Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ.

Αντιγράφω από εδώ.
Υποστήριξη ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών στην ακύρωση εκτέλεσης ομοφυλόφιλου στο Ιράν.
31/08/2010, ΑΠΕ - ΜΠΕ Site Πολιτισμού/ΝΕΑ.

Περίπου είκοσι γάλλοι συγγραφείς και άλλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών από όλον τον κόσμο έκαναν σήμερα έκκληση υπέρ ενός νεαρού άνδρα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού κατηγορούμενος για ομοφυλοφιλία.
Η έκκληση δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "Μοντ" και φέρει τις υπογραφές των συγγραφέων Φιλίπ Μπεσόν, Ζιλ Λερουά, του σκηνοθέτη Αλφρέντο Αρίας, της ηθοποιού Ντομινίκ Μπάνκ, του σκηνοθέτη Κόντ Λαζμάν του αμερικανού συγγραφέα Τζόναθαν Λίτελ και του γαλλο-αφγανού Ατικ Ραχίμι, που έχει τιμηθεί όπως και ο κ. Λίτελ με το βραβείο Κονκούρ.
"Η ιρανική απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες της ανθρωπότητας και της ελευθερίας, και μας καταλαμβάνει τρόμος όταν σκεπτόμαστε μέσα σε τι φόβο και άγχος ζουν οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράν", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Μετά την Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί. που καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού, με την κατηγορία της μοιχείας, το Ιράν προχωρά στη θανάτωση δια απαγχονισμού και του νεαρού Εμπραίμ Χαμιντί γιατί είναι ομοφυλόφιλος.
Ήδη από τον Ιούλιο ο Χαμιντί έχει δηλώσει ότι κατηγορείται με βάση ψευδή στοιχεία αλλά η απόφαση της θανάτωσής τους παραμένει.
"Θα πεθάνει εάν όλοι εμείς δεν κινητοποιηθούμε, εάν δεν φωνάξουμε δυνατά και ισχυρά ότι αυτές οι καταδίκες δεν βασίζονται σε τίποτε νόμιμο και πρέπει να ακυρωθούν", καταλήγουν οι υπογράφοντες την έκκληση.
.

5 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Άραγε ανάμεσα στις autres personnalités du monde de la culture που υπέγραψαν την έκκληση υπάρχουν τα ονόματα του Κώστα Γαβρά, της Φανί Αρντάν, του Ζιλ Ζακόμπ η του υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Φρεντερίκ Μιτεράν, που είχαν σπεύσει να υπογράψουν το ψήφισμα στήριξης στον Πολάνσκι που είχε συλληφθεί για εκείνη την υπόθεση τoυ παιδοβιασμού;

Ή θα αδιαφορήσουν επειδή εδώ δεν πρόκειται για μια απλή σύλληψη ενός παιδόφιλου διάσημου ετεροφυλόφιλου σκηνοθέτη, αλλά για την επικείμενη δι απαγχονισμού εκτέλεση ενός Ιρανού πολίτη που διέπραξε το "αδίκημα" της ομοφυλοφιλίας;

erva_cidreira είπε...

Να δούμε, λοιπόν, τι θα πράξουν οι Έλληνες "ευαίσθητοι" στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών.
Να σημειώσω ότι για την περίπτωση της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί έκανε έκκληση μέσω facebook η ευρωεπίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Για τον Εμπραίμ Χαμιντί θα την επαναλάβει άραγε;

Tales from the other side of town είπε...

Κατερίνα,
κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ για το λινκ στο πρωτότυπο του AFP.

Κατερίνα & erva,
εδώ και περίπου 3-4 μήνες που έχει έρθει στη δημοσιότητα το θέμα της Ιρανής που έχει καταδικαστεί με θάνατο δια λιθοβολισμού με την κατηγορία της μοιχείας και του Ιρανού που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια απαγχονισμού με την κατηγορία του "σοδομισμού", σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ, "παίζει" μόνο το θέμα της κοπέλας, ενώ το θέμα του γκέι Ιρανού, αγνοείται επιδεικτικά.
Ακόμη και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα που θέλησε να δώσει λύση, το έκανε μόνο για την περίπτωση της γυναίκας, με τον Χαμιντί ούτε που ασχολήθηκε. Επιλεκτικές ευαισθησίες.
Ομοιώς έπραξαν κι εδώ στην Ελλάδα. Σχεδόν κανένα ελληνικό ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με τον Χαμιντί. Οι γυναικείες οργανώσεις σχίζουν τα ιμάτιά τους για την Σακινέχ Μοχαμαντί (και καλώς κάνουν), για τον Χαμιντί όμως κουβέντα.
Από την Δαμανάκη δεν περιμένω τίποτα, έρβα. Ούτε από κανέναν άλλον Έλληνα ή Ελληνίδα πολιτικό.
Μόνο δύο πολιτικά πρόσωπα νομίζω έχουν κάνει δηλώσεις για την περίπτωση του Χαμιντί: η Υπ.Εξ των ΗΠΑ, Κλίντον, και ο Υπ.Εξ. της Γερμανίας, Βερστβέλε.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

...σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ, "παίζει" μόνο το θέμα της κοπέλας, ενώ το θέμα του γκέι Ιρανού, αγνοείται επιδεικτικά.
Ακόμη και ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λούλα που θέλησε να δώσει λύση, το έκανε μόνο για την περίπτωση της γυναίκας, με τον Χαμιντί ούτε που ασχολήθηκε. Επιλεκτικές ευαισθησίες. Ομοιώς έπραξαν κι εδώ στην Ελλάδα. Σχεδόν κανένα ελληνικό ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε με τον Χαμιντί...


Αυτό ξαναπες το.

Ανώνυμος είπε...

Οι Έλληνες των «Γραμμάτων και των Τεχνών» έκαναν κάτι;;;;


Το Πασόκ περιορίστηκε σε μια ανακοίνωση:

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/selectlang?lang=en&currpageurl=%2Fuser%2Fshowprel%3Fservice%3D3%26maindoc%3D9058977

Έκανε κάτι ως κυβέρνηση;;;;;
Ο Έλληνάς πρωθυπουργός ως ΥΠ. ΕΞ. και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έκανε κάτι;;;;


Τα υπόλοιπα κόμματα;;;
Δεν μιλάω για ΝΔ-Λάος-ΚΚΕ (τι να περιμένεις από αυτά!) αλλά για ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους-Πράσινους και Δημοκρατική Αριστερά!

Για την Παλαιστίνη, τους μετανάστες, την Κούνεβα κλπ οργανώνουν πορείες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, ομιλίες, καταλήψεις και αποκλεισμούς.

Για τον Ιμπραχίμ Χαμιντί όμως καμία πρωτοβουλία!

Μάλλον η ζωή ενός gay εφήβου δεν έχει μεγάλη αξία!!!!


Αν τελικά το Ιράν προχωρήσει στην εκτέλεση, τότε όλοι εμείς που δεν κάνουμε κάτι θα έχουμε αίμα στα χέρια μας!!!!