Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

PIG TALES.

Έχοντας χάσει μόλις στα 28 της αγαπημένη μου ξαδέλφη από εκ γεννετής σακχαρώδη διαβήτη και γνωρίζοντας καλά τί σημαίνει διαβήτης, με συγχωρείς αυτό δεν μπορώ να το προσπεράσω:
ΙΚΑ: Ο ακρωτηριασμός μας κοστίζει λιγότερο!
Κυνικές δικαιολογίες προς τους διαβητικούς που κινδυνεύουν

(...) O ακρωτηριασμός κοστίζει λιγότερο: αυτή ήταν λίγο ώς πολύ η απάντηση που έλαβαν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, στο πάγιο αίτημά τους για την κάλυψη από το Ταμείο των παπουτσιών για διαβητικούς.
Το ΙΚΑ, όπως αναφέρεται στην έγγραφη απάντησή του, στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «ΠΟΣΣΑΣ ΔΙΑ», «έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τη χρήση των διαβητικών παπουτσιών δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος θα είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος. Επομένως το συγκεκριμένο είδος δεν χορηγείται από το Ιδρυμα».
Μάλιστα οι υπεύθυνοι έκαναν υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους «η προβλεπόμενη ετήσια δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος ανέρχεται ενδεικτικά στο ύψος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για περίπου 10.000 ασθενείς». Κόστος που αρνείται να αναλάβει, εκτιμώντας πως τα ειδικά παπούτσια δεν έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Αθανασία Καρούνου λέει στα «ΝΕΑ» πως η λογιστική νοοτροπία που βασίζεται στο κριτήριο κόστους- αποτελεσματικότητας είναι «επιεικώς απαράδεκτη». Και συνεχίζει: «Επικαλούνται στοιχεία που δεν έχουν επιστημονική βάση. Αντίθετα, το παράδειγμα της Γερμανίας έχει δείξει μείωση των ακρωτηριασμών έως και 85% με την εφαρμογή τριών μέτρων- της ιατρικής διάγνωσης και παρέμβασης, της χορήγησης θεραπευτικών υποδημάτων και κατάλληλης υπόδησης και της εκπαίδευσης του ασθενούς». (...)
Επιεικώς, και πολύ ευγενικά: άει και σιχτίρ!
.

2 σχόλια:

g for george είπε...

Έχοντας την μητέρα μου που πάσχει, πραγματικά εξοργίζομαι. Δεν ξέρω τι θα έφτανα αν γινόταν κάτι τέτοιο.

Tales from the other side of town είπε...

Στην αρχή είμαστε ακόμη, έχεις ν' ακούσεις πολλά...