Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: "ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ AIDS".

Η λεζέντα στην παραπάνω φωτογραφία λέει: "Από τους 620 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας οι 7 είναι νόμιμοι". Λαμπρά, γιατί όμως είναι παράνομοι; Μήπως γιατί η ισχύουσα νομοθεσία είναι τόσο παράλογη που σχεδόν ποτέ δε θα γίνουν νόμιμοι; Και γιατί αυτό αποκρύπτεται; Και μήπως έγινε επίτηδες έτσι παράλογη για να μπορούν να εισπράτουν από τη μια μεριά πρόστιμα και κόντρα πρόστιμα, κι απ' την άλλη να το παίζουν τιμητές της ηθικής και της υπεράσπισης της υγείας;

Επιπλέον, δε θα εξετάσω το θέμα της μετανάστευσης στη γενικότητά του (το πρόβλημα έχει όνομα: Δουβλίνο II), αναρωτήθηκε όμως κάποιος από τους ανεύθυνους-υπεύθυνους που μάλιστα διεκδικούν ως δήθεν "επιτυχημένοι" στον τομέα τους προεδριλίκια, αν μία/ένας μετανάστης/μετανάστρια φορέας του HIV/AIDS, απελαθεί στην χώρα καταγωγής της/του, ανάλογα με το από πού κατάγεται (δεδομένου ότι οι περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες που είτε δεν υπάρχουν πολιτικές για τον HIV, είτε ακόμη και ατύπως διώκονται), τί καταστάσεις θα έχει να αντιμετωπίσει; Ενδιαφέρει κανέναν αυτό;

Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία.
«Να απελαθούν οι ιερόδουλες φορείς του AIDS»
Των ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Επικοινωνιακή καταιγίδα ξεσπά στο βουνό των προβλημάτων υγείας του κέντρου της Αθήνας. Χθες, ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος επιστράτευσε από τον Κ. Καραμανλή μέχρι και τις απελάσεις γυναικών φορέων του AIDS, ενώ σήμερα, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος καλεί σε συνάντηση τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.
Οδήμαρχος ήταν παρών και στη χθεσινή ημερίδα για την «προαγωγή της δημόσιας υγείας» που οργανώθηκε από τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο, αλλά σκιάστηκε από τις εξαγγελίες Λοβέρδου. Ο υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο πρόβλημα της πόλης την αδήλωτη παράνομη πορνεία και τη σχέση της με το πρόβλημα της διάδοσης του AIDS». Τόνισε ότι είναι πλέον πρόβλημα της ελληνικής οικογένειας καθώς η μετάδοση γίνεται «από την παράνομη μετανάστρια στον Ελληνα πελάτη, στην ελληνική οικογένεια».
Από τους 620 οίκους ανοχής και studio οι 7 είναι νόμιμοι και από τα 20.000 εκδιδόμενα άτομα τα 1.200 είναι δηλωμένα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή, όπως είπε, δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας τα στοιχεία για την παράνομη εκπόρνευση καθώς «εγείρεται θέμα δημόσιας υγείας». Για να καταλήξει: «Να φύγουν από τη χώρα οι γυναίκες φορείς»! Ούτε συζήτηση βέβαια για τα τεράστια κενά στο καθεστώς ελέγχου και λειτουργίας των οίκων ανοχής από ΕΛ.ΑΣ., υπουργείο Υγείας και δήμους.
7 χρόνια αναμονή
Εικόνα σχετικής βελτίωσης θέλησε να δώσει ο κ. Λοβέρδος στο πρόβλημα των χρηστών ναρκωτικών, λέγοντας ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά αν και στην Αθήνα το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και άλυτο. Οπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη η λίστα αναμονής για ένταξη σε προγράμματα μεθαδόνης έχει μειωθεί από τα 4 χρόνια στις 20 μέρες και στον Πειραιά το πρόβλημα των χρηστών στο εμπορικό κέντρο