Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΛΕΓΕΙΑ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ.

Σκηνή από την ταινία του Χρήστου Δήμα: Οι ακροβάτες του κήπου.

Ακροβάτες του κήπου
ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ
* Ελλάδα, 2001. Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστος Δήμας. Ηθοποιοί: Γιώτα Φέστα, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Νομικός, Μιχάλης Ευρυπιώτης, Γιώργος Παππάς, Μίλτος Σωτηριάδης. 110 λεπτά.
*** Μια με φρεσκάδα και ποιητική διάθεση πρώτη ταινία γύρω από το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία.
Το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία είναι το κύριο θέμα της βραβευμένης στα περσινά κρατικά βραβεία ταινίας «Οι ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα. Βρισκόμαστε στην Ελευσίνα το καλοκαίρι του 1974. Ο 11χρονος Ααρών και η παρέα του, οι «Ακροβάτες», είναι παιδιά που περνούν το τελευταίο, ξένοιαστο καλοκαίρι τους παίζοντας και κάνοντας βουτιές σε μια στέρνα, ενώ δίπλα τους οι ενήλικοι περνούν τις δικές τους, συχνά σημαντικές, στιγμές έρωτα και προδοσίας, την επιστράτευση, με αφορμή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ακόμη και τις «κατάρες» μιας γιαγιάς.
Ο Δήμας δείχνει από τα πρώτα κιόλας πλάνα του να έχει μια πέρα για πέρα κινηματογραφική ματιά. Τα διάφορα πλάνα, οι κινήσεις της μηχανής, τα τράβελινγκ, η προσεκτική και με μέτρο χρήση της θαυμάσιας μουσικής (του Νίκου Κυπουργού), τα τραγούδια μάς αποκαλύπτουν ένα σκηνοθέτη που ξέρει τι θέλει και πώς να το πετύχει με τον πιο πειστικό και ωραίο κινηματογραφικό τρόπο. Ο Δήμας καταγράφει με αρκετή δεξιοτεχνία τους δυο διαφορετικούς κόσμους, από τη μια τα παιδιά με τα παιχνίδια τους, τους μικροκαβγάδες, τα όνειρα, τις φαντασιώσεις, τους κινδύνους αλλά και το θάνατο που εισβάλλει ξαφνικά στη ζωή τους κι από την άλλη, τους μεγάλους με τα προβλήματά τους, ιδιαίτερα εκείνα με τις τρεις αδερφές και τη «μάγισσα» νύφη τους, χωρίς να ξεχνάμε την τηλεοπτική Νένα Μεντή και τη μαγειρική της (ένα πολύ έξυπνο εύρημα). Υπάρχουν κάποιες σκηνές που θα μπορούσαν να περιοριστούν, ενώ το φανταστικό στοιχείο δεν δένει πάντα με το υπόλοιπο έργο. Πάντως, συνολικά, πρόκειται για μια πολύ καλή, με ευαισθησία, φρεσκάδα και ποίηση, πρώτη ταινία, με πολύ καλές ερμηνείες, τόσο από τους μικρούς όσο και τους μεγάλους ηθοποιούς.
- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/11/2002

Δεν υπάρχουν σχόλια: