Με αφορμή άρθρο που διαβάζω στις ειδήσεις του in.gr εδώ, για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, αντιγράφω τα πολύ ενδιαφέροντα που διαβάζω από την ελληνική Wikipedia:
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (γνωστός και ως αστρολάβος των Αντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατήρησεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.
Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξυ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανἀμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.. Θα μπορούσε να ήταν κατασκευασμένο μέχρι μισόν αιώνα πριν το ναυάγιο.
Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοἰ θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες και βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.
Στις 17 Μαΐου 1902 ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Βαλέριος Στάης πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους.
Ο μηχανισμός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια. Είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο και έχει προβληματίσει και συναρπάσει πολλούς ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας αφότου ανακαλύφθηκε. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Πρόσφατες λειτουργικές ανακατασκευές της συσκευής υποστηρίζουν αυτήν την ανάλυση. Από τις πρόσφατες έρευνες καταρρίφθηκε η θεωρία ότι εμπεριέχει ένα διαφορικό γρανάζι, όμως ο ανακαλυφθείς μηχανισμός της κίνησης της Σελήνης είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός, καθότι δίνει τη δυνατότητα μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας στον άξονα που κινεί τη Σελήνη (δευτερος Νόμος Κέπλερ). (...)
Επίσης, με αφορμή τα επίσης πολύ ενδιαφέροντα που διαβάζω σε ποστ του xomeritis για τον πολιτισμό των Ολμέκων εδώ, βλέπω ότι οι Ολμέκοι είχαν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο να μετρούν τον χρόνο. Γι' αυτούς ο μήνας είχε 20 ημέρες και το ημερολόγιό τους ήταν 260 ημερών, ενώ υπάρχουν εικασίες από αρχαιολόγους που φέρνουν τον πολιτισμό τους πολύ παλαιότερα, στα 12.000 π.Χ. Ήταν μάλιστα από τους πρώτους που θεώρησαν σχεδόν παράλληλα χρονικά με τους Βαβυλώνιους, μαθηματικά, τον αριθμό μηδέν.
Πολλές εκατονταεντίες αργότερα, ο David Bowie, μας διηγείται τις δικές του σκέψεις για τον χρόνο:
David Bowie - Time
From: Lillya27
Στο πρώτο σχόλιο οι στίχοι του τραγουδιού.
Παράλληλοι κόσμοι που βρίσκουν τις τομές τους. Πόσο διαφορετικός μα και πόσο όμοιος κόσμος αλήθεια...
2 σχόλια:
David Bowie - Time
Time - he's waiting in the wings
He speaks of senseless things
His script is you and me, boy
Time - he flexes like a who
Falls wanking to the floor
His trick is you and me, boy
Time - in quaaludes and red wine
Demanding billy dolls
And other friends of mine
Take your time
The sniper in the brain, regurgitating drain
Incestuous and vain, and many other last names
I look at my watch it say 9:25 and I think oh God I'm still alive
We should be on by now
We should be on by now
Lai, lai, lai, lai, lai, lai, lai, lai
You - are not a victim
You - just scream with boredom
You - are not evicting time
Chimes - goddamn, youre looking old
You'll freeze and catch a cold
cause you've left your coat behind
Take your time
Breaking up is hard, but keeping dark is hateful
I had so many dreams, I had so many breakthroughs
But you, my love, were kind, but love has left you dreamless
The door to dreams was closed. your park was real dreamless
Perhaps you're smiling now, smiling through this darkness
But all I had to give was the guilt for dreaming
We should be on by now
[http://www.lyricsfreak.com/]
Δες κι αυτό.
Δημοσίευση σχολίου