Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Πρωταθλητές οι Ελληνες και στις διακρίσεις


[Ελευθεροτυπία - 1/10/2008 - Αλ. Κυρ.]
Η εκστρατεία «Για τη διαφορετικότητα. Κατά των διακρίσεων», που είναι σε πλήρη εξέλιξη και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., βρίσκει μια Ελλάδα στην οποία (σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο*) όλα τα είδη διακρίσεων όπως εθνικότητα, σεξουαλικός προσανατολισμός, αναπηρία, ηλικία, θρησκεία και φύλο, θεωρούνται από τους Ελληνες πολύ περισσότερο διαδεδομένα σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους. Η εκστρατεία, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει στόχο να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαριάννα Παρασκευά, επισήμανε ότι «οι διακρίσεις σε εθνικό επίπεδο συνεχίζουν να υφίστανται, για αυτό και πρέπει να συνεχιστεί η καμπάνια». Οπως είπε, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του προβλήματος και στην ενημέρωση των πολιτών. Η συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, είχε θέμα τον ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη θετική διαχείριση των διακρίσεων και στην ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών. Ωστόσο, όπως προέκυψε από στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι Ελληνες στην απόλυτη πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους εάν πέσουν θύματα διακρίσεων ή παρενόχλησης.

Διαβάζω επίσης από την Καθημερινή, άρθρο του Κ. Καρκαγιάννη για τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, σχετικά με τις διακρίσεις στην Ε.Ε. Αντιγράφω απόσπασμα:

Ιδιαίτερα διαδεδομένη θεωρείται η διάκριση εξαιτίας των σεξουαλικών προτιμήσεων στις μεσογειακές χώρες. Τα σκήπτρα κρατούν Ελλάδα και Κύπρος, με το 73% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι γίνονται διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων.

Λαμπρά λοιπόν. Η εκστρατεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Σύμφωνα επίσης με την Μ. Παρασκευά σημαντικό ρόλο, στην καμπάνια, πρέπει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ποιός λοιπόν είναι ο ρόλος που προτίθεται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την απάλειψη των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού (και ταυτότητας φύλου - συμπληρώνω); Ωραίες οι γενικότητες και οι εξαγγελίες. Επί του πρακτέου;


* Δείτε όλο το report για τις διακρίσεις στην Ε.Ε.
κάνοντας κλικ εδώ.

5 σχόλια:

xomeritis είπε...

Τοπική αυτοδιοίκηση; Σωθήκαμε. Υπάρχουν εξαιρέσεις βέβαια.

Tales from the other side of town είπε...

Thomas, ναι σωθήκαμε.

Το θέμα αυτό το πρωτοείδα τη Δευτέρα νομίζω, στις ειδήσεις της ΝΕΤ, όπου η κ. Παρασκευά, έκανε ον-κάμερα, βαρύγδουπες δηλώσεις και διαφήμιζε την καμπάνια. Μέχρι εκεί καλά.

Αυτή η καμπάνια όμως και το συνέδριο που διοργανώνεται πραγματοποιούνται με κοινοτικά χρήματα - εκατομμύρια ευρώ - χρήματα όλων μας. Ποιός τους ελέγχει αν κάνουν τη δουλειά τους προς όφελος ΟΛΩΝ των πολιτών που υφίστανται διακρίσεις; Αναρωτιέμαι, προσκαλέστηκαν εκπρόσωποι ΟΛΩΝ των ενδιαφερομένων που υφίστανται διακρίσεις; Έχουν προσκαλεστεί εκπρόσωποι λοατ οργανώσεων;

Tales from the other side of town είπε...

Συμπληρώνω: όταν μίλησε για τις διακρίσεις στην Ελλάδα, τα αυτιά μου άκουσαν να μιλά μόνο για τους ρομά και τους μετανάστες (επικέντρωσε στα κέντρα υποδοχής μεταναστών). Για τους/τις λοατ τίποτα.

Το μυαλό μου πηγαίνει, στην ομάδα των λοατ που είναι στην κεφαλή των διακρίσεων, τα διαφυλικά άτομα. Ζήτησε κανείς τη γνώμη τους;

Μμμμ, μάλλον ξέχασα. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών (που καλώς γίνονται και χρειάζονται βέβαια πολλές βελτιώσεις), μυρίζουν πολύ χρήμα που (όχι ασυνήθιστη τακτική) μοιράζεται κάτω από το τραπέζι. Για τις/τους διαφυλικές/ούς τι; Το πεζοδρόμιο.

xomeritis είπε...

Μου θυμίζει την λυπηρή ιστορία της Πρωτοβουλίας EQUAL. Την έψαξε ποτέ καμία λοατ οργάνωση;

Tales from the other side of town είπε...

Χμ...καλό ερώτημα...