Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε. ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ATHENS PRIDE.

Η Ε. Πορτάλιου, υποψήφια της Ανοιχτής Πόλης (στηρίζεται από τον Συνασπισμό), απάντησε στην επιστολή του Athens Pride, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι υποψήφια ως δημοτικής σύμβουλος με τον συνδιασμό της είναι η Ειρήνη Πετροπούλου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΚΕ (αν δεν κάνω λάθος και Πρόεδρός της).

Επίσης μπορείτε να δείτε ιστοσελίδα που έχει ανοίξει στο facebook, με τίτλο "Ψηφίζουμε Ειρήνη Πετροπούλου". Στην περιγραφή της μάλιστα, διαβάζουμε: "Η Ειρήνη Πετροπούλου μια μεγάλη προσωπικότητα της Γκέι Λεσβιακής Αμφισεξουαλικής και Τρανς κοινότητας κατεβαίνει ως υποψήφια για δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας με τον Συνδυασμό της Ανοιχτής Πόλης. Για επικοινωνία με την κ. Πετροπούλου απευθυνθείτε στον διευθυντή του πολιτικού της γραφείου κ. Ανδρέα Ιωαννίδη." (θού κύριε...)

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Athens Pride.
Η απάντηση από την "Ανοιχτή Πόλη" στο Athens Pride
Η Ανοιχτή Πόλη η δημοτική κίνηση που αναφέρεται στο χώρο της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής και οικολογικής αριστεράς στο Δήμο Αθηναίων, βρίσκεται αλληλέγγυα στους αγώνες της LGBT κοινότητας για ίσα δικαιώματα, απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό και τις κυρίαρχες πολιτικές περιθωριοποίησης της σεξουαλικής διαφορετικότητας. Η απάντηση σε σχέση με τα ερωτήματα που θέτετε βρίσκεται στη δράση και τις παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης την προηγούμενη τετραετία στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε ό,τι αφορά την αιγίδα και την έμπρακτη υποστήριξη του Athens Pride από το Δήμο Αθηναίων:
Η Ανοιχτή Πόλη ήταν η μόνη δημοτική κίνηση που έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας το ζήτημα της άρνησης χορήγησης της αιγίδας του Δήμου στο Athens Pride και ζήτησε από το Δήμο να παρέχει την αιγίδα και την αναγκαία τεχνική υποδομή στη διοργάνωση.
Τόσο η δημοτική σύμβουλος και σημερινή υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου, όσο και ο Ρήγας Αξελός, είχαν θέσει το ζήτημα, χωρίς ποτέ να πάρουν καμία ουσιαστική απάντηση από τον Δήμαρχο Αθηναίων.
δείτε σχετικές παρεμβάσεις:
http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/2007/i-anoichti-poli-sto-dimotiko-symboylio-5/, http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/2007/i-anoichti-poli-sto-dimotiko-symboylio-5/
2008: http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/2008/i-anoichti-poli-sto-dimotiko-symboylio-5, http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/2008/i-anoichti-poli-sto-dimotiko-symboylio-5,
2009: http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/i-anoichti-poli-sto-dimotiko-symboylio-11, http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/i-anoichti-poli-sto-dimotiko-symboylio-11
Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να στηρίζει τις προσπάθειες των πολιτών και των οργανώσεων που αγωνίζονται ενάντια στις διακρίσεις και προάγουν την ανεκτικότητα και την αλληλλοαποδοχή. Η άρνηση του δημάρχου Αθηναίων να στηρίξει το Pride δεν αποτελεί παρά μία ακόμη έκφραση των υπερ-συντηρητικών και συχνά αντιδημοκρατικών αντιλήψεών του. Μια προσπάθεια να χαϊδέψει συντηρητικούς και ακραίους κύκλους.
Σε ό,τι αφορά τη φυσική παρουσία του/της δημάρχου στο Athens Pride
Ο κάθε αιρετός κάνει τις επιλογές του. Εμείς θεωρούμε ότι ο/η δήμαρχος της Αθήνας οφείλει να βρίσκεται σε όλες τις εκδηλώσεις που μάχονται ενάντια στις διακρίσεις, στα σεξιστικά στερεότυπα, τον κοινωνικό συντηρητισμό. Γι’ αυτό άλλωστε, η Ανοιχτή Πόλη και οι δημοτικοί της σύμβουλοι βρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο Athens Pride. Με συμμετοχή στην παρέλαση και στο χώρο του Pride, με τραπεζάκι και ενημερωτικό υλικό (δείτε εδώ το κείμενο που μοίραζε η Ανοιχτή Πόλη στο τελευταίο Pride HYPERLINK "http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/stirizoyme-kai-symmetechoyme-sto-festibal-yperifaneias-2013-athens-pride-2010/" http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/stirizoyme-kai-symmetechoyme-sto-festibal-yperifaneias-2013-athens-pride-2010/). Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλον από όποια θέση βρεθεί η Ανοιχτή Πόλη.
Συνεργασία με το Athens Pride για την προώθηση του Φεστιβάλ και έξω από τα ελληνικά σύνορα, αλλά και για τη στήριξη περιοχών με προβλήματα:
Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει μια υποδομή που έχει φτιαχτεί με τα χρήματα των Αθηναίων δημοτών. Σε αυτήν την υποδομή μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το δημοτικό ραδιόφωνο, η Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης (αν και έχουμε σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο που αξιοποιούνται τα διόλου ευκαταφρόνητα κονδύλια που διοχετεύονται στην συγκεκριμένη εταιρεία), οι διάφοροι δημοτικοί χώροι.
Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί ότι αυτή η υποδομή πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών της Αθήνας. Πρέπει να στηρίζουν έμπρακτα και να προβάλουν τις συλλογικότητες της Αθήνας που αγωνίζονται για την πόλη και τους κατοίκους της. Η Δημοτική αρχή δεν επιτρέπεται να κρατάει αυτήν υποδομή κλειστή και μακριά από τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζει ότι ο 9,84 πρέπει να προβάλλει διοργανώσεις όπως το pride ή τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, ότι οι δημοτικοί χώροι δεν πρέπει να είναι αποστειρωμένοι αλλά στην υπηρεσία των πολιτών, ότι ο δήμος πρέπει να συνεργάζεται με ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα και να στηρίζει τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών γεγονότων που προωθούν την ανεκτικότητα, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη, τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση. Είναι ώρα ο Δήμος Αθηναίων να βγει από την κλειστοφοβική του αντίληψη.
Τέλος, θεωρούμε ότι ο/η Δήμαρχος της Αθήνας, επειδή ακριβώς είναι δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, παίζει έναν κεντρικό ρόλο. Με την παρουσία του μπορεί να συμβάλει στο σπάσιμο των ομοφοβικών στερεοτύπων, του κοινωνικού και θεσμικού ρατσισμού. Το τελευταίο φυσικά απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο από απλές διακηρύξεις. Απαιτεί ο δήμος να πάρει πρωτοβουλίες που θα οδηγούν στην κατάργηση των διακρίσεων, στηρίζοντας για παράδειγμα ενεργά τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Και η Ανοιχτή Πόλη έχει αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να κινηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση, σε όλους τους τομείς.
Δημιουργία LGBT χώρου:
Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου προς όφελος των δημοτών και των συλλογικοτήτων της Αθήνας αποτελεί ζητούμενο και πρώτη προτεραιότητα της Ανοιχτής πόλης.
Κατά την άποψη μας, στο επόμενο διάστημα ο δήμος οφείλει να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική και το μνημόνιο για να ανατραπούν τα σημερινά ασφυκτικά δεδομένα, για να διατεθούν πόροι για τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη, όπως τα μητροπολιτικά πάρκα της Αθήνας. Ταυτόχρονα, όμως, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημιουργικό έργο μαζί με τους πολίτες της Αθήνας.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει όλα τα προηγούμενα χρόνια διαμορφώσει και προτείνει σήμερα στους Αθηναίους και τις Αθηναίες ένα πρόγραμμα σωτηρίας για την Αθήνας. Ένα πρόγραμμα φθηνό, οικολογικό, με τη συμμετοχή των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, προτείνουμε ο δήμος με τους εργαζομένους του, χωρίς εξωτερικούς εργολάβους, να αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία για μικρά, τοπικά έργα με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Μεταξύ αυτών προτείνουμε την επισκευή και χρησιμοποίηση αναξιοποίητων κτιρίων του δήμου προκειμένου να αποδοθούν στους κατοίκους της πόλης. Παιδικοί σταθμοί, λέσχες φιλίας, βιβλιοθήκες, κοινωνικά κέντρα για τους νέους, για καλλιτεχνικές ομάδες, για συλλογικότητες της Αθήνας. Να ανοίξουν επιτέλους τα νεκρά δημοτικά κτίρια στους ανθρώπους της πόλης.
Το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και με χαμηλό κόστος, και είναι απολύτως συμβατό με τη δημιουργία ενός LGBT χώρου στην Αθήνα.
Ένα έμπρακτο παράδειγμα αυτού του προγράμματος, αποτελεί η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, που άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία της Ανοιχτή Πόλης και λειτουργεί σήμερα με αυτοδιαχείριση από τους κατοίκους της Κυψέλης, ως ένα δημόσιο, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο, ανοιχτό σε κάθε συλλογικότητα που επιθυμεί να το αξιοποιήσει.
Διάλογος με την αθηναϊκή κοινότητα:
Η Ανοιχτή Πόλη έχει δώσει μάχες για τη δημοκρατική λειτουργία του δήμου, για ένα δήμο που οφείλει να είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, τις ομάδες και τις συλλογικότητες της Αθήνας. Η παρουσία της Ανοιχτής Πόλης στο δημοτικό συμβούλιο είχε ακριβώς αυτό το χαρακτήρα. Να εκπροσωπεί τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης, τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες. Γιατί γνωρίζουμε βέβαια ότι όσες φορές πολίτες, ομάδες, κινήματα προσπάθησαν να συνομιλήσουν με το Δήμο, βρήκαν τις πόρτες κλειστές.
Για την Ανοιχτή Πόλη, η συζήτηση για τα δικαιώματα δεν αποτελεί πολυτέλεια. Ιδίως σήμερα που, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και των αντικοινωνικών κυβερνητικών μέτρων, η δυναμική πορεία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, των αμφισεξουαλικών και των διαφυλικών γυναικών και ανδρών κινδυνεύει να ανατραπεί, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συντηρητικής αναδίπλωσης της ελληνικής κοινωνίας, είναι καθοριστικής σημασίας να θέσουμε ξανά στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου αυτή την ατζέντα.
Η Ανοιχτή Πόλη δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων των παρατάξεων που στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας έμειναν άφωνες απέναντι στο LGBT κίνημα. Το 2006, στα ψηφοδέλτια της Ανοιχτής Πόλης συμμετείχαν άνθρωποι με ενεργή παρουσία στο LGBT κίνημα. Αλλά και σε όλη την τετραετία, στηρίξαμε κάθε προσπάθεια άρσης των διακρίσεων, υποστηρίζοντας για παράδειγμα το δικαίωμα ατόμων του ίδιου φύλου στον πολιτικό γάμο (θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης το 2006 Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που τάχθηκε δημοσίως υπέρ του γάμου στην Τήλο). Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε και πάλι για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας. Επιδιώκουμε να συμμετέχουν ξανά άνθρωποι που ασπάζονται τα προτάγματα της Ανοιχτή Πόλης για το Δήμο και την πόλη και ταυτόχρονα συμμετέχουν και στηρίζουν στην πράξη το LGBT κίνημα. Είναι και αυτός ένας από τους τρόπους προκειμένου να φέρουμε την LGBT ατζέντα στο προσκήνιο των δημοτικών εκλογών. Για μια Αθήνα ανοιχτή.
Κανένας άλλος καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς;
.

2 σχόλια:

stassa είπε...

O Μίστερ Εθνικά Μπούτια θα βάλει υποψηφιότητα;

Tales from the other side of town είπε...

Χαχά - μετά την πρώτη του αυτοβιογραφία, δηλώνει απασχολημένος: ετοιμάζεται για την δεύτερη!
:-)