

Divine - I'm So Beautiful

From: dannopindu

12 σχόλια:

gay super hero είπε...

Πότε έκανε ή δήλωσε οτιδήποτε η Μαντόνα σε σχέση με τα λόαδ δικαιώματα; Το να βγαίνει και να λέει σε διάφορες συνεντεύξεις "συμπαθώ τους γκέι, είναι τα αγαπημένα μου ζωάκια" επειδή αγοράζουν τους δίσκους της μάλλον δεν πιάνεται. Καμία σχέση με άλλες ποπ-σταρ οι οποίες πραγματικά τρέχουν για τους λόαδ όπως η Pink και η Cindy Lauper. H Μαντόνα δεν έχει τρέξει ποτέ για κανέναν εκτός από τον εαυτό της.

Και γιατί αποκαλείς "σύντροφο" τον Βαλέσα; Δεν ήταν ο αρχηγός του αντικομμουνιστικού κινήματος πριν το '89;

Tales from the other side of town είπε...

Μα δεν είπα ότι "έτρεξε" ποτέ, υποστήριξε είπα. Εξ άλλου γράφω ότι η εικόνα της ως γκέι είδωλο δεν μου άρεσε ποτέ.

Ο Βαλέσα ήταν ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πρόσωπο gsh. Η ιστορία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει την συμβολή του. Αφενός έχουν γραφτεί βιβλία που αναφέρουν ντοκουμέντα ότι είχε καταδώσει στο κομμουνιστικό καθεστώς πολλούς "συντρόφους" του της Αλληλεγγύης, με σκοπό ανταλλάγματα όταν θα γινόταν η μετάβαση, αφετέρου κυβέρνησε αυταρχικά και η διακυβέρνησή του στην ουσία μόνο στους τύπους διέφερε από το προηγούμενο καθεστώς.

gay super hero είπε...

Ποτέ δεν έχει "υποστηρίξει" απολύτως τίποτα. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει κάνει την παραμικρή δημόσια δήλωση π.χ. για το θέμα του γάμου το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε αντίθεση με ένα σωρό άλλα πολιτικά ζητήματα (Ιράκ, Μπους, Ομπάμα, Πάπας κτλ) για τα οποία είναι λαλίστατη.

Ο Βαλέσα υπήρξε σαφέστατα ένας αντιδραστικός και τελικά αποτυχημένος πολιτικός-ανδρείκελο της Καθολικής Εκκλησίας που σε καμία περίπτωση δεν δικαίωσε την αντιστασιακή αίγλη του, έχουμε συνηθίσει όμως να συνδέουμε τη λέξη "σύντροφος" με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Tales from the other side of town είπε...

Ε, τώρα, είμαι ο τελευταίος που θα υποστήριζα την Μαντόνα, δεν μου αρέσει καθόλου βρε παιδί μου. Έχει κάνει κάποιες δηλώσεις στο παρελθόν, γενικόλογες ok, και για το θέμα του γάμου έχεις δίκιο ποτέ.

Ο Βαλέσα διατήρησε τις δομές του καθεστώτος και δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα. Τα τελευταία δέ χρόνια που γίνεται έρευνα για την προσαγωγή του στρατηγού Γιαρουζέλσκι στην Πολωνική δικαιοσύνη έχουν βγεί ντοκουμέντα στο φως που άλλα υπονοούν, άλλα αποδεικνύουν την συνεργασία του με το καθεστώς και την κατάδωση "συντρόφων" του. Στηρίχθηκε επίσης στην απόλυτη διαφθορά του πρότερου καθεστώτος.

gay super hero είπε...

Εμένα πάλι πάντα μου άρεσε η Μαντόνα, μεγάλωσα με τη Μαντόνα αλλά άλλο gay icon ή έστω gay-friendly και άλλο "υποστηρίζω τα λόαδ δικαιώματα". Υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Χώρια που για μένα όλα αυτά τα "οι γκέι μου είναι πολύ συμπαθείς" από διάφορες διασημότητες όταν δεν συνδέονται από αντίστοιχες πολιτικές δράσεις εμένα μου κάνουν πολύ συγκαταβατικά, σαν να αναφέρονται σε κατοικίδια ένα πράγμα.

Tales from the other side of town είπε...

Ναί εντάξει, δεν διαφωνώ σ' αυτά. Εν πάση περιπτώσει αυτό που βλέπω ήταν μια δήλωση που είχε κάνει για την Prop. 8:

“If we can elect an African-American as president, we can support gay marriage! Defeat Prop 8! We will not give up!”.
(http://www.msnbc.msn.com/id/27593542/)

Φυσικά καθόλου αρκετή, θα μπορούσε όπως πολλοί αμερικανοί καλλιτέχνες να συμβάλει οικονομικά ή αλλοιώς για την καταψήφιση της Prop. 8 και γενικότερα στην υποστήριξη του γάμου ομοφύλων.

gay super hero είπε...

Δεν την είχα διαβάσει συτή τη δήλωση και χαίρομαι ιδιαίτερα - αν και έγινε κατόπιν εορτής (το δημοψήφισμα είχε γίνει ήδη).

'Οπως και νά χει σε ευχαριστούμε!

Tales from the other side of town είπε...

Τον άγιο γκούκλη, μεγάλη η χάρη του! :-)

xomeritis είπε...

Η Madonna στα τέλη της δεκαετίας του 80 ήταν από τις πιο outspoken στη showbiz για τα θέματα που έκαιγαν τότε την gay κοινότητα, που ήταν βέβαια το AIDS. Επίσης, με το δικό της (για πολλούς προκλητικό) τρόπο έδινε μάχη, για να μην επανεχοποιηθεί το sex - ειδικά το gay sex - σε μια περίοδο (τη δεκαετία του 80) που υπήρχε πολύ πισωγύρισμα.

Ήμουν συνδρομητής τότε στο Advocate και αντιγράφω από το πανηγυρικό τεύχος για τα 25 χρόνια του περιοδικού (το οποίο κράτησα στη βιβλιοθήκη μου), αναφορά που έκανε στο ίδιο το περιοδικό σε συνέντευξή της την προηγούμενη χρονιά (το 1991):

"...You know, I'd almost rather they thought that I did. Just so they could know that here was this girl that everyone was buying records of and she was eating someone's pussy. So there..."

αναφερομένη στον υποθετικό δεσμό της με τη Sandra Bernhard.

Μετά βέβαια "μεγαλώνοντας", έπαψα να την παρακολουθώ και ξέχασα ν' ανανεώσω και τη συνδρομή μου στο περιοδικό :ο(

Tales from the other side of town είπε...

Πάντως το Advocate όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα, έχει μείνει σταθερή αξία, επικεντρωμένο στα gay politics και η ιστοσελίδα του άρτια και πολύ καλά ενημερωμένη.

gay super hero είπε...

@ thomas

Αυτά τα "I'd almost rather they thought that I did" τα βρίσκω πολύ του κ...., μετά συγχωρήσεως. Σε δουλειά να βρισκόμαστε και να γαργαλάμε το ετερόφυλο κοινό με ψευτο-λεσβιακές φάσεις για να πουλάμε δίσκους. Πράγμα που εκτός των άλλων είναι πολύ ενοχλητικό για τις λεσβίες. Επίσης μπορείς να μου θυμήσεις τί ακριβώς είπε ή έκανε η Μαντόνα για το Αids; Σε ένα tribute album που είχε βγει τότε με U2, Nenneh Cherry κτλ δεν θυμάμαι να είχε συμμετάσχει πάντως...

Εντάξει, ήταν λογικό εκείνες τις εποχές να ψάχνουμε με το ντουφέκι για καμιά gay-friendly διασημότητα και να κάνουμε Ανατολικό Ζήτημα ακόμα και τις πιο ανέξοδες δηλώσεις αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Για το Advocate έχω να πω ότι υπάρχουν πολύ καλύτερες ιστοσελίδες γκέι ενημέρωσης. Υπερβολικά αμερικανοκεντρικό, υπερβολικά επικεντρωμένο στη΄"στεγνή" πολιτική και τις διασημότητες της τηλεοπτικής κουλτούρας.

xomeritis είπε...

gsh ήταν πολύ outspoken σε οτιδήποτε έλεγε, περισσότερο από όλους. Δεν έχω κανένα λόγο να την υπερασπιστώ, η μουσική της ήταν οκ, αλλά gay icon δεν έγινε τυχαία. Ζούσα ΝΥ τότε, το θυμάμαι, συμμετείχε σε benefits, μιλούσε. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον, το ουσιαστικό είναι κάτι άλλο που δεν μπορεί ν' αντιληφθείς γιατί ήσουν πιτσιρίκι τότε και (υποθέτω) ζούσες σε περιβάλλον (στην Ελλάδα) που το μήνυμά της δεν πέρναγε ξεκάθαρα. Δεν ήταν τόσο οι συγκεκριμένες δηλώσεις. Ήταν η όλη στάση της αναφορικά με τη σεξουαλικότητα (φυσικά συμπεριλαμβανομένης της ομοφυλόφιλης επιθυμίας). Το έγραψα προηγουμένως, αλλά είναι λογικό να μην το πιάσεις (καθώς η στάση και άποψή σου σμιλεύεται, δικαιολογημένα, σε καιρούς που τα αιτήματα είναι κουκιά μετρημένα - κι έτσι πρέπει να είναι πλέον). Αλλά τότε, που όλοι είχαν τρομοκρατηθεί, δεν απείχαμε πολύ από το ν' αρχίσουν κυνήγια μαγισσών και ο αμερικανικός πουριτανισμός έπαιρνε την εκδίκησή του (μετά το μπουμ των late 60s και 70s), η Madonna, με τον τρόπο της, πολέμησε εναντίον αυτού του κλίματος, ρισκάροντας. Γιατί μη ξεχνάς ότι ήταν superstar και οι δίσκοι της πουλούσαν παντού στις Η.Π.Α. Φυσικά και ρίσκαρε και καθόλου ανέξοδες δεν ήταν οι δηλώσεις της. Μην το ισοπεδώνεις.

Αυτά με τη Madonna.

Τo Advocate, τότε ήταν βέβαια ήταν περιοδικό – hard copy και μόνο, που λέμε. Η έννοια της ιστοσελίδας δεν υπήρχε. Είναι λογικό τώρα με το internet να υπάρχει περισσότερο πολυφωνία. Μην το απλουστεύουμε και σ’ αυτήν την περίπτωση.