Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

1967, Rita Hauser. Η γέννεση της ιδέας του πολιτικού γάμου ομοφύλων


Αναζητώντας την γέννεση της ιδέας του πολιτικού γάμου ομοφύλων, πέφτω στο βιβλίο "The Gay Metropolis" του δημοσιογράφου και συγγραφέα Charles Kaiser.

Ο Kaiser λοιπόν, αναφέρει στο βιβλίο του ότι η ιδέα πρωτο-έπεσε στο τραπέζι, το 1967 από την διαπρεπή, όπως γράφει, δικηγόρο Rita Hauser η οποία μάλιστα ανήκε στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Σε μια ιδιαίτερα ριζοσπαστική (αν αναλογιστεί κανείς την εποχή) διάλεξή της με τίτλο "Women's Liberation and the Constitution", ισχυρίστηκε ότι οι νόμοι που απαγορεύουν τον πολιτικό γάμο ομοφύλων είναι αντισυνταγματικοί. Συνέχισε τον συλλογισμό της λέγοντας ότι νόμοι που απαγορεύουν στους ομοφυλόφιλους το δικαίωμα στον γάμο, είναι απαρχαιωμένοι και βασίζονται στην πεπαλαιωμένη ιδέα ότι αποστολή του παντρεμένου ζεύγους είναι η αναπαραγωγή του είδους. Ισχυρίστηκε δέ ότι λόγω του υπερπληθυσμού του πλανήτη, αυτό το μοντέλο είναι εκτός πραγματικότητας και ότι η περιορισμένη αναπαραγωγή θα πρέπει να είναι στο μέλλον στόχος. Τα ζευγάρια ομοφύλων που θα μπορούν να νομιμοποιούν την σχέση τους αποτελούν ένα θαυμάσιο τέτοιο μοντέλο.

Η απάντηση στα λεγόμενα της Hauser, και αφού ο χρόνος είχε κυλήσει και η ιδέα του γάμου είχε αρχίσει να επεξεργάζεται από την λοαδ κοινότητα, ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 1969, δια στόματος Ron Ziegler (ήταν ο τότε Γραμματέας του Λευκού Οίκου), ο οποίος δήλωσε ότι "Ο Πρόεδρος Νίξον δεν πιστεύει ότι τα ζευγάρια ομοφύλων μπορούν να παντρεύονται" (η απάντηση αυτή καταγράφεται επίσης στο βιβλίο του Mark Thompson, "The Long Road to Freedom").

[η ιστοσελίδα του Charles Kaiser, εδώ.]
-----------------------------------------------------------------
Επίσημα πάντως η ιδέα του γάμου ομοφύλων, διατυπώνεται από την λοαδ κοινότητα ως αίτημα το 1970, όταν το ζεύγος των γκέι ακτιβιστών Jack Baker και James Michael McConnell από την Μινεσότα των ΗΠΑ, κάνει αίτηση για πολιτικό γάμο στην Hennepin County. Και οι ίδιοι βέβαια ανέμεναν ότι η αίτησή τους θα απορριπτόταν. Δεν απογοητεύτηκαν όμως και κατέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αρνήθηκε να εξετάσει την υπόθεση.

Την υπόθεση αυτή καταγράφει στο εξώφυλλό του το περιοδικό (ακόμη τότε έβγαινε ως εφημερίδα) Advocate, στο τεύχος 35, 10 Ιουνίου 1970:


Το αίτημα του γάμου ομοφύλων θα δικαιωθεί όπως γνωρίζουμε πρώτα στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, στην Ολλανδία την 1η Απριλίου του 2001, ενώ οι Αμερικανοί θα δουν να πραγματοποιείται ο πρώτος γάμος ομοφύλων στην χώρα τους, στην πολιτεία της Μασαχουσέτης το 2004, στις 17 Μαίου, μετά από απόσφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

2 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Δείτε κι εδώ:

http://gaynewsingreek.blogspot.com/2009/05/1970.html

Tales from the other side of town είπε...

Ευχαριστούμε πολύ erva! :-)