Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΥΛΙΚΩΝ & ΤΡΑΝΣΦΥΛΟΦΟΒΙΑ

Αντιγράφω άρθρο του Λύο Καλοβυρνά από την Athens Voice.
Κορίτσια που είναι αγόρια Η 20ή Νοεμβρίου είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για τις γυναίκες και άνδρες τρανς που έχουν υπάρξει θύματα ρατσισμού, βίαιων επιθέσεων και εγκλημάτων κατά της ζωής τους. Στους τρανς άντρες και γυναίκες οφείλουμε την εξέγερση του Stonewall το 1968, που αποτέλεσε το έναυσμα για τη μαχητικότητα του γκέι απελευθερωτικού κινήματος.
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου λοιπόν θα γίνει πορεία συμπαράστασης, τιμής και μνήμης, η οποία θα ξεκινήσει στις 18.30 από τα Προπύλαια και θα πραγματοποιηθεί βρέξει χιονίσει! Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε γιατί κάποιος θέλει να αλλάξει το φύλο του, μπορεί να μας τρομάζει και μόνο η ιδέα, όπως πολλοί άλλοι δεν καταλαβαίνουν πώς μπορεί ένας άντρας να ερωτευτεί έναν άλλον άντρα, αλλά για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο αυτή είναι η φυσιολογική πραγματικότητά τους. Οι τρανς γυναίκες και άντρες εισπράττουν βία και ρατσισμό ακόμα και από την ίδια την ομοφυλοφιλική κοινότητα, κυρίως λόγω άγνοιας και φόβου. Ακόμη και σήμερα, στην εποχή της πολιτικής ορθότητας, θεωρείται εντάξει να χλευάζεις τους τρανς. Είναι και στο χέρι μας να αλλάξει αυτό. Διαβάστε για το «Ταξίδι του φύλου» στο τεύχος 24 του 10%, για τα «Κορίτσια που είναι αγόρια», τα XX boys, στο τεύχος 21, και γιατί μας μπερδεύει το θέμα των τρανς στο ίδιο τεύχος. Αν καταλάβουμε ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν έχει καμία σχέση με το φύλο (το κοινωνικό ή το βιολογικό), η ζωή μας θα γίνει πολύ πιο απλή.
Εύχομαι ειλικρινά στον Λύο Καλοβυρνα καλή έκβαση στην υπόθεση που θα εκδικαστεί αύριο.

Χαίρομαι που κάνει την διαπίστωση: "Οι τρανς γυναίκες και άντρες εισπράττουν βία και ρατσισμό ακόμα και από την ίδια την ομοφυλοφιλική κοινότητα, κυρίως λόγω άγνοιας και φόβου". Είναι μία πολύ καλή αρχή, μετά τον πρωτόγνωρο αποκλεισμό τους (των διαφυλικών) από την ίδια Ημέρα Μνήμης τους και την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών τους με έναν αξιοπρεπή και όχι εντελώς πρόχειρο, επιπόλαιο κι επικίνδυνο τρόπο.

Στα σίγουρα πάντως η γκέι κοινότητα δεν πρόκειται να βοηθήσει την κοινότητα των διαφυλικών όταν όπως διαβάζω, παρ' όλες τις επισημάνσεις για τα λάθη που έγιναν, στην ανακοίνωση γράφουν εμμένουμε στα αιτήματά μας, αγνοώντας τις απόψεις των ίδιων των διαφυλικών.

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα από Βέλγιο!
Εύχομαι να πάνε όλα καλά με τον Λύο αύριο και με την πορεία 20 του μήνα.

Συγνώμη αλλά δεν θα είμαι παρόν γιατί δεν θα έχω επιστρέψει.

Φιλιά πολλά. ;-)

Tales from the other side of town είπε...

Καλησπέρα σου bear - εύχομαι να περνάτε καλά εκεί.
Κι εγώ εύχομαι να πάει καλά η αυριανή ιστορία με τον Λύο, παράλληλα όμως εύχομαι η γκέι κοινότητα να ακούει πιο προσεκτικά στο μέλλον τα διαφυλικά άτομα.
Φιλιά κι από μένα.

stassa είπε...

Αλήθεια, έχει τρανς μέλη η ΟΛΚΕ; Τα αιτήματα που διατυπώνει, τα έχει συζητήσει με τα τρανς άτομα σε κάποιου είδους δημόσιο διάλογο; Θα συμμετέχει κάποια τρανς γυναίκα ή άντρας, σ' αυτήν την εκδήλωση, και αν ναι ως τί; Ως εκπρόσωπος των διαφυλικών ατόμων; Ως επικύρωση της "χειρονομίας" της ΟΛΚΕ; Η σελίδα του ΣΑΤΤΕ πάντως δεν έχει καμμία τέτοια είδηση.

Λες να μάθουμε καμμιά καινούργια τρανς ακτιβίστρια σ' αυτήν την εκδήλωση; Πλάκα θά 'χε...

Tales from the other side of town είπε...

Εύλογα ερωτήματα. Αν και δεν είμαι ο κατάλληλος να σου δώσω απάντηση Στάσσα, νομίζω ότι στην ουσία τις ξέρεις (ή έστω υποψιάζεσαι) κι εσύ τις απαντήσεις.

stassa είπε...

Υποψιάζομαι τις απαντήσεις απλά δεν μπορώ να χονέψω οτι κάνουνε αυτήν την ιστορία χωρίς να έχουνε επιστρατεύσει έστω κι ένα-δυο τρανς άτομα, τουλάχιστον για τα προσχήματα.

Tales from the other side of town είπε...

Ε, εντάξει, αυτό φαντάζομαι το έχουν φροντίσει (ιστορία μου - αμαρτία μου, καταλαβαίνεις πιστεύω). Αλλά και; Γίνεται έτσι;

stella είπε...

ε καλα οι χαρτογιακαδες αν θελουν να μας τιμησουν να πανε να αναψουν ενα κερι στο πεζοδρομιο!
αλλα πως θα δικαιολογισει την υπαρξη της η ΟΛΚΕ ,να μην μας ριξει λιγη σταχτη στα ματια?

Να τους πειτε οτι κανουμε διαιτα και δεν τρωμε πρασιναδες!

Tales from the other side of town είπε...

spy_force,
το θέμα είναι να γίνεται σοβαρή δουλειά, πράγμα που απουσιάζει και στην συγκεκριμένη περίπτωση και γενικότερα.