Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ: ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ".


Νότιος Αφρική. Κατακραυγή για τους «θεραπευτικούς βιασμούς».
tovima.gr/, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πως «θεραπεύεις» μία λεσβία; Μα φυσικά ...βιάζοντας την! Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύουν πολλοί Νοτιοαφρικανοί άνδρες,καθώς τουλάχιστον μια ομοφυλόφιλη γυναίκα βιάζεται κάθε ημέρα στο Κέιπ Τάουν για να «θεραπευτεί» και να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο.
Οι «θεραπευτικοί βιασμοί» έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας στη Νότια Αφρική όπου πολλοί πιστεύουν ότι το σεξουαλικό αυτό έγκλημα μπορεί να κάνει μια ομοφυλόφιλη γυναίκα να αλλάξει προσανατολισμό. Η πεποίθηση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη που μόνο πολύ πρόσφατα ξεκίνησε μια προσπάθεια από οργανώσεις πολιτών να πείσουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.
Εκατόν σαράντα χιλιάδες υπογραφές έχει το κείμενο που ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Ραντέμπε και τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα να καταδικάσουν δημοσίως τους «θεραπευτικούς βιασμούς» και να ποινικοποιήσουν τα εγκλήματα μίσους. Ομως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα κανένας «θεραπευτικός βιαστής» δεν έχει καταδικαστεί στη Νότια Αφρική, την παγκόσμια πρωτεύουσα των βιασμών, όπως αποκαλείται, όπου ακόμη και ο πρόεδρος Ζούμα, Ζουλού παραδοσιακών αρχών, έχει κατηγορηθεί και περάσει από δίκη για βιασμό. Μια Νοτιοαφρικανή που γεννιέται σήμερα έχει περισσότερες πιθανότητες να πέσει θύμα βιασμού παρά να μορφωθεί. Το ένα τέταρτο των κοριτσιών βιάζονται πριν κλείσουν τα 16 τους χρόνια.
Τα θύματα των «θεραπευτικών βιασμών» είναι συχνά μαύρες, φτωχές, ομοφυλόφιλες γυναίκες. Ούτε και ο ομαδικός βιασμός της Γιούντι Σιμελάνε, εθνικής ηρωίδας και πρώην άσσου της εθνικής ομάδας γυναικείου ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής, ο οποίος πήρε μεγάλη δημοσιότητα το 2008, δεν κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία.
.

2 σχόλια:

stassa είπε...

Δεν ξέρω αρκετά για το θέμα, αλλά η στατιστική οτι 1/4 των κοριτσιών βιάζονται πριν τα 16 τους, δεν ταιριάζει με την εξήγηση του θεραπευτικού βιασμού. Αν τα θύματα αυτών των βιασμών ήταν μόνο λεσβίες δε θα έπρεπε να είναι το 1/10 των κοριτσιών που πέφτουν θύμα τους; Φαντάζομαι λοιπόν οτι η "θεραπεία" χρησιμοποιείται μετά την πράξη ως δικαιολογία.

Ίσως το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση είναι οτι από το "θεραπευτικό" βιασμό δεν κινδυνεύουνε μόνο οι λεσβίες (όπως δεν κινδυνεύουν από το σκέτο βιασμό μόνο οι ξεκωλιάρες) και άρα δεν είναι θέμα που μπορεί να αγνοήσει εύκολα η στρέητ πλειοψηφία- πράγμα που απ' ό,τι καταλαβαίνω, συμβαίνει.

Tales from the other side of town είπε...

Απ' όσο κι εγώ το έχω παρακολουθήσει, έτσι είναι όπως γράφεις Στάσσα. Απλά ένα σαφές ότι ένα μεγάλο κομμάτι που υφίστανται τους "θεραπευτικούς βιασμούς" είναι οι γκέι γυναίκες. Φυσικά όμως, όχι μόνο αυτές.