10 χρόνια - πολιτικός γάμος ομοφυλόφιλων.
Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια ψηφίστηκε στη Γερμανία ο νόμος περί «εταιρικής συμβίωσης ομοφυλόφιλων ζευγαριών» που κατοχυρώνει τον πολιτικό γάμο για τους γκέι και τις λεσβίες.
Με αυτή την αφορμή η Ομοσπονδία Λεσβιών και Γκέι ξεκίνησε από το Σάββατο καμπάνια με σύνθημα «Ώριμοι για τον γάμο – για την πλήρη ισοτιμία» τονίζοντας πως η Γερμανία θα πρέπει επιτέλους να μιμηθεί τις άλλες χώρες και να σπάσει και το τελευταίο νομικό φράγμα για την ισοτιμία του γάμου μεταξύ ετερόφυλων και μεταξύ ομόφυλων.
Ο Μάνφρεντ Μπρουνς, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, εκτιμά πως η καθιέρωση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων εκφράζει πόσο δημοκρατικοί είναι οι θεσμοί στη Γερμανία: «Πιέζαμε ασφαλώς για περισσότερα. Δεν υπολογίζαμε όμως ότι θα θεσπιζόταν τόσο νωρίς, έστω και η ‘εταιρική συμβίωση’. Για μας αυτό είναι απόδειξη πως η δημοκρατία μας λειτουργεί, πως οι μειονότητες μπορούν να οργανώνονται και να διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία».
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της πλήρους ισοτιμίας ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών.
Ο πολιτικός γάμος έχει θεσπιστεί εκτός από τη Γερμανία στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Σουηδία, στη Νορβηγία, στη Ν. Αφρική και την Αργεντινή.
Μετά τον πολιτικό γάμο, η πλήρης ισοτιμία με τα ετερόφυλα ζευγάρια
Εδώ και δέκα χρόνια τα ομόφυλα ζευγάρια που ‘παντρεύτηκαν’ σύμφωνα με τον νόμο περί «εταιρικής συμβίωσης ομοφυλόφιλων» είναι ισότιμα στις υποχρεώσεις με τα ετερόφυλα, αλλά όχι και στα δικαιώματα.
Έτσι οι λεσβίες ή οι γκέι που είναι παντρεμένοι δεν έχουν το δικαίωμα της κοινής φορολογικής δήλωσης και των φοροαπαλλαγών στον φόρο κληρονομίας και εισοδήματος, όπως έχουν π.χ. τα άτεκνα ετερόφυλα ζευγάρια, ούτε το δικαίωμα ‘κοινής’ υιοθέτησης παιδιών. Μέχρι τώρα ο νόμος επιτρέπει την υιοθεσία παιδιών στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, εάν πρόκειται για παιδιά του ενός εκ των δύο συζύγων από προηγούμενη ετερόφυλη σχέση ή γάμο.
Η Κριστίνε Λίντερς, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων, κάλεσε ακόμη μια φορά τη γερμανική κυβέρνηση να δρομολογήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατοχυρώνοντας συνταγματικά ως κολάσιμες και τις διακρίσεις κατά της ‘σεξουαλικής ταυτότητας’.
Το Άρθρο 3, §3 του Συντάγματος γράφει: «Κανείς δεν επιτρέπεται να τύχει ευμενούς ή δυσμενούς μεταχείρισης λόγω του φύλου, της καταγωγής, της ράτσας, της γλώσσας, της πατρίδας τους, του πιστεύω του, των θρησκευτικών ή πολιτικών του πεποιθήσεων. Ουδείς ανάπηρος επιτρέπεται να τύχει δυσμενούς μεταχείρισης». Εδώ λείπει προφανώς η αναφορά και στη ‘σεξουαλική ταυτότητα’.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τον Μάιο 2011 το Ομοσπονδιακό Φορολογικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων ζευγαριών» από την κοινή φορολογική δήλωση και τις φοροαπαλλαγές. Επιπλέον από το 2009 το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο διευκρίνισε ότι «δεν επιτρέπεται να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση του γάμου έναντι της ‘εταιρικής συμβίωσης’».
Γι’ αυτό ο Βέρνερ και ο Βόλφγκανγκ Ντούζεν, παντρεμένοι από το 2001, μήνυσαν την εφορία τους δηλώνοντας πως εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους για ισοτιμία στην φορολογία θα προσφύγουν και στο Συνταγματικό Δικαστήριο: «Δεν μπορείς να κάνεις διακρίσεις μόνον και μόνον γιατί δεν σου ταιριάζει στο γραφειοκρατικό σου πλαίσιο. Πρέπει να εφαρμοστεί και εδώ η ισοτιμία. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος.»
Ολόκληρη η αντιπολίτευση αναμένει επιτέλους ο κυβερνητικός συνασπισμός να προχωρήσει και στις απαιτούμενες νομικές αλλαγές για την πλήρη ισοτιμία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκυβερνών κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών έχει στους προγραμματικούς στόχους του την πλήρη ισοτιμία των ομοφυλόφιλων στη Γερμανία.
- DPA / AAS / LSVD / epd / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: "10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ".
Αντιγράφω από την Deutsche Welle:
Αναρτήθηκε από
Tales from the other side of town
στις
12:45 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου