Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Η ομο-ερωτική τέχνη των Ετρούσκων

[4ος αίώνας πΧ, Ρώμη - Ηρακλής]

Οι Ετρούσκοι ή Τυρρηνοί ήταν αρχαίος λαός που κατοικούσε στην Ετρουσκία (κατά τη ρωμαϊκή ονομασία) ή Τηρρηνία (ελληνική ονομασία), στην κεντρική (κυρίως) Ιταλία. Ανέπτυξαν έναν πολιτισμό και τέχνη που απασχολεί ακόμη τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς τέχνης. Οι επικρατούσα άποψη είναι ότι οι καταβολές τους είναι από την αρχαία Λυδία, στην Μικρά Ασία.

Η θρησκεία τους, έχει επίκεντρο του θεούς της μοίρας - ο άνθρωπος έπρεπε να νοιώθει ασήμαντος και μικρός μπροστά τους. Ιδιαίτερη σημασία έδιναν στην μαντεία ή οιωνοσκοπία με ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο τελετουργικό, το οποίο από τους ρωμαίους είναι γνωστό ως etrusca disciplina.

Αντίθετα από τα Λατινικά και τα Ελληνικά, η Ετρουσκική γλώσσα, η τρίτη μεγάλη γλώσσα της ρωμαϊκής επικράτειας στην ιταλική χερσόνησο δεν επιβιώνει σε μεγάλα λογοτεχνικά έργα. Είμαστε σίγουροι, βέβαια, ότι υπήρχε ένα corpus θρησκευτικής λογοτεχνίας όπως επίσης και ένα corpus ιστορικών και δραματικών κειμένων. Για παράδειγμα είναι γνωστό το όνομα του δραματογράφου Βόλνιου, άγνωστης ημερομηνίας, που έγραψε έναν αριθμό τραγωδιών.

Η κληρονομιά στην τέχνη, που έχουν αφήσει μεγάλη. Μπορούμε να την χωρίσουμε σε τρεις κυρίως κατηγορίες: επικήδεια, αστική και ιερή. Ξεχωριστή θέση όμως έχει και η ομο-ερωτική τέχνη επίσης πλούσια.

Δείγματα ομο-ερωτικής τέχνης, έχουν βρεθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη στην Addaura της Σικελίας που χρονολογούνται στην Μεσολιθική εποχή, αλλά και αργότερα στην Ρώμη, το Παλέρμο και άλλες τοποθεσίες με πολλές επιρροές θεματολογικά, όπως θα διαπιστώσετε από την ελληνική τέχνη.

Μπορείτε να δείτε κάποια παρακάτω:



[550πΧ, Tarquinia - Tomb of the Bulls]

[480πΧ, Tarquinia - Ζέφυρος και Ιάκυνθος]


[474πΧ, Paestum, Poseidonia]

[400-350πΧ, Μουσείο Λονδίνου, απεικονίζονται ο Ηρακλής και ο Ιόλαος]

[4ος αιώνας πΧ, Praeneste - Museo Nazionale di Villa Giulia, σκηνές από το ταξίδι της Αργούς]

[4ος αιώνας πΧ, Praeneste - Museo Nazionale di Villa Giulia, από τους τρεις ξεχωρίζει ο Ηρακλής με τον εραστή του Ύλα]


(πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από http://www.homoerotimuseum.net/, http://www.aaronsgayinfo.com/ και την wikipedia).

2 σχόλια:

xomeritis είπε...

Καλοπερνούσαν - όλοι τους εκεί και τότε.

Tales from the other side of town είπε...

ναί έτσι φαίνεται, μόνο που αργότερα οι ρωμαίοι τα ζορίσαν λιγάκι τα πράγματα.

νομίζω, ότι οι πρώτοι νόμοι που ποινικοποιούσαν την ομοφυλοφιλία είναι ρωμαϊκής προέλευσης άλλωστε.
(χμ, αυτό είναι καλή ιδέα για ποστ)