Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΚΙΟ ΜΙΣΙΜΑ.




Αντιγράφω από το Βήμα.

Σαν σήμερα (25/11/1970)
Αυτοκτόνησε ο Γιούκιο Μισίμα
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010, Βήμα.

Στις 25 Νοεμβρίου 1970, ο Γιούκιο Μισίμα ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα συγκλόνισε τη χώρα του όταν πήρε όμηρο έναν κορυφαίο στρατηγό και προέτρεψε τους στρατιώτες της Jietai (των Δυνάμεων Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας) να υποκινήσουν ένα πραξικόπημα_νωρίτερα είχε παραδώσει το τελευταίο του έργο «Εκπεσών Άγγελος».
Οταν το σχέδιό του απέτυχε, πήρε μέρος σε ένα shinju (μια τελετουργική διπλή ερωτική αυτοκτονία). Ήταν μια εντυπωσιακά τραγική δημόσια επίδειξη, που οι συμπολίτες του ακόμα δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Ο Μισίμα, που κάποτε υπήρξε υπέρμαχος του εξευρωπαϊσμού της ιαπωνικής τέχνης και κοινωνίας, προς το τέλος της ζωής του προωθούσε τα κλασικά ιαπωνικά ιδεώδη.
Ο Γιούκιο Μισίμα (Yukio Mishima) ήταν Ιάπωνας συγγραφέας και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1925 και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κιμτάκε Χιραόκα. Είχε εκπαιδευτεί στο στρατό στις δυνάμεις αυτοάμυνας. Εκτός από το μεγαλο λογοτεχνικό έργο του σκηνοθέτησε την ταινία Τελετουργία του έρωτα και του θανάτου το 1965.
* Δείτε επίσης, από παλιότερο ποστ την μικρού μήκους ταινία του Μισίμα,
Yûkoku, πιέζοντας εδώ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: