Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

ΗΠΑ: Είναι η ENDA κλειδί για τις περεταίρω εξελίξεις στα λοαδ θέματα;

Πριν από λίγες ημέρες ο Barney Frank, ανακοίνωσε δημόσια την κατάθεση εκ νέου της trans-inclusive ENDA, της ομοσπονδιακής νομοθεσίας δηλαδή κατά των διακρίσεων στον χώρο εργασίας, που θα συμπεριλαμβάνει εκτός του σεξουαλικού προσανατολισμού, και την ταυτότητα φύλου, δηλαδή τα διαφυλικά άτομα.

Η καμπάνια λοιπόν στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό βρίσκεται εν εξελίξει και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά. Από τους αντιπροσώπους, 203 απαντούν ότι η ψήφος του θα είναι σίγουρα ή μάλλον θετική, 145 απαντούν ότι η ψήφος τους θα είναι αρνητική ή μάλλον αρνητική, ενώ δεν έχουν εκφραστεί καθόλου 83 αντιπρόσωποι, από τους οποίους οι 45 είναι Δημοκρατικοί και οι υπόλοιποι Ρεπουμπλικάνοι. Μάλιστα από τους Ρεπουμπλικανούς, 20 περίπου δηλώνουν ότι είναι ανοικτοί σε θετική ψήφο, περιμένουν να δουν όλες τις λεπτομέρειες του νόμου για να εκφραστούν. Ο δέ Πρόεδρος Ομπάμα, έχει δηλώσει ότι αν ο νόμος φτάσει στο γραφείο του θα τον υπογράψει.

Αυτά με την ENDA, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα διαφυλικά άτομα. Ας πάμε όμως λιγάκι παραπέρα. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η σημασία της ENDA είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς, κατά το σκεπτικό τους, είναι θέμα-κλειδί για να προχωρήσουν τα λοαδ θέματα. Γι' αυτούς η ENDA δεν είναι ένα καταληκτικό σημείο, είναι το ενδιάμεσο "μαξιλάρι" που θα πρέπει να πατήσουν για τα επόμενα θέματα. Υποστηρίζουν, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει επί παραδείγματι η DOMA (ομοσπονδιακή νομοθεσία για την αναγνώριση του γάμου όπου αυτός ισχύει), και ακόμη περισσότερο ότι χωρίς την ENDA τα επιχειρήματα για την DOMA είναι αδύναμα: χωρίς να έχεις πλήρη διασφάλιση για την πλήρη ισότητα στον χώρο εργασίας για όλα τα λοαδ άτομα, δεν μπορείς να πας πολύ παραπέρα στο θέμα του γάμου, αν δεν μπορεί να περάσει ένας νόμος για την ισότητα των λοαδ στον χώρο εργασίας, τότε πόσο μάλλον ο γάμος, αλλά και άλλα θέματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Επιπλέον είναι μια μάχη αναμέτρησης με την θρησκευτική δεξιά που η δύναμή της εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υπολογίσιμη ακόμη στις ΗΠΑ.

Έτσι λοιπόν, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ENDA, όχι μόνο ως νομοθεσία πολύ σημαντική για τα διαφυλικά άτομα, αλλά ως ένα κλειδί για τις εξελίξεις σε όλα τα λοαδ θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: