Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΕΦΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.

Αντιγράφω από χθεσινή δημοσίευση του zougla.gr.
Στο δικαστήριο για την υπόθεση των γάμων της Τήλου
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, zougla.gr

Την Παρασκευή, θα εξεταστεί από το Εφετείο Ρόδου η προσφυγή δύο ομόφυλων ζευγαριών ενάντια στην απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία είχαν κριθεί ανυπόστατοι οι γάμοι που τελέστηκαν στην Τήλο.
Τα ομόφυλα ζευγάρια ζητούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να αναθεωρήσει την πρωτόδικη απόφαση και να απορρίψει ως ουσία αβάσιμη την αναγνωριστική αγωγή που είχε ασκήσει ο πρώην εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, Γιώργος Οικονόμου.
Οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών τελέστηκαν στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου του 2008 στο νησί της Τήλου από τον δήμαρχο.
.

7 σχόλια:

g for george είπε...

Γνωρίζουμε για το πότε θα έχουμε κάποια απόφαση;

Tales from the other side of town είπε...

Δεν είμαι νομικός, george, αν θυμάμαι όμως καλά από την πρωτόδικη απόφαση είχε κάνει 2-3 μήνες να βγεί.
Αλλά, το πιθανότερο είναι να είναι αρνητική πάλι. Και μετά στον Άρειο Πάγο, πάλι το πιθανότερο είναι το ίδιο να γίνει.
Στο ΕΔΔΑ, υπάρχουν πιθανότητες, αν ωστόσο έχουν αλλάξει προς το θετικότερο τα πράγματα στην Ε.Ε., μέχρι να φτάσει εκεί βέβαια, θα έχουμε πιάσει καλό 2015...

Tales from the other side of town είπε...

Αυτό που θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω, είναι, ότι θα έπρεπε να είχαμε ενημέρωση από εντός της "κοινότητας" για το θέμα, και όχι να "ψαρεύουμε" ειδήσεις από το zougla, και απ' εδώ και απ' εκεί...
Τέλος πάντων...

Tales from the other side of town είπε...

Αντιγράφω επίσης από το Έθνος:

---------
Εξετάζεται η έφεση για την ακύρωση των γάμων ομοφύλων, «E» 14/1

Σήμερα αναμένεται να εξεταστούν οι εφέσεις για την ακύρωση των αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τις οποίες είχαν κριθεί ανυπόστατοι οι γάμοι που τελέσθηκαν μεταξύ δύο ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο.

Τα ομόφυλα ζευγάρια ζητούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να αναθεωρήσει την πρωτόδικη απόφαση και να απορρίψει ως ουσία αβάσιμη την αναγνωριστική αγωγή που είχε ασκήσει ο πρώην εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Γιώργος Οικονόμου.

Στην απόφαση του Πρωτοδικείου οι γάμοι των δύο ομόφυλων ζευγαριών κρίνονται «ως παρανόμως τελεσθέντες και ανυπόστατοι, νόμω ανύπαρκτοι και χωρίς να παράγεται εξ αυτών κανένα έννομο αποτέλεσμα».

Οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα τελέσθηκαν στις 24 Ιουνίου του 2008 στο νησί της Τήλου από τον δήμαρχο Τάσο Αλιφέρη, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι ανδρών και ένα ζευγάρι γυναικών παντρεύτηκαν, γράφοντας τη δική τους ιστορία.

Ο εισαγγελέας του ΑΠ, Γ. Σανιδάς, με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ανέφερε: «H πράξη της τέλεσης γάμων ομοφύλων ζευγαριών θα είναι άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη και σε περίπτωση που ο δήμαρχος Τήλου δεχθεί δήλωση περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρακαλούμε για την ενέργεια των νομίμων, ώστε να ακυρωθούν». Μετά την πραγματοποίηση των γάμων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου άσκησε δύο αναγνωριστικές αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, κατά των ζευγαριών και κατά του δημάρχου της Τήλου, αιτούμενος να χαρακτηριστούν οι γάμοι ως ανυπόστατοι. Οι αγωγές εκδικάστηκαν χαρακτηρίζοντας άκυρους τους γάμους.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές που αφορούν τον δήμαρχο Τήλου, εναντίον του οποίου είχε στραφεί ο εισαγγελέας υποστηρίζοντας πως «γνώριζε ότι η ενέργεια του αυτή είναι παράνομη, διότι μεταξύ των προϋποθέσεων για την τέλεση νόμιμου γάμου απαιτείται απαραίτητα η διαφορά φύλου».

Πέτρος Καλιβούρης

gay super hero είπε...

"θα έπρεπε να είχαμε ενημέρωση από εντός της "κοινότητας" για το θέμα"

Eδώ κάνουν την παλαβή για άλλα και άλλα...

Tales from the other side of town είπε...

george,
τελικά όπως διαβάζω στην Ροδιακή:

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί -βάσει του νόμου- εντός 8μήνου.

Δηλαδή έως τον Αύγουστο.

Tales from the other side of town είπε...

gsh,
ειλικρινά, δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους...