Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Κνουμοτέπ και Νιανκούμ / Ενωμένοι στη ζωή, Ενωμένοι και στον θάνατο

[photograph © 1999 Greg Reeder.]

Οι Κνουμοτέπ και Νιανκούμ ήταν αιγύπτιοι βασιλικοί υπηρέτες. Μοιράστηκαν τον τίτλο του επόπτου των μανικιουέρ στο παλάτι του βασιλιά Νιουσέρ κατά τη διάρκεια της 5ης δυναστείας των Φαραώ, κοντά στο 2.400 π.Χ.

Μοιράστηκαν την ζωή, αλλά και τον ίδιο τάφο. Ιστορικά είναι το πρώτο καταγεγραμμένο ζευγάρι ομοφύλων. Ο τάφος τους ανακαλύφθηκε από τον αιγυπτιολόγο Ahmed Moussa στη νεκρόπολη της Σαχάρα το 1964 κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην πυραμίδα του βασιλιά Ούνας.

Πρόκειται για τον μοναδικό τάφο της νεκρόπολης, όπου βρέθηκαν δύο άνδρες αγκαλιασμένοι, να κρατούν οι ένας το χέρι του άλλου. Επιπροσθέτως, οι δύο άνδρες είχαν επιλέξει ονόματα με γλωσσική αναφορά στην οικειότητά τους: στα αιγυπτιακά Κνουμοτέπ σημαίνει «ενωμένοι στη ζωή» και Νιανκούμ «ενωμένοι στην ιερή ‘πολιτεία’ του θανάτου» και μαζί τα δύο ονόματα μεταφράζονται «ενωμένοι στη ζωή και στο θάνατο».

Σε μία σκηνή δείπνου, απεικονίζονται να τους διασκεδάζουν χορευτές, μουσικοί και τραγουδιστές. Σε μία άλλη, εποπτεύουν ταφικές προετοιμασίες. Η πιο εντυπωσιακή απεικόνιση, περιλαμβάνει τους δύο άνδρες αγκαλιασμένους, να αγγίζονται οι μύτες τους.

Αναφορές: Michael Rice, Who's Who in Ancient Egypt, Routledge 2001 και Thomas A Dowson, "Archaeologists, Feminists, and Queers: sexual politics in the construction of the past". In, Pamela L. Geller, Miranda K. Stockett, Feminist Anthropology: Past, Present, and Future, pp 89-102. University of Pennsylvania Press 2006
Wikipedia.org

Brian Ferry - Slave to Love

From: Asterie000

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hola:
Acabo de ver tu blog.
Espero que visites mis blogs, son fotos de mi pueblo, de España y de Italia y Francia:

http://blog.iespana.es/jfmmzorita

http://blog.iespana.es/jfmm1

http://blog.iespana.es/jfmarcelo

donde encontrarás los enlaces de todos los blogs.
UN SALUDO DESDE ESPAÑA.

xomeritis είπε...

Πολύ ενδιαφέρον και τρυφερό ταυτόχρονα. Μια παρατήρηση - ο βασιλιάς Νιουσέρ πρέπει να είχε πολύ μακρυά νύχια για να χρειάζεται επόπτη των μανικιουέρ.

Tales from the other side of town είπε...

εχεχεχ...γι' αυτόν θα ίσχυε το "μην πέσεις στα νύχια του"...