Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ ΜΕ ΜΟΛΟΤΩΦ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Ελευθεροτυπίας.
«Ημέρα Υπερηφάνειας» με μολότοφ στη Σερβία
Εκατοντάδες υποστηριχτές της ακροδεξιάς συγκρούστηκαν με την αστυνομία θέλοντας να διακόψουν τις εκδηλώσεις της Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας (Gay Pride) που διεξάγονται στο Βελιγράδι. Αρκετοί είναι οι τραυματίες, ενώ πολλά καταστήματα και οχήματα έχουν υποστεί φθορές.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι αντιτιθέμενοι στην πορεία των ομοφυλοφίλων πέταξαν μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών που περιφρουρούσαν τις εκδηλώσεις.
Επίσης ομάδα νεαρών ακροδεξιών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS) με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο του κτιρίου. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και έτσι δεν επεκτάθηκε στους επάνω ορόφους όπου βρισκόταν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι του Κόμματος. Επιθέσεις δέχθηκαν και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος(LDP)
Οι χιλιάδες αστυνομικοί προσπαθούσαν να περιορίσουν τις ταραχές που γίνονταν σε διάφορα σημεία καθώς μέλη της ακροδεξιάς επιχειρούσαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Associated Press οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια στους αστυνομικούς φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα όπως "θάνατος στους ομοφυλόφιλους".
Τουλάχιστον 46 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων αστυνομικοί, έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της πόλης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και αρκετές συλλήψεις.
Για το ίδιο θέμα επίσης, από την Καθημερινή.
Σερβία: Eπεισόδια στο Belgrade Pride
Εκτεταμένης μορφής επεισόδια σημειώθηκαν στο Βελιγράδι μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που προσπάθησαν να εμποδίσουν την Πορεία Υπερηφάνειας - Belgrade Pride της οργάνωσης LGBT, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σερβικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές, μέλη ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων, προσπάθησαν να σπάσουν τους κλοιούς ασφαλείας και να εισβάλουν στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν η πορεία Belgrade Pride.
Οι διαδηλωτές χρησιμοποιώντας πέτρες και σιδερολοστούς επιτέθηκαν εναντίων των αστυνομικών σε διάφορα σημεία, γύρω από το κέντρο της πόλης. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κατάφερε να διασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη της Πορείας Υπερηφάνειας.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στις συμπλοκές τραυματίστηκαν 58 άτομα εκ των οποίων 48 αστυνομικοί. Μεγάλες είναι και οι υλικές ζημιές. Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, λεωφορεία, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων, αναποδογυρισμένοι κάδοι απορριμμάτων, κατεστραμμένοι οδικοί σηματοδότες συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το κέντρο του Βελιγραδίου.
Ομάδα νεαρών ακροδεξιών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DS) με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά στο ισόγειο του κτιρίου. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και έτσι δεν επεκτάθηκε στους επάνω ορόφους όπου βρισκόταν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι του Κόμματος. Επιθέσεις δέχθηκαν και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS) και του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος(LDP.
Αυτή τη στιγμή οι συμπλοκές είναι περιορισμένης έντασης και η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει κάποιες μικρότερες ομάδες ακροδεξιών που συνεχίζουν να προκαλούν επεισόδια.
Η Πορεία Υπερηφάνειας ξεκίνησε στις 11 τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε δύο ώρες αργότερα με πάρτι που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό πάρκο της πόλης. Εκατοντάδες άτομα, γκέι, λεσβίες αλλά και υποστηρικτές, όπως πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών διαδήλωσαν κατά των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Στην Πορεία Υπερηφάνειας στο Βελιγράδι συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Athens Pride.
.

4 σχόλια:

gay super hero είπε...

Και αυτά που δεν αναφέρουν τα ρεπορτάζ των ελληνικών εφημερίδων:

Μια μέρα πριν το Pride, 8 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε παρέλαση μίσους εναντίον των ομοφυλόφιλων την οποία διοργάνωσε η υπερ-εθνικιστική οργάνωση Dveri. Στην πορεία συμμετείχαν οικογενειάρχες με μικρά παιδιά (!) αλλά και οργανωμένοι χούλιγκαν σερβικών ποδοσφαιρικών ομάδων. Το σύνθημά τους ήταν η "προστασία της [ετεροφυλόφιλης] οικογένειας"

Την ίδια μέρα η σερβική ορθόδοξη εκκλησία σε ανακοίνωσή της
χαρακτήρισε το Pride "παραβίαση των δημοσίων ηθών" και "υπονόμευση των ιερότερων χριστιανικών αξιών" και δήλωσε αντίθετη στη διοργάνωσή του.

Tales from the other side of town είπε...

Σ' ευχαριστούμε για την ενημέρωση gsh.
:-)

gay super hero είπε...

Συγγνώμη, αντί για "ρεπορτάζ" θα έπρεπε να γράψω όσα δεν αναφέρουν τα κακομεταφρασμένα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων...

Το βραβείο ασχετοσύνης παίρνει σίγουρα η φράση της Καθημερινής "Πορεία Υπερηφάνειας της οργάνωσης LGBT"

Τόσο δύσκολο είναι να ψάξουν στο Google τί ακριβώς σημαίνουν τα συγκεκριμένα αρχικά και πώς μεταφράζονται στα ελληνικά;

g for george είπε...

Μα εμείς και οι Σέρβοι είμαστε αδέλφια!