Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών στην Τουρκία δεν βρίσκονται στην ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος, ούτε όμως και της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως λένε αντιπρόσωποί τους σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε σε διεθνές συνέδριο.

Η απάντηση από εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Süheyl Batum, που εκπροσωπεί την μείζονα αντιπολίτευση, έδειξε πλήρη περιφρόνηση στα λοαδ δικαιώματα, όταν του τέθηκε αντίστοιχη ερώτηση από μέλος του Ευρωκοινοβουλίου (Ulrike Lunacek) που διοργάνωσε το συνέδριο αυτό. Η κυρία, Ulrike Lunacek, δηλώνει ότι ο Süheyl Batum μας απάντησε ότι τα δικαιώματα των ομοφυλόφυλων είναι κάτι σαν "πολυτέλεια".

Ερωτώμενος εάν το κόμμα του προτίθεται να συμπεριλάβει τα θέματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο νέο σύνταγμα της χώρας απάντησε: "Θα συμπεριλαμβάναμε τα δικαιώματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό επίσης, εάν η Τουρκία είχε προβλήματα ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, ελευθερίας λόγου και τύπου".

Το θέμα αυτό επίσης, δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την απάντηση του Bekir Bozdağ, αντιπροέδρου του AKP στο Κοινοβούλιο λέγοντας ότι η στάση του κόμματός του ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθαρή, όταν όμως ερωτήθηκε ειδικά είπε ότι δεν έχει εξεταστεί το θέμα καθόλου.

"Το θέμα αυτό (σεξ. προσανατολισμός) ήρθε πρόσφατα στην ατζέντα της Τουρκίας. Δεν έχουμε κάνει κάτι μέχρι στιγμής για την διαμόρφωση της πολιτικής μας στο θέμα αυτό", είπε ο κύριος Bozdağ, όταν επέμεινε στο θέμα ο εκπρόσωπος του κόμματος των Πράσινων κύριος Daniel Cohn-Bendit.

Η συζήτηση αυτή έγινε την τρίτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου με τίτλο “Turkey in Europe” στην Κωνσταντινούπολη.

Η μόνη που ανταποκρίθηκε στο θέμα των λοαδ δικαιωμάτων ήταν η Sebahat Tuncel, εκπρόσωπος του κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, BDP, του κόμματος δηλαδή που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων. Η κυρία Tuncel δήλωσε ότι το κόμμα της είναι κατά κάθε είδους διακρίσεων, και ειδικότερα είναι υπέρ της "σεξουαλικής ελευθερίας".

[μέσω της hurriet daily news.]
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: