Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΕΝΤΑΞΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ & ΤΑΥΤ. ΦΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΧΕΣΘΑΙ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1244/10, 26/2/2010
υποβολή: Michael Cashman (S&D), Ulrike Lunacek (Verts/ALE), Sophia in 't Veld (ALDE), Sirpa Pietikäinen (PPE), Raül Romeva i Rueda (Verts/ALE) και Rui Tavares (GUE/NGL)
προς την Επιτροπή
Θέμα: Ένταξη ζητημάτων γενετήσιου προσανατολισμού και ταυτότητας του φύλου στις εκθέσεις προόδου της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας για το 2010.

Στις 10 Οκτωβρίου 2009, η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικών Σχέσεων δημοσίευσε μια Πρόσκληση για παροχή πληροφοριών στις επικείμενες εκθέσεις προόδου της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, που αναμένεται να δημοσιευθούν τον Απρίλιο του 2010.
Την 1η Δεκεμβρίου 2009, το τμήμα της ευρωπαϊκής περιφέρειας της Διεθνούς ένωσης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανσεξουαλικών και ερμαφρόδιτων ατόμων (ILGA-Europe) και οι περιφερειακοί εταίροι της υπέβαλαν επίσημες προτάσεις στην Επιτροπή για τις εκθέσεις προόδου της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Τα σχέδια δράσης και των πέντε χωρών αναφέρουν την ανάγκη ενίσχυσης του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.
– Με ποιον τρόπο θα λάβει υπόψη της η Επιτροπή τις προαναφερθείσες προτάσεις στις σχετικές εκθέσεις προόδου της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας για το 2010;
– Με ποιον τρόπο θα εργαστεί η Επιτροπή όσον αφορά την κατάσταση των μειονοτήτων γενετήσιου προσανατολισμού και ταυτότητας του φύλου στις μελλοντικές συναλλαγές της με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την ενθάρρυνση προγραμμάτων δημόσιας εκπαίδευσης και την εφαρμογή μέτρων κατά των διακρίσεων και μέτρων προστασίας;
Επίσης, πάλι από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, E-0852/10, 22/2/2010.
υποβολή: Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) και Sophia in 't Veld (ALDE) προς την Επιτροπή.
Θέμα: Κοινοτική δράση σχετικά με την απαγόρευση της επικείμενης παρέλασης λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ατόμων (LGBT) 2010 στη Μόσχα και τη συνεχιζόμενη παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι στη Ρωσία.

Ο Yury Luzhkov, δήμαρχος της Μόσχας, δήλωσε στις 25 Ιανουαρίου 2010 ότι «μια παρέλαση ομοφυλοφίλων […] δεν μπορεί παρά να είναι σατανική πράξη […] δεν έχουμε επιτρέψει τέτοια παρέλαση και ούτε πρόκειται στο μέλλον». Συνέκρινε επίσης τον «αποκαλούμενο ομοφυλοφιλικό έρωτα» με τις «κοινωνικές μάστιγες» όπως η χρήση ναρκωτικών και η ξενοφοβία, και ζήτησε να τιμωρηθούν οι διαδηλωτές λέγοντας ότι «είναι καιρός να λάβουμε σκληρότερα μέτρα εναντίον τους με όλα τα νόμιμα και δίκαια μέσα, αντί να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα προηγούμενα έτη, οι παρελάσεις υπέρ της ισότητας απαγορεύονταν πάντοτε, οδηγώντας σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των παρελαυνόντων, της αστυνομίας και των αντιδιαδηλωτών, ενώ οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δέχονταν επιθέσεις από βίαιους εξτρεμιστές και σύρονταν βάναυσα στα αστυνομικά οχήματα από την αστυνομία καταστολής των διαδηλώσεων, δικάζονταν σε παράτυπες δίκες και κατέβαλλαν πρόστιμα.
Η κατάθεση αγωγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις επανειλημμένες απαγορεύσεις εκ μέρους του δημάρχου των εκδηλώσεων υπερηφάνειας ομοφυλοφίλων καθυστέρησε αφού η Ρωσία ζήτησε περισσότερο χρόνο για να απαντήσει στην υπόθεση, προσπαθώντας υποτίθεται να κερδίσει χρόνο, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να καταστήσει απίθανη την έκδοση απόφασης για την υπόθεση πριν από την εκδήλωση υπερηφάνειας για την ισότητα του 2010 στις 29 Μαΐου.
Σε τι μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί η ΕΕ για να εκφράσει την ανησυχία της ΕΕ σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στη Ρωσία και συγκεκριμένα σχετικά με την παραβίαση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, συμπεριλαμβανομένων των παρελαυνόντων υπέρ της ισότητας, που εξασφαλίζονται από το ΕΔΑΔ (και τη νομολογία του, συγκεκριμένα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 3ης Μαΐου 2007 στην υπόθεση Bączkowski και άλλοι κατά Πολωνίας, αίτηση αριθ. 1543/06) στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία; Προτίθεται η ΕΕ να εγείρει το ζήτημα αυτό στον υψηλού επιπέδου διάλογό της και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, η οποία υποτίθεται ότι επανεπιβεβαιώνει τις κοινές δεσμεύσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου τις οποίες ανέλαβαν αμφότερα τα μέρη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: