Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

"ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΑΨΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ".

Αντιγράφω από το LawNeT.
Απόφαση - σταθμός για τα ομόφυλα ζευγάρια
LawNews Center, 11/5/2011

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο εξής τα ζευγάρια του ίδιου φύλου που έχουν συνάψει πολιτικές ενώσεις θα έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασε την υπόθεση του Γιούργκεν Ρόμερ ο οποίος και είχε συνάψει πολιτική ένωση με το σύντρόφό του. Ειδικότερα, ο ανωτέρω Γερμανός πολίτης ζήτησε από τον πρώην εργοδότη του, το Δήμο του Αμβούργου, να ισχύσουν στη σύνταξη του οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τα παντρεμένα ζευγάρια. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η άρνηση να αναπροσαρμοστεί αναλόγως η σύνταξη του Ρόμερ με την αιτιολογία ότι δεν
είναι παντρεμένος, αλλά μόνον μέλος μιας πολιτικής ένωσης, «μπορεί να αποτελεί διακριτική μεταχείριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού», η οποία και απαγορεύεται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ. Στην ΕΕ, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Σουηδία αναγνωρίζουν τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Αναλυτικά για την υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε πιέζοντας εδώ.
.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρόκειται για απόφαση του ΕΔΔΑ (Δικαστήριο του Στρασβούργου του Συμβουλίου της Ευρώπης) αλλά του ΔΕΕ (Δικαστηριο του Λουξεμβούργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό είναι μάλιστα πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι το ΔΕΕ δεν είναι Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Tales from the other side of town είπε...

Ανώνυμε/η, ευχαριστούμε για την διευκρίνηση.