Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ (ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ HAMIDI).

Όπως είχα αναφερθεί σε προηγούμενο ποστ μου, σήμερα αναμενόταν να τεθεί σε ψηφοφορία ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την θανατική ποινή στο Ιράν, όπερ και εγένετο.

Παρ' ότι στις αρχικές συζητήσεις, είχε τεθεί μόνο το θέμα της Ιρανής Ashtiani που κινδυνεύει με λιθοβολισμό με την κατηγορία της "μοιχείας", τελικώς το ψήφισμα (αν και εκεί επικεντρώνει), αναφέρεται και στην περίπτωση του Ebrahim Hammadi που κινδυνεύει με απαγχονισμό με την κατηγορία του "σοδομισμού", ενώ καλεί το Ιράν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο για τ' ανθρώπινα δικαιώματα και να αποποινικοποιήσει την μοιχεία και τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

Ολόκληρο το ψήφισμα μπορείτε να το διαβάσετε πιέζοντας εδώ (σελίδες 45-49 των πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου). Αντιγράφω τα αποσπάσματα που αφορούν την περίπτωση του Hammadi.
(...) H. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο 18άχρονος Ebrahim Hammadi καταδικάστηκε σε θάνατο τον Αύγουστο 2010 επειδή κατηγορήθηκε για υποτιθέμενο σοδομισμό όταν ήταν μόλις 16 ετών και μετά από ομολογία που ισχυρίζεται ότι αποσπάστηκε κατόπιν βασανιστηρίων
Θ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο δικηγόρος υπεράσπισης και στις δύο περιπτώσεις, Mohammad Mostafaei, ο οποίος προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την κατάσταση των κατηγορουμένων, αναγκάστηκε να δραπετεύσει από τη χώρα για να μη συλληφθεί (...)
(...) ΙΔ. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εξαναγκασμός σε ομολογίες, τα βασανιστήρια και η κακή μεταχείριση των κρατουμένων, η στέρηση ύπνου, η απομόνωση, η παράνομη κράτηση, η ωμή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, η σωματική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, και η ατιμωρησία των κρατικών υπαλλήλων, εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στο Ιράν, εγείροντας ισχυρές αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία και τη διαφάνεια της δικαστικής διαδικασίας στη χώρα αυτή, (...)
(...) 5. καλεί την ιρανική κυβέρνηση να μην προβεί στην εκτέλεση του Ebrahim Hamidi, δεκαοχτάχρονου νέου που κατηγορείται για σοδομισμό και καλεί την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να καταργήσει επιτέλους τη θανατική ποινή για εγκλήματα που διαπράττονται από άτομα κάτω των 18 ετών και να τροποποιήσει τη νομοθεσία της ώστε να την ευθυγραμμίσει με τις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνείς συμβάσεις που έχει επικυρώσει το Ιράν, μεταξύ των οποίων η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το ICCPR (...)
(...) 9. εκφράζει την αντίθεσή του σε οιαδήποτε ποινικοποίηση συναινετικών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ενηλίκων και καλεί τις ιρανικές αρχές να αποποινικοποιήσουν τη μοιχεία και την ομοφυλοφιλία•
10. ζητεί από τις ιρανικές αρχές να εξαλείψουν, στο δίκαιο και στην πράξη, κάθε μορφή βασανιστηρίων και άλλης ωμής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, να τηρήσουν τις προβλεπόμενες από το νόμο δικαστικές διαδικασίες και να τερματίσουν την ατιμωρησία σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων•
Επίσης σχετικό δημοσίευμα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιέζοντας εδώ, καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εδώ.

* Ενημέρωση: Τέλος, όπως μπορούμε να διαβάσουμε εδώ στο Βήμα, το καθεστώς του Ιράν αποφάσισε την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής της Ashtiani, μετά από τις διεθνείς πιέσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμμία αναφορά αν συνέβη το ίδιο και στην περίπτωση του Ebrahim Hammadi.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: