Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ.

Στην πραγματικότητα, ο Ιταλικός Άρειος Πάγος, δεν αναγνώρισε κανένα γάμο ομοφύλων, ούτε καν έμμεσα όπως αναφέρει το τίτλος του δημοσιεύματος του "Έθνους". Αυτό που εφάρμοσε ήταν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπάρχει από τον Ιούλιο του 2008 (υπόθεση P.B. και J.S. κατά Αυστρίας, που μπορείτε να θυμηθείτε εδώ). Και το έκανε απλά γιατί ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.
Φυσικά είναι μία θετική εξέλιξη, όμως όχι όπως παρουσιάζεται.
Αντιγράφω από εδώ.
Εμμεση αναγνώριση του γάμου ομοφύλων στην Ιταλία
Δεν αναγνωρίζεται νομικά ο γάμος, αλλά το γευγάρι έχει δικαίωμα της ίδιας μεταχείρισης όπως τα παντρεμένα ζευγάρια, αποφάνθηκαν οι δικαστές.
Ιστορία έγραψε στην ιταλική νομοθεσία ένα ζευγάρι Ιταλών ομοφυλόφιλων που είχε παντρευτεί προ δεκαετίας στην Ολλανδία, με το αίτημά του να αναγνωριστεί ο γάμος από το Δήμο τους, τη Λατίνα, 50 χλμ. νότια της Ρώμης, ώστε να καταγραφεί στα μητρώα. Η απόρριψη του αιτήματος από το Δήμο δεν τους πτόησε και έφεραν την υπόθεση στις επόμενες βαθμίδες της Δικαιοσύνης.
Τελικά, ο Αρειος Πάγος κλήθηκε να κρίνει την υπόθεση και το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ιταλίας είναι «ιδιαίτερης συμβολικής, όσο και ουσιαστικής σημασίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα αναφέρονται στην Συνθήκη Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου».
«Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως κάθε άλλο ζευγάρι το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από ετερόφυλους συζύγους» τόνισαν οι δικαστές. Οσον αφορά το καθ' εαυτώ αίτημα εγγραφής του γάμου στα μητρώα, η απάντηση ήταν αρνητική, καθώς «στην Ιταλία δεν μπορεί να αναγνωρισθεί νομικά ένας γάμος τον οποίο δυο άτομα του ίδιου φύλου έχουν συνάψει σε ξένη χώρα».
Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, καθώς προσέθεσαν ότι «το ζευγάρι έχει δικαίωμα να τυχαίνει της ίδιας νομικής μεταχείρισης που ο νόμος εξασφαλίζει στα παντρεμένα ζευγάρια», εξισώνοντας ουσιαστικά τα παντρεμένα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου και χώρας όπου τελέστηκε ο γάμος.
Για «ιστορική απόφαση» κάνουν λόγο οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, οι ριζοσπάστες, και κόμματα της ιταλικής Αριστεράς όπως το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών», η «Αριστερά και Ελευθερία» και η κεντροαριστερή «Ιταλία των Αξιών». Και ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού σχήματος «Μέλλον και Ελευθερία», με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, σχολίασε την απόφαση λέγοντας «ζήτω ο Άρειος Πάγος».
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Μαουρίτσιο Λούπι, του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας», υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για δικαστικές υπερβολές, διότι η μόνη έγγαμη πραγματικότητα, είναι εκείνη που συνδέει τη γυναικεία και ανδρική παρουσία».
«Η αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Με το θέμα, θα πρέπει να ασχοληθούν η Βουλή και τα κόμματα», πρoσέθεσε ο υπουργός αρμόδιος για την διεθνή συνεργασία Αντρέα Ρικάρντι. «Ο γάμος χάνει την αξία του, όταν, όπως έκανε ο Άρειος Πάγος, θεωρείται ασήμαντη η ταυτότητα του φύλου όσων συνθέτουν το ζευγάρι», τόνισε ο πρόεδρος των καθολικών νομικών Φραντσέσκο Ντ' Αγκοστίνο.
Οι Ιταλοί δικαστές, αποφάνθηκαν, όμως, ότι «έχει ξεπερασθεί η αντίληψη βάσει της οποίας η διαφορά φύλου των μελών του ζευγαριού είναι απαραίτητη προϋπόθεση, φυσιοκρατικού, ουσιαστικά, χαρακτήρα, για να μπορεί να υπάρχει ο γάμος».
Πολλοί σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα, είναι από τις λίγες χώρες που, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προσφέρουν κανένα είδος νομικής αναγνώρισης στα ομόφυλα ζευγάρια.

3 σχόλια:

gay super hero είπε...

Επίσης το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας ήδη από το 2010 έχει ζητήσει τη νομοθετική αναγνώριση των ζευγαριών ίδιου φύλου χωρίς να έχει γίνει τίποτα έκτοτε.

Tales from the other side of town είπε...

Έτσι ακριβώς.

vjweb είπε...

Και εδώ και εδώ σύντομα... Μπορεί να μην μας το αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα ο Άρειος Πάγος. θα μας το αναγνωρίσει ο Ιησούς Χριστός...

Αναμείνατε στον υπολογιστή σας...

http://rippingmygreekfatbody.blogspot.com/