Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: "ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV/AIDS ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ".

Αναδημοσιεύω ανακοίνωση της μή κυβερνητικής οργάνωσης "Θετική Φωνή", σχετικά με ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή, με θέμα "Αναγκαιότητα επαρκούς ενημέρωσης και επαρκών μέτρων προφύλαξης για τον HIV/AIDS στη χώρα μας".
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
χτες και κατόπιν συστηματικής δουλειάς της «Θετικής Φωνής», κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Αναγκαιότητα επαρκούς ενημέρωσης και επαρκών μέτρων προφύλαξης για το HIV/AIDS στη χώρα μας» από τους βουλευτές: Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό.
Μένει τώρα να δούμε ποια θα είναι η απάντηση του Υπουργού. Η Θετική Φωνή είναι σε επαφή με όλη τη διακομματική ομάδα βουλευτών για το HIV/AIDS και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες βουλευτών. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει ερωτήσεις κατόπιν συνεργασίας μαζί μας οι κ.κ. Κριτσωτάκης, Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο και η κα Αυγερινοπούλου από τη ΝΔ για την πανελλήνια ημέρα ΤΕΣΤ ενώ την πρόταση του κ. Κουρουμπλή από το ΠΑΣΟΚ να μας δεχθούν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα υποβάλλουμε τα αιτήματά μας την έχουν προσυπογράψει σχεδόν όλοι οι βουλευτές της διακομματικής ομάδας.
Αντιγράφω και την ερώτηση όπως τέθηκε από τους βουλευτές, από εδώ.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: «Αναγκαιότητα επαρκούς ενημέρωσης και επαρκών μέτρων προφύλαξης για το HIV/AIDS στη χώρα μας».
-----------------------
Ανησυχία προκαλούν τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα του HIV/AIDS στη χώρα μας. Ο αριθμός των οροθετικών αυξάνεται διαρκώς, με τους περισσότερους φορείς να είναι νέοι άνθρωποι. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα -με την αφορμή της έναρξης λειτουργίας της κινητής μονάδας ενημέρωσης και γρήγορης εξέτασης για τον ιό HIV/AIDS υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του HIV/AIDS και του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων- εκτιμάται ότι οι αδιάγνωστοι οροθετικοί στη χώρα μας φτάνουν τους 16.000, ενώ οι καταγεγραμμένοι φορείς του ιού HIV/AIDS είναι 7.881.
Ο υψηλός αριθμός των οροθετικών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και την απουσία σχετικής εκστρατείας ενημέρωσης, τα τελευταία χρόνια, έχουν οδηγήσει σε διαρκή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων της λοίμωξης και σε σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία. Οι ελλείψεις που εντοπίζονται σε κεντρικό επίπεδο είναι μεγάλες, καθώς στη χώρα μας απουσιάζουν οι συντονισμένες προσπάθειες όσον αφορά στα προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης του HIV/AIDS στον γενικό πληθυσμό, στους μετανάστες, στα εκδιδόμενα άτομα, στους φυλακισμένους, στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, στον ιατρονοσηλευτικό χώρο, στα σχολεία κ.ά. Οι ελλείψεις αυτές, αναμφισβήτητα, επιτείνουν την ανάγκη για μεγαλύτερες δαπάνες στα κέντρα πρόληψης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (πρωτογενής πρόληψη), αλλά και καθολικής προληπτικής ενημέρωσης (σχολεία, στρατός, Μ.Μ.Ε. κλπ.) και έγκαιρης διάγνωσης (δευτερογενής πρόληψη) στη χώρα μας.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιες οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί ή πρόκειται να δρομολογηθούν στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2008-2013 με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την έγκαιρη διάγνωση, την προφύλαξη και καταπολέμηση του HIV/AIDS;
2. Ποια τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
Δείτε επίσης την ιστοσελίδα της "Θετικής Φωνής": www.positivevoice.gr.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: