Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

ΕΤ1: "ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ".

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της ΕΤ1:
Δείτε σήμερα: "ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Δεν είμαστε ακόμα ελεύθεροι"
Eπεισόδιο 5

Η σειρά αναφέρεται στην Τουρκία και τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Η μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει την Τουρκία σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, που προκαλούν την ίδια της την ιστορία. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα, από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1923, η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε θέση να αμφισβητεί και – αν χρειαστεί – να δικάζει τους στρατιωτικούς της. Τι ακριβώς περιλαμβάνει η ατζέντα του «δημοκρατικού ανοίγματος» του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην εξουσία; Τι άλλαξε και τι δεν άλλαξε στην Τουρκία μέσα στην τελευταία εικοσαετία; Το «Orient Express» πιάνει τον σφυγμό της σύγχρονης Τουρκίας και αντλεί υλικό από τις απόψεις φιλελεύθερων και ενίοτε περιθωριακών – κατά τα δεδομένα της Τουρκίας – δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών, για μια πληθώρα θεμάτων.
Κάθε επεισόδιο της σειράς εξετάζει και μια διαφορετική πλευρά της χώρας, ως μια ιδιαίτερη, κάθε φορά, καταγραφή της πολύπτυχης ζωής της. Η Τουρκία με τα σχεδόν 80 εκατομμύρια πληθυσμό ανοίγει σαν πολύπτυχη πολιτιστική βεντάλια. Ως ένα πλούσιο κομμάτι γης, όπου ζουν Εβραίοι, Αρμένιοι, Έλληνες, Συροχαλδαίοι, Αλεβίτες, Κούρδοι και πολλές άλλες μειονοτικές και εθνοτικές ομάδες.
Το Orient Express μάς φέρνει σε επαφή με την σημερινή πραγματικότητα της Τουρκίας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αυτό,μέσα από τις απόψεις νομικών,ακτιβιστών και απλών ανθρώπων. Το ζήτημα εξετάζεται μέσα από ένα ευρύ φάσμα που περιλαμβάνει τα εγκλήματα μίσους, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, το θέμα της μαντίλας, την αντίσταση του λαού για την κατάργηση της απομόνωσης στις φυλακές τύπου F, τα δικαιώματα των Αλεβιτών και άλλα.
Με μαρτυρίες και καταγραφές γεγονότων, σκιαγραφείται το τόσο φλέγον αυτό ζήτημα, που αποτελεί και το βασικότερο εμπόδιο στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
----
Σκηνοθέτης: SeyfettinTokmak, Kenan Kavut
Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Çağla Menderes
Φωτογραφία:SeyfettinTokmak, Kenan Kavut
Εκτέλεση Παραγωγής:Χρόνης Πεχλιβανίδης
Παραγωγή:ONOS PRODUCTIONS
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: