Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ HIV/AIDS. ΑΠΟΛΥΣΗ ΛΟΓΩ HIV.


Έχω αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στην υπόθεση του οροθετικού που απολύθηκε, μετά από απαίτηση των συναδέλφων του και μάλιστα το δικαστήριο στην πραγματικότητα δικαίωσε την επιχείρηση που τον απέλυσε. Θεωρώ αυτήτην απόφαση του Αρείου Πάγου πολύ σοβαρή και ότι αξίζει να ξαναναφερθούμε. Αντιγράφω το σχετικό ποστ από το μπλογκ Bear Pride HIV.
Προκατάληψη και HIV/AIDS.
Μιά υπόθεση που όλοι σας ξέρετε και έχετε ακούσει πρόσφατα.
Ολα τα παρακάτω τα αντέγραψα από την ιστοσελίδα του hivaids.
"Ο φορέας του AIDS που απολύθηκε από κατάστημα μόδας στο κέντρο της Αθήνας, διότι οι συνάδελφοί του φοβόντουσαν να τον πλησιάσουν, λύνει την σιωπή του και μιλάει στον Αλέξη Παπαχελά.Το Δικαστήριο στο οποίο κατέφυγε ο απολυμένος οροθετικός, δικαίωσε την επιχείρηση και επέβαλε στον άνεργο φορέα του AIDS, πρόστιμο 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα!
H εκπομπή Νέοι Φάκελοι δημοσίευσε την επιστολή 33 συναδέλφων του απολυμένου οροθετικού, με την οποία ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το εργασιακό τους περιβάλλον. Mάλιστα, 2 από τους υπαλλήλους του καταστήματος, όταν έμαθαν από την διευθύντρια τους ότι ο συνάδελφός τους είναι οροθετικός, έσπευσαν να κάνουν τεστ για ΗΙV.
H κατάπτυστη χειρόγραφη επιστολή των "συναδέλφων" του οροθετικού, ένα μεσαιωνικό κείμενο που μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως το "Τοτέμ της AIDS-φοβίας" στην Ελλάδα, έχει ως εξής:
H προκατάληψη καλά κρατεί στην Ελλάδα μας.
* Μπορείτε να διαβάσετε την απόφαση του Αρείου Πάγου εδώ.

------
Ενημέρωση: Τέλος, μπορείτε να διαβάστε ακόμη μία ανάρτηση από τον Bear HIV, στην οποία αναφέρεται στον ισχύοντα κώδικα που απορρέει από τις παγκόσμια παραδεκτές αρχές περί προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών για τους οροθετικούς στην εργασία (HIV/AIDS - ΑΡΧΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ). Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο bear για την ενημέρωση που μας προσφέρει στο θέμα!

9 σχόλια:

stassa είπε...

Κοίταξε να δεις, Tales, ξέρεις οτι εγώ σε συμπαθώ και σ' εκτιμώ αλλά σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να μου επιτρέψεις να σου κάνω κριτική, επικοδομητική. Λοιπόν, εδώ ο κόσμος καίγεται, δεν ξέρει πια κανείς πού να πάει να πιεί το ποτό του χωρίς να τον ενοχλήσουνε επειδή μπαλαμουτιάζεται σαν άνθρωπος κι εσύ κάθεσαι κι ασχολείσαι με μικροπράγματα. Μα έτσι που πας δε θα γίνεις ποτέ ακτιβιστής. Τί να πώ.

Αυτά και με όλο το θάρρος σε παρακαλώ, ευχαριστώ, ελπίζω να καταλαβαίνεις.

Όχι όχι, δεν είμαι η Στάσσα. είπε...

Βλέποντας το βίντεο πάντως, αναρωτιέμαι πόσες περιπτώσεις παρόμοιες απλά δεν φτάνουν στα δικαστήρια επειδή το θύμα δεν έχει τη διάθεση να το παλέψει- και δέχεται το λάδωμα/ συμβιβασμό (σαν αυτό που προτείνανε στο παιδί).

Tales from the other side of town είπε...

Χαχά, Στάσσα, μού πληγώνεις τα αισθήματα.
Λοιπόν, πάμε απ' την αρχή. Έχω λοιπόν να κάνω μια καταγγελία: στα περισσότερα μαγαζιά δεν έχουν Southern Comfort, κι αναγκάζομαι και πίνω κάτι άλλα φρικτά που μυρίζουν κορέους. Απαράδεκτο!
Τί λές είμαι σε καλό δρόμo;
:pPpP

Σωστά αναρωτιέσαι, κι εγώ με τη σειρά μου αναρωτιέμαι αν μετά από αυτή την απόφαση του Αρείου Πάγου που αποτελεί νομολογία, αν αυτό συμβεί σε κάποιον άλλο -εύχομαι όχι-, θα καταφύγει στη δικαιοσύνη; Θα της έχει εμπιστοσύνη; Δεν το νομίζω.

stassa είπε...

Καλά, τώρα εννοείται πως θα κοπούνε και οι "φιλικοί" διακανονισμοί, αφού αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος οτι δε χρωστάει τίποτα ο εργοδότης.

Αμ με τα Southern Comfort μόνο σε καλό δρόμο δεν είσαι! Στη Νέα Ορλεάνη θα καταλήξεις! Είδες αν έχει ο άνθρωπος το Σατανά (και το μπλουζ) μέσα του... :P

Tales from the other side of town είπε...

Χαχαχά!, δηλαδή εκτός από "φροντιστήριο", θα χρειαστώ και...κατηχητικό;
Βάϊ, βάϊ μανούλα μ'!

Ephemeron είπε...

Το εχω γραψει και αλλες φορες οτι ειμαι υπερ του παιδιου, που τραβηξε ολα αυτα ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΛΟΓΟ.
Να το πω αλλη μια...
Αν ημουν δικαστης θα ειχα βαλει την εταιρια να τον πληρωσει αποζημιωση οχι 20 και 30 χιλιαδες αλλα 3.000.000 για να μην ξαναγινει αυτο απο κανενα αλλο εργοδοτη, ωστε να μπορουν τα HIV+ ατομα να αισθανονται οτι ειναι ανθρωποι με αξιες οπως ολοι οι αλλοι, και οχι σκουπιδια...
(στη πραγματικοτητα σκουπιδια ειναι αυτοι που κατατρεχουν ενα ανυπερασπιστο ατομο σαν κι αυτο...)

Tales from the other side of town είπε...

Ephemeron,
Εγώ δεν θα μπω σ' αυτή τη διαδικασία των αριθμών, απλά θα πώ ότι η απόφαση αυτή ήταν εντελώς παράλογη και προσβλητική στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Κάτι είχα διαβάσει, νομίζω στα "Νέα", ότι το παιδί αυτό είχε πεί ότι θα πήγαινε το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Από τότε όμως δεν ξανακούστηκε τίποτε. Δεν ξέρω τί έγινε, όμως αυτή είναι υπόθεση που πρέπει να πάει στο Ευρ. Δικαστήριο.

Ανώνυμος είπε...

ligo ka8isterimena vevea alla.. to pios apetisi kai ti einai mia periergi istoria, diakritika i dieu8insi apetise apo kapious ergazomenous na kanous tis energies autes

Tales from the other side of town είπε...

Ανώνυμη/ε,

δεν πειράζει, το θέμα είναι σημαντικό και νομίζω ότι αξίζει να το συζητήσουμε και τώρα.

Αν θέλεις μπορούμε να ξεδιαλύνουμε αυτήν την "περίεργη" ιστορία; - δεν εννοώ να μπούμε σε λεπτομέρεις προσωπικών δεδομένων, αλλά αν γνωρίζεις κάτι παραπάνω, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε πώς τελικά ένας άνθρωπος έφτασε να χάνει εντελώς άδικα την δουλειά του, και το κακό είναι ότι αυτή η απόφαση αποτελεί δεδικασμένο, συνεπώς μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Τί ακριβώς σημαίνει "διακριτικά"; Η λέξη "διακριτικά" με την λέξη "απαίτησε" πάνε μαζί;