Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε.


Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.
Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
10 Φεβρουαρίου 2010, E-0352/10
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Niccolò Rinaldi (ALDE) , Sonia Alfano (ALDE) , Gianni Vattimo (ALDE) και Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) προς την Επιτροπή.
Θέμα: Αρχή της ισότητας και έλλειψη αναγνώρισης των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προάγει την ισότητα και την απαγόρευση των διακρίσεων σε όλους τους τομείς, ιδίως βάσει του άρθρου 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ο οποίος κατέστη δεσμευτικός μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αντίθετα με αυτήν την αρχή, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ δεν διαθέτουν ακόμα κανέναν νόμο ή κανονιστική ρύθμιση για τα de facto ζευγάρια, τις σχέσεις καταχωρισμένης συμβίωσης, τα αστικά σύμφωνα συμβίωσης ή τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Η έλλειψη αναγνώρισης των ζευγαριών του ίδιου φύλου συνεπάγεται και ένα προφανές εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των ζευγαριών του ίδιου φύλου εντός της ΕΕ, καθώς δεν διασφαλίζεται η αμοιβαία αναγνώριση, κατά παράβαση των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών και των θεμελιωδών αρχών. Μία από αυτές τις χώρες είναι η Ιταλία, όπου μια σειρά προσφυγών από ζευγάρια του ίδιου φύλου παραπέμφθηκε από κατώτερου βαθμού δικαστήρια στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να κρίνει το κατά πόσον είναι συμβατό με το ιταλικό Σύνταγμα το γεγονός ότι οι αρχές αρνούνται στα ζευγάρια του ίδιου φύλου το δικαίωμα σύναψης γάμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Francesco Zanardi και ο Manuel Incorvaia, δύο ιταλοί πολίτες, προέβησαν σε απεργία πείνας –ο κ. Incorvaia αναγκάστηκε να σταματήσει για λόγους υγείας, ενώ ο κ. Zanardi βρίσκεται στη 16η ημέρα απεργίας πείνας– προκειμένου να ασκήσουν πίεση στο ιταλικό κοινοβούλιο και στις σχετικές επιτροπές του προκειμένου να αποτελέσει θέμα της ημερήσιας τους διάταξης η εξέταση και η συζήτηση προτεινόμενης νομοθεσίας σχετικά με την ισότητα και την αναγνώριση των σχέσεων και γάμων ατόμων του ίδιου φύλου. Στη δράση τους συμμετείχαν και έδειξαν στήριξη διάφορες ΜΚΟ, πολιτικοί και πολίτες. Όλοι ζητούν να βρεθεί μια πολιτική λύση από δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα αντί να ληφθεί μια απόφαση από δικαστήρια.
Δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι οι διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού θα πρέπει να καταργηθούν σε όλα τα κράτη μέλη σε όλους τους τομείς, ιδίως μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων; Τι θα πράξει προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι εγγυημένη η ελεύθερη κυκλοφορία και η αμοιβαία αναγνώριση των ζευγαριών ίδιου φύλου εντός της ΕΕ; Θα εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με την τύχη του κ. Zanardi προκειμένου να διασφαλιστεί η συζήτηση και η ρύθμιση των νόμων για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Ιταλία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: