Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ / ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ HIV/AIDS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009, ο Ευρωβουλευτής του ΣυΡιζΑ, κύριος Χουντής, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Επιτροπή με θέμα: "Aύξηση των κρουσμάτων του AIDS-HIV στην Ελλάδα". Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
10 Δεκεμβρίου 2009, E-6176/09
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Nikolaos Chountis (GUE/NGL) προς την Επιτροπή
Θέμα: Aύξηση των κρουσμάτων του AIDS-HIV στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, ύστερα από σχετική έρευνα για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι διαγιγνώσκονται θετικά 3 άτομα κάθε 2 ημέρες. Ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις της νόσου παρουσιάζονται στις νεαρές ηλικίες και συγκεκριμένα στις νεαρές γυναίκες, ενώ 2 στους 5 νέους έχουν ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις. Επίσης, στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειμμα στην ενημέρωση του κοινού, δυσκολία πρόσβασης των μεταναστών χωρίς πιστοποιητικά στις υπηρεσίας υγείας, απουσία σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και γενικευμένου ελέγχου για την οροθετικότητα εγκύων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι στοιχεία διαθέτει για την πορεία του ιού στα κράτη μέλη; Τι μέτρα θα πάρει για την στήριξη εθνικών πολιτικών με κατεύθυνση την ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση; Πιστεύει ότι στην Ελλάδα έχουν ατονήσει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και ενημέρωσης όσον αφορά το AIDS-HIV; Τι μέτρα προτείνει; Χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή. Ένωση έρευνα για την ανακάλυψη του εμβολίου εναντίον του ιού του AIDS;
Στην ερώτησή του, ο κύριος Χουντής, πήρε την ακόλουθη απάντηση στις 2/2/2010:
Απάντηση της κ. Βασιλείου εξ ονόματος της Επιτροπής
2 Φεβρουαρίου 2010

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συλλέγει στοιχεία όσον αφορά τα κρούσματα HIV/AIDS μέσω των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών και τα δημοσιεύει τακτικά ως έκθεση παρακολούθησης του HIV/AIDS.
Η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το HIV/AIDS στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες στις 26 Οκτωβρίου 2009. Η ανακοίνωση αυτή επικεντρώνεται στην πρόληψη και τις κλινικές δοκιμασίες HIV, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες - όπως οι άνδρες ομοφυλόφιλοι, οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών και οι μετανάστες - καθώς και στις σοβαρά πληγείσες περιοχές, π.χ. στη γειτονική Ανατολική Ευρώπη.
Η δράση της ΕΕ συγκεντρώνει τα κράτη μέλη, την κοινωνία των πολιτών και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη στην ομάδα προβληματισμού για το HIV/AIDS, στο φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών και σε σχετικά προγράμματα. Τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη ανταλλάσσουν εμπειρίες, έρευνες και βέλτιστες πρακτικές με σκοπό την εκμάθηση από τις προσεγγίσεις του κάθε μέρους όσον αφορά την πληροφόρηση και την αγωγή, τις κλινικές δοκιμασίες, τη θεραπεία και την περίθαλψη. Ο βαθμός στον οποίο τα διδάγματα εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους.
Μετά από αίτημα της Επιτροπής, το ECDC εποπτεύει την τήρηση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν τα κράτη μέλη με τη δήλωση του Δουβλίνου του Φεβρουαρίου 2004, σύμφωνα με την οποία τα συμμετέχοντα κράτη μέλη δεσμεύονται:
— να εξασφαλίζουν καθολική πρόσβαση στην ασφαλή και αποτελεσματική αντιρετροϊική θεραπεία∙
— να παρέχουν πληροφόρηση, αγωγή και κατάρτιση για την απόκτηση βασικών βιοτικών δεξιοτήτων με σκοπό την πρόληψη του HIV στο 90 % τουλάχιστον των νέων ηλικίας 15- 24 ετών∙
— να αναπτύσσουν εθνικά και περιφερειακά προγράμματα που να αποσκοπούν στην πρόληψη του HIV ειδικά για κορίτσια στην εφηβεία και γυναίκες∙
— να αναπτύσσουν εθνικά και περιφερειακά προγράμματα που να αποσκοπούν στην πρόληψη του HIV ειδικά για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που απασχολούνται στις ένοπλες δυνάμεις και στην πολιτική άμυνα∙
— να μειώσουν την επίπτωση της μετάδοσης από τη μητέρα προς το παιδί σε λιγότερο από 2 % σε όλη την Ευρώπη και την κεντρική Ασία∙
— να κλιμακώσουν τα προγράμματα πρόληψης ώστε να καλυφθεί το 80 % των ατόμων που εκτίθενται στον ύψιστο κίνδυνο και είναι τα πλέον ευάλωτα στο HIV/AIDS: σ’ αυτά περιλαμβάνονται ειδικά οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών, οι οποίοι έχουν πληγεί στο μέγιστο βαθμό από την επιδημία στην περιοχή.
