Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

A Transgender Crusader.

[Lynn Conway - July 2006]

Η Lynn Conway υπήρξε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών, διαφυλική γυναίκα και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Γεννήθηκε το 1938 και μεγάλωσε στο White Plains, της Νέας Υόρκης. Συνεσταλμένη και ντροπαλή σαν παιδί, την συνέπαιρνε η ενασχόληση με την αστρονομία (μικρή ακόμη, είχε κατασκευάσει ένα κάτοπτρο τηλεσκοπίου 6 ιντσών), ενώ τα κατάφερνε στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.

Το 1955 εγγράφεται στο ΜΙΤ και οι επιδόσεις της πολύ καλές. Κατά τη διετία 1957-58 έκανε προσπάθειες επέμβασης επαναπροσδιορισμού φύλου, όμως εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμη οι επεμβάσεις αυτές αρκετά δύσκολες και δεν τα είχε καταφέρει. Είναι η περίοδος που εγκαταλείπει το ΜΙΤ σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως τεχνικός ηλεκτρονικών για αρκετά χρόνια, θα επιστρέψει όμως στις σπουδές της και το 1962 και 1963 θα πάρει το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της.

Η Conway ήταν ένα από τα μυαλά που ανακάλυψε η IBM Research στο Yorktown Heights, της Νέας Υόρκης, όπου εργάστηκε από το 1964. Επελέγη για το αρχιτεκτονικό τμήμα όπου της είχε ανατεθεί η κατασκευή ενός σούπερ-κομπιούτερ - συνεργαζόταν μαζί με σπουδαίους, πρωτοπόρους επιστήμονες όπως οι John Cocke, Herbert Schorr, Ed Sussenguth, Fran Allen.

Λίγο αργότερα θα ακούσει για τον γιατρό Harry Benjamin, ειδικό τότε στις επεμβάσεις φύλου και θα τον αναζητήσει. Το όνειρο της επέμβασης θα ήταν πια για κείνη πιο κοντά.

Ωστόσο, πριν αποφασίσει ότι θέλει να κάνει επέμβαση είχε παντρευτεί και είχε ήδη αποκτήσει δύο παιδιά. Και όπως όλοι καταλαβαίνουμε, λόγω της τότε νομοθεσίας, όταν έκανε την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, ως γυναίκα πια δεν μπορούσε να έχει την επιμέλεια των παιδιών της.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι δυσκολίες. Όταν το 1968 απεκάλυψε στην IBM την διαφυλικότητά της και ότι προχωρά στην επέμβαση, απολύθηκε.

Βρίσκει το κουράγιο, στηρίζεται στα πόδια της και στα τέλη του 1968, αφότου είχε κάνει την επέμβαση, καταφέρνει και βρίσκει εργασία στην Computer Applications, Inc. ως προγραμματίστρια και αργότερα στην Memorex μεταξύ των ετών 1969-1972 ως σχεδιάστρια ψηφιακών συστημάτων και αρχιτέκτων υπολογιστών.

Το 1973 θα εργαστεί στην Xerox PARC και το 1978 θα επιστρέψει στο ΜΙΤ, ως βοηθός καθηγητού πλέον και με το θηλυκό της ονοματεπώνυμο και από το 1985 έως και το 1998 που παραιτήθηκε εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ως καθηγήτρια επιστήμης υπολογιστών.

Λίγο αφότου παραιτήθηκε αποφασίζει να επικοινωνήσει προς τα έξω της ιστορία της απόλυσής της από την IBM και να κάνει το δικό της "coming out". Ήδη τότε ζούσε με τον επί 15 χρόνια σύντροφό της Charly, ο οποίος βέβαια γνώριζε όλη την ιστορία της και την ενθάρυνε να την αποκαλύψει. Υπήρξαν τότε εκτενή δημοσιεύματα στο Scientific American και στους Los Angeles Times.

Η αποκάλυψη της ιστορίας της, όχι μόνο της έφερε την αναγνώριση που ήθελε ως τρανς γυναίκα, εκτός από επιστήμων, αλλά μετά από 15 χρόνια κατάφερε να δεί τις κόρες της για πρώτη φορά. Ανακάλυψε μάλιστα ότι ήταν ήδη γιαγιά.

Μετά την δημοσιοποίηση της προσωπικής ιστορίας της, ασχολήθηκε με τον ακτιβισμό για την προστασία των δικαιωμάτων των διαφυλικών ατόμων. Στάθηκε κοντά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο σε πολλά διαφυλικά άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ρεπορτάζ για την Lynn Conway, από την δημοσιογράφο Chagmion Antoine του LogoTV:



Η ιστοσελίδα της στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν: http://ai.eecs.umich.edu/people/conway/ και στο ILGA http://trans.ilga.org/trans/welcome_to_the_ilga_trans_secretariat/trans_zone/personalities/lynn_conway.


[πληροφορίες από την wikipedia και το 365gay.com.
ομολογώ ότι όταν κάνω κάποιο ποστ για ανθρώπους που κάνουν πραγματικά περίφανη την λοαδ κοινότητα που υπάρχουν χαίρομαι ιδιαίτερα. ειδικά για ανθρώπους σαν την κυρία conway που παρατηρώ, έχει ακριβώς την ηλικία της μητέρας μου -κι όμως είναι ακόμη ενεργή-crusader. την ευχαριστούμε.]

3 σχόλια:

xomeritis είπε...

Αυτήν την ιστορία πρέπει να τη διαβάσουν πολλά άτομα στην Ελλάδα, να μην απελπίζονται.

Ένοιωσα γαλήνη τώρα. Και τα πόδια μου να πατούν γερά στο έδαφος. Ήμουν ξέρεις κάπως τεντωμένος. Long story...

Tales from the other side of town είπε...

Κι εγώ thomas, επειδή τις τελευταίες μέρες υπήρχε μία ένταση, το είχα ανάγκη.

Θα συμπληρώσω, επειδή είχα συνάντηση προ ολίγου και μ' έναν φίλο, ό,τι η Conway μας μαθαίνει και κάτι ακόμη παραπάνω: ο ακτιβισμός, η όποια αγωνιστική δράση κύρια είναι καθημερινή στάση ζωής. Είναι συνέπεια, καθαρότητα, είναι κούτελο καθαρό, πώς να το πώ. Και το πρώτο που με εντυπωσίασε πρωτού αρχίσω να μεταφράζω, ήταν το καθαρό βλέμμα της. Χωρίς αυτό λοιπόν ακτιβισμός δεν γίνεται. Είναι η βασική προϋπόθεση.

tifoeus είπε...

εξαιρετικό!!