Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

"ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΓΚΕΪ ΓΑΜΟΥΣ", ΕΙΠΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ.

Αντιγράφω από την Καθημερινή.
Υπομονή για γκέι γάμους, είπε ο Ομπάμα
AP, Reuters

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Πιστεύω ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δικαιούνται τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο ζευγάρι στη χώρα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια εκδήλωσης της ομοφυλοφιλικής κοινότητας υπέρ των Δημοκρατικών, στο Μανχάταν -την Πέμπτη- και ενώ η τοπική Βουλή συζητούσε τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλοφίλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει και θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στα ζητήματα που απασχολούν την ομοφυλοφιλική κοινότητα, αλλά απέφυγε να υποστηρίξει ανοιχτά τη νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.
Kαταχειροκροτήθηκε
Η παραπάνω φράση του προέδρου Ομπάμα καταχειροκροτήθηκε από τα περίπου 600 άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση Gala with the Gay Community για τη χρηματοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά δεν ήταν αρκετή για κάποιους, που επέμειναν να του φωνάζουν «γάμο, γάμο!». Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει πει ότι οι απόψεις του επί του θέματος «εξελίσσονται» και προς το παρόν υποστηρίζει μόνο τις πολιτικές ενώσεις, τους απάντησε «Σας άκουσα». Απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευτεί για το παραμικρό και τους παρέπεμψε με χαμόγελο στην υπό εξέλιξη συζήτηση στην τοπική Βουλή, καθώς, όπως είπε, οι γάμοι είναι εκ παραδόσεως πολιτειακό ζήτημα.
Είπε ακόμη ότι η εξέλιξη στο θέμα δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο θα επιθυμούσαν κάποιοι, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι μια μέρα «κάθε Αμερικανός, ομοφυλόφιλος ή όχι, αμφισεξουαλικός, τρανσέξουαλ ή λεσβία θα είναι ελεύθερος να ζήσει και να ερωτευτεί όπως θεωρεί σωστό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι επί των ημερών του καταργήθηκε η πάγια πρακτική του don’t ask, don’t tell που επικρατούσε στο αμερικανικό στράτευμα και σήμερα οι ομοφυλόφιλοι μπορούν ελεύθερα να εκδηλώνονται. Αναφέρθηκε επίσης σε μια επιστολή που έλαβε πέρυσι από έναν ομοφυλόφιλο έφηβο, ο οποίος του εξέφραζε τους φόβους του να εκδηλωθεί και ρωτούσε τον πρόεδρο γιατί οι γκέι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους. Οπότε, παραδέχθηκε ο Ομπάμα, έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε και να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο.
Διχασμένη κοινή γνώμη
Η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, με το 45% να τάσσεται υπέρ και το 46% κατά, σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση του Pew τον περασμένο μήνα. Οι νεότεροι ψηφοφόροι είναι πιο δεκτικοί στην ομοφυλοφιλία και θα μπορούσαν να αντιδράσουν θετικά σε πρωτοβουλίες που αφορούν τους γκέι. Δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι το 4% των ψηφοφόρων είναι γκέι, λεσβίες ή αμφισεξουαλικοί και το 70% από αυτούς ψήφισαν Ομπάμα. Αλλες δημοσκοπήσεις ανεβάζουν το ποσοστό των ομοφυλόφιλων σε 7%. Η ομοφυλοφιλική κοινότητα θεωρείται επίσης σημαντική στον χώρο των Μέσων και του Χόλιγουντ, αλλά και στη χρηματοδότηση πολιτικών.
Ο 38χρονος Λούις Φλόρες, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση, δήλωσε «οργισμένος και απογοητευμένος» από τον Ομπάμα, θεωρώντας ότι δεν έχει κάνει αρκετά για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο απόσπασμα από την ομιλία του Ομπάμα στο Gala with the Gay Community που αναφέρεται το παραπάνω κείμενο:

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: