Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Gabba gabba hey! - Jayne County

Η Jayne County είναι διαφυλική περφόρμερ, μουσικός, ηθοποιός και ακτιβίστρια.

Γεννήθηκε το 1947 με το όνομα Wayne Rogers. Εγκατέλειψε το πατρικό της σπίτι στο Ντάλας το 1968 και πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν θαμώνας του Stonewall Inn, ενώ πήρε μέρος και στα μετέπειτα γεγονότα του Στόουνγωλ.

Wayne County & The Electric Chairs - Fuck Off!

From: Lory73.

Το 1969 της ζητήθηκε από την Jackie Curtis (διαφυλική ηθοποιό, ποιήτρια και σεναριογράφο), φίλη του Warhol, να παίξει στο έργο του Femme Fatale που θα παρουσιαζόταν στο La Mama Theatre, συμπρωταγωνιστώντας με την Patti Smith.

Στην αυτοβιογραφία της που θα παρουσιαζόταν πολύ αργότερα η County, λέει για την Curtis «ήταν η βασική επιρροή μου, το άτομο που μου έδωσε την ώθηση να ξεκινήσω».

Jayne County - Man Enough to Be A Woman

From: misterrichardson.

Μετά την επιτυχία του Femme Fatal, η County γράφει το δικό της θεατρικό World - Birth Of A Nation, στο οποίο πάλι παίζει, και υποστηρίζεται από τον Andy Warhol, ο οποίος θα την χρησιμοποιήσει και στο δικό του θεατρικό Pork. Το έργο της παίζεται με επιτυχία και μετά από λίγους μήνες ανεβαίνει και στο Λονδίνο.

Με την επιστροφή της στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει στο θεατρικό Island, του Tony Ingrassia πάλι μαζί με την Patti Smith.

Εδώ μπορείτε να δείτε την Jayne County, μαζί με την Jackie Curtis και την Patti Smith στο Femme Fatale:


From: CBHighberger.

Το 1972 θα φτιάξει το πρώτο δικό της ροκ γκρουπ, τις Queen Elizabeth. Η εταιρεία με την οποία υπογράφει διοικείται από τον Ντέιβιντ Μπόουϊ, ωστόσο με αυτή την εταιρεία δεν θα κάνει κάποια παραγωγή.

Έτσι το 1975 θα προχωρήσει με άλλο σχήμα, τους The Backstreet Boys και τρία κομμάτια της θα εμφανιστούν στην συλλογή Max's Kansas City: New York New Wave (μαζί με κομμάτια των Suicide, Pere Ubu και The Fast). Εμφανίζεται στο θρυλικό κλαμπ CBGB, ενώ αργότερα θα εμφανιστεί στην ταινία The Blank Generation (σκηνοθεσία Amos Poe και Ivan Kral).

Jayne County - Cream in my jeans

From: ugNY30.

Το 1977 εγκαταλείπει την Νέα Υόρκη και πηγαίνει στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στην πανκ σκηνή. Φτιάχνει το γκρουπ Electric Chairs και έτσι ονομάζεται και το πρώτο άλμπουμ τους. Γνωρίζει τον σκηνοθέτη Derek Jarman και παίζει τον ρόλο "Lounge Lizard" στο φιλμ του Jubilee, στο οποίο παίζουν και οι Adam Ant, Toyah Willcox, Ian Charleson και Jordan. Μετά απ’ αυτό οι Electric Chairs ηχογραφούν το πρώτο μεγάλο τους άλμπουμ, Blatantly Offensive.

The Fast & Jayne County - Shakin' All Over

From: DonnaThePrimadonna.

Το 1983 επιστρέφει στην Νέα Υόρκη παίζοντας σε πολλά σχήματα και συμμετέχει και σε αρκετά θεατρικά, ανάμεσα σ’ αυτά και το Les Girls μαζί με την Holly Woodlawn, ενώ κατά καιρούς επιστρέφει στο Λονδίνο και συμμετέχει σε δουλειές των Stuart Clarke, Chris Lynch και Baz Creece.

Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά ήταν το 2002, το Wash Me In The Blood (Of Rock & Roll)- Live at Squeeze Box στην Fang Records.

Για τέλος, μια απ' τις πιο πρόσφατες εμφανίσεις της στο Φεστιβάλ Holidays in the Sun (το Man enough to be a woman είναι σε πιο hard έκδοση).


From: cherryredgroup.

+ ένα απόσπασμα από συναυλία της στο Όσλο το 2005:

Jayne County - Bad in bed & California über alles

From: skene1963


Η προσωπική της ιστοσελίδα είναι η http://www.jaynecounty.com/

[δεν βρίσκω δυστυχώς ένα από τα πιο γνωστά της κομμάτια, το Cherry Bomb - έχει αποσυρθεί για λόγους δικαιωμάτων]

1 σχόλιο:

xomeritis είπε...

Δεν είχα ιδέα. Ευχαριστώ!

(Ντροπή μου ως fan της Patti Smith)