Όσον αφορά την πολιτική για τη νεολαία, το ψήφισμα σχετικά με την υγεία και την ευημερία των νέων, που εξέδωσε το Συμβούλιο στις 20 Νοεμβρίου 2008(1), υπογραμμίζει ότι η σεξουαλική υγεία είναι τομέας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την υγεία των νέων και ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και προληπτικών μέτρων, ειδικά στο πλαίσιο της σεξουαλικής δραστηριότητας και της χρήσης ναρκωτικών.
Στο παράρτημα του ψηφίσματος του Συμβουλίου για ένα ανανεωμένο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας (2010-2018), το οποίο εγκρίθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2009(2), η υγεία και η ευεξία των νέων θεωρούνται σημαντικός τομέας δράσης και «θα πρέπει να υποστηριχθούν, με επίκεντρο την προαγωγή της διανοητικής και της σεξουαλικής υγείας, της άθλησης, της σωματικής άσκησης και των υγιεινών στάσεων απέναντι στη ζωή, καθώς και την πρόληψη και τη θεραπεία των τραυματισμών, των διατροφικών διαταραχών, των διαφόρων μορφών εθισμού και της κατάχρησης ουσιών».
Ένα σύνολο πρωτοβουλιών προτείνεται στα κράτη μέλη και την Επιτροπή για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως:
— ενίσχυση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης των διοργανωτών δραστηριοτήτων για νέους και των υπευθύνων νεολαίας, σε θέματα υγείας∙
— κινητοποίηση των ενδιαφερομένων σε τοπικό επίπεδο για τον εντοπισμό των νέων που διατρέχουν κίνδυνο και την παροχή βοήθειας σ’ αυτούς∙ παραπομπή τους προς άλλες υπηρεσίες, εφόσον χρειάζεται∙
— προαγωγή της αλληλοδιαπαιδαγώγησης σε θέματα υγείας μεταξύ συνομηλίκων.
Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αξιότιμου μέλους είναι ότι η έρευνα για το HIV/AIDS αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Επιτροπή. Στο πλαίσιο του έκτου και του έβδομου προγράμματος - πλαισίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την έρευνα για τις νέες τεχνολογίες με σκοπό την πρόληψη και τη θεραπεία της μόλυνσης από το HIV. Νέα φάρμακα, εμβόλια και μικροβιοκτόνα αναπτύσσονται επίσης με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, από τη βασική έρευνα έως τις προηγμένες κλινικές δοκιμές. Επιπλέον, χρηματοδοτούνται δύο δίκτυα αριστείας, το ένα για την πρόληψη του HIV και το άλλο για τη θεραπεία του HIV. Στο καθένα από αυτά, οι σπουδαιότεροι ευρωπαίοι ερευνητές του τομέα συντονίζουν τις επιστημονικές δραστηριότητές τους σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Επιπλέον, η Επιτροπή δημιούργησε το 2003 τη Σύμπραξη Ευρωπαϊκών και Αναπτυσσομένων Χωρών για τις Κλινικές Δοκιμές (EDCTP), μια πρωτοβουλία βασισμένη στο άρθρο 179 της Συνθήκης που χρηματοδοτείται από τους προϋπολογισμούς τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών μελών. Η EDCTP επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ικανοτήτων έρευνας και στην ανάπτυξη προηγμένων κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης στην υποσαχάρεια Αφρική. Οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια HIV χρηματοδοτούνται επίσης από την EDCTP και ορισμένες από αυτές διεξάγονται σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS (IAVI) και το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates Foundation».
------
(1) 2008/C 319/01.
(2) consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/educ/111514.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: