Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Παράγραφος 175 (Γερμανία) - 347 Π.Κ. (Ελλάδα). Ιστορίες Παράλληλες.


Παράγραφος 175 (Γερμανία)

Η γερμανική παράγραφος 175 (ακριβές §175 StGB στον γερμανικό ποινικό κώδικα), υπήρξε γνωστή άρθρο του π.κ. που ίσχυσε από τις 18 Μαίου του 1871 έως τις 10 Μαρτίου του 1994, σε διάφορες μορφές του. Σε κάποιες απ' αυτές εκτός από την ομοφυλοφιλία, έθετε εκτός νόμου και την κτηνοβασία. Είναι ο νόμος που γνωρίζουμε όλοι ότι σε αυτόν οφείλεται ο εγκλεισμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ομοφυλόφιλων κατά την εποχή των Ναζί.

Όχι όμως μόνο αυτό. Γιατί μετά την πτώση του Ναζισμού,όπως η ιστορία έχει καταγράψει, οι ομοφυλόφιλοι που ήταν έγκλειστοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν αποφυλακίστηκαν, απλά μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές. Και αυτό που ακόμη έχει καταγράψει η ιστορία ήταν ότι από το 1945 έως το 1994, 100.000 ομοφυλόφιλοι άντρες προσήχθησαν με αυτόν τον νόμο και 50.000 περίπου καταδικάστηκαν.

Μέχρι το 1969 υπήρξε στην πιο σκληρή του μορφή αφού ποινικοποιούσε το ομοφυλοφιλικό σεξ. Το 1969, αναθεωρήθηκε θέτοντας διαφορετικά όρια ηλικίας συναίνεσης. Για τους ομοφυλόφιλους στα 21, ενώ για τους ετεροφυλόφιλους στα 18. Επίσης έθετε ποινές για την αντρική πορνεία.

Ο νόμος αναθεωρήθηκε επίσης το 1973, κατεβάζοντας μεν τα όρια συναίνεσης, διατηρώντας όμως την διάκριση. Για τους ομοφυλόφιλους στα 18 και για τους ετεροφυλόφιλους στα 14. Η διάταξη για την αντρική πορνεία παρέμενε.

Αφαιρέθηκε εντελώς το 1994.

347 Π.Κ. (Ελλάδα)

Στην Ελλάδα, η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1951, από τον νέο ποινικό κώδικα που αναμορφώθηκε το 1950. Ωστόσο παρέμεινε μία διάταξη που ισχύει έως και σήμερα που διατηρεί και διαιωνίζει τις διακρίσεις εναντίον των ομοφυλόφιλων. Το άρθρο 347 του Πονικού Κώδικα.

Το άρθρο αυτό θέτει διαφορετικό όρια στην ηλικία συναίνεσης. 17 για τους ομοφυλόφιλους και 15 για τους ετεροφυλόφιλους, ενώ ποινικοποιεί την αντρική πορνεία.

Πορείες παράλληλες

Σαφώς δεν θα μπορούσε να συγκρίνει κανείς την Ναζιστική θηριωδία και τους εκατοντάδες χιλιάδες που φυλακίστηκαν και καταδιώχτηκαν, ή και πολλούς που αυτοκτόνησαν βλέποντας τις ζωές τους να καταστρέφονται στην Γερμανία, όμως είναι απολύτως, μα απολύτως σαφές ότι το 347 ΠΚ και η γερμανική Παράγραφος 175 στις μορφές της μετά το 1969, έχουν τις ίδιες ακριβώς αρχές, χρησιμοποιούν σχεδόν την ίδια φρασεολογία και έχουν την ίδια ακριβώς φιλοσοφία.

Το άρθρο 347 Π.Κ. του ελληνικού ποινικού κώδικα, είναι σαφέστατα κατά μία έννοια θλιβερό κατάλοιπο της φασιστικής παραγράφου 175, και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διατηρεί κάτι αντίστοιχο.

------------------------------------------------------------------------
Woody Guthrie - All You Fascists Bound To Lose

From: UnAmericanBandstand

Δεν υπάρχουν σχόλια: