Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Pop, ένα παιδί έξω από τα στερεότυπα;

Ένα παιδί δύο ετών έχει γίνει αντικείμενο αναλύσεων από Σουηδική εφημερίδα, καθώς οι γονείς του, αρνούνται να αποκαλύψουν το φύλο του, αρνούνται να το προσδιορίσουν ως άρρεν ή θήλυ στα ληξιαρχικά έγγραφα.

Σε συνέντευξή τους, στην Σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet, οι δύο γονείς υποστηρίζουν ότι κατ' αυτούς το φύλο είναι κοινωνική κατασκευή και η απόφασή τους έχει τις ρίζες της στην φεμινιστική φιλοσοφία.

"Εμείς θέλουμε (ο/η) Pop, να μεγαλώσει με ελευθερία και να αποφύγουμε εμείς να πιέσουμε στον προσδιορισμό του φύλου. Είναι σκληρό πιστεύουμε για ένα παιδί να θέλεις να του κολλήσεις μια ροζ ή μια μπλέ στάμπα στο κούτελο".

Το παιδί αναφέρεται με το όνομα "Pop" στις Σουηδικές εφημερίδες, έχει την ελευθερία να φορά κάθε πρωί ότι ρούχα θελήσει (αντρικά ή γυναικεία) και οι γονείς του αποφεύγουν ν' αναφέρονται σ' αυτό με προσδιορισμό φύλου.

Μόνο κάποιοι στενοί συγγενείς γνωρίζουν το βιολογικό φύλο του παιδιού.

[από το Advocate.]
-------------------------------------------------------------------
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλα αυτά είναι κάπως υπερβολικά. Βεβαίως και πιστεύω στο δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για τον κάθε άνθρωπο, βεβαίως πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί ορίζοντες ελευθερίας, βεβαίως οι γονείς θα πρέπει να αφήνουν το κάθε παιδί να ακολουθήσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ή το κοινωνικό φύλο που επιθυμεί. Ειλικρινά όμως δεν πιστεύω ότι ένα παιδί δύο ετών μπορεί να γίνεται πεδίο εφαρμογής βαρύγδουπων κοινωνιολογικών θεωριών και ούτε πιστεύω ότι έτσι καταρίπτονται τα στερεότυπα. Ειδικά σε μια κοινωνία από τις πιο φιλελεύθερες όπως η Σουηδική.

2 σχόλια:

Elementstv είπε...

Εχουνε μπερδεψει το κοινωνικο με το βιολογικο φυλο.Θα μπορουσα να το ντυνουνε καπως πιο ουδετερα και να το αφηνουνε να διαλεγει τα παιχνιδια που αυτο θελει.Αλλα απο κει και περα ειναι απλα παραλογο...

stassa είπε...

Ε, θα το μουρλάνουνε το παιδί και θα ησυχάσουνε.