Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΑΤΡΙΚ ΚΑΛΙΦΙΑ - ΓΚΕΪ ΤΡΑΝΣ ΜΕ ΤΟ ΦΕΡΜΟΥΑΡ ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΟ.


       [...] Ευτυχώς, ζω με κάποιον που καταλαβαίνει πολύ καλά αυτή την πάλη. Ο εραστής με τον οποίο συζώ είναι κι αυτός τρανς άντρας. Παίρνει ορμόνες εδώ και πολλά χρόνια κι έχει κάνει εγχείρηση στο στήθος πριν κάποιο καιρό. Ο Ματ έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για το ότι είναι ένας γκέι τρανσέξουαλ κι έχει μια ηλεκτρονική διεύθυνση στο διαδίκτυο για τους γκέι τράνς και τους φίλους τους. Είναι αποφασισμένος να ζήσει σύμφωνα με τη δική του αντίληψη του τί σημαίνει να είσαι άντρας και αρνείται να συμμορφωθεί με τα κριτήρια των άλλων. Μεγαλώνουμε ένα αγόρι που είναι βιολογικός γιός του Ματ, που τον συνέλαβε σε μια περίοδο της ζωής του που δεν έπαιρνε τοστεστερόνη.
      Έχουμε αντιμετωπίσει εχθρότητα για το γεγονός ότι μεγαλώνουμε ένα παιδί, εν μέρει γιατί η κουλτούρα μας υπαγορεύει ότι τα παιδιά πρέπει να συμμορφώνονται με τους συμβατικούς ρόλους των φύλων και με την ετεροφυλοφιλία. Όταν μεγαλώσει, ο γιός μας μάλλον θα γίνει ένας μάτσο ετεροφυλόφιλος, αλλά θα ξέρει ότι έχει επιλογές. Μερικοί από τους φίλους του Ματ, που τον είχαν δεχτεί ως άντρα, είχαν ιδιαίτερη δυσκολία στο να επικυρώσουν αυτή του την ταυτότητα όταν ήταν έγκυος. Η καυστική απάντηση του Ματ σ' αυτό ήταν: "Ναί, καλά, τώρα θα μου πείτε ότι δεν έχετε πει ποτέ σε άντρα ότι θέλετε παιδί μαζί του". Παρ' όλα αυτά, η εγκυμοσύνη ήταν γι' αυτόν μια δύσκολη εμπειρία, μια σημαντική θυσία που ήταν πρόθυμος να κάνει γιατί ήθελε τόσο πολύ να γίνει γονιός. Πριν κάνω σχέση με τον Ματ, υπέθετα ότι δεν θα γινόμουν ποτέ γονιός, οπότε αυτή η εμπειρία είναι για μένα μια διαρκής αποκάλυψη και μια απόδειξη ότι η ζωή μπορεί πάντοτε να με καταλαμβάνει εξ απροόπτου. Ο δεσμός που νοιώθω με τον γιο μας είναι δυνατότερος απ' οποιαδήποτε άλλη αγάπη που έχω γνωρίσει.
      Από μια άποψη, η ζωή μου περιστρέφεται πολύ γύρω από το σπίτι. Συζώ με κάποιον που αγαπώ. Θέλω να περάσω μαζί του την υπόλοιπη ζωή μου. Δε βγαίνουμε πολύ γιατί ζούμε στον κόσμο του μωρού. Αλλά επειδή είμαστε άντρες από αλλαγή φύλου, συνιστούμε σκάνδαλο. Όταν μιλάμε για αγώνα για τη σεξουαλική ελευθερία εννοούμε το εξής: το δικαίωμα να σε αφήσουν ήσυχο να απολαύσεις μια συνηθισμένη ζωή.

* Ο Πάτρικ Καλίφια είναι αμφισεξουαλικός τρανς άντρας και συγγραφέας με πάμπολλες εκδόσεις στο ενεργητικό του, θεραπευτής και γονιός. Πλησιάζει τα πενήντα κι έχει ήδη μια πολύχρονη καριέρα ως κοινωνικός κριτικός και φεμινιστής. Οι πολλές πτυχές της σεξουαλικότητας (η απόλαυση, η παραβατικότητα, ο κοινωνικός έλεγχος) τον έχουν απασχολήσει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή του. Στη 2η έκδοση του Public Sex, μιας ανθολογίας με δοκίμιά του, έχει τώρα προσταθεί μία ακόμη συλλογή, το Speaking Sex to Power.


[απόσπασμα από το άρθρο του Πατ Καλίφια "Γκέι τρανς με το φερμουάρ κατεβασμένο", που περιλαμβάνεται στο βιβλίο: Η αγάπη που δεν τολμά να πει τ' όνομά της, επιμέλεια ανθολογίας Greg Wharton, εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης 2007, μετάφραση: Κωνσταντίνος Ματσούκας]
.

5 σχόλια:

stassa είπε...

Μεγάλο σοκ για τους περισσότερους οι τρανς μπαμπάδες και πολύ δύσκολο να το καταπιούνε, αλλά τουλάχιστον δεν μπορούνε και να τους εμποδίσουνε να κάνουνε παιδιά.

Tales from the other side of town είπε...

Ευτυχώς, δεν ζούμε σε εποχές απαγορεύσεων :-)

Το ίδιο βέβαια και τις τρανς γυναίκες (που δεν έχουν κάνει επέμβαση) και το έτερόν τους ήμισυ είναι γυναίκα (ή και τρανς άντρας που δεν έχει προχωρήσει πάλι σε επέμβαση).

Tales from the other side of town είπε...

Επίσης, όπως μου είπε προχτές ο φίλος μου xomeritis που συζητούσαμε σχετικά με αυτά τα θέματα, ο Καλίφια αρθρογραφούσε παλιότερα τακτικά στο περιοδικό Gaytimes, όταν ακόμη δεν είχε προχωρήσει στην μετάβασή του, ενώ θυμάμαι ένα εξαιρετικό διήγημά του που είχα συναντήσει σε κάποια από τις συλλογές διηγημάτων της Peguin (τις Gay Erotica, ή κάπως έτσι, δε θυμάμαι καλά).

xomeritis είπε...

Στο Advocate θυμάμαι τα άρθρα του (της, τότε). Είχα συνδρομή κι έχω κρατήσει στη βιβλιοθήκη μου το πανηγυρικό τεύχος των 25 χρόνων (6/10/1992)και βλέπω τ' όνομά της στους contributing writers.

stassa είπε...

Α, έλα βρε παιδί μου, γι' αυτό τον θυμόμουνα ως "η" Pat Califia! Και νόμιζα οτι έκανα λάθος.

Για τις τρανς γυναίκες με γυναίκες συντρόφους (ή με άντρες) δεν απαγορεύεται, ναι, απλά δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί δεν μπορούνε να γεννήσουνε οι ίδιες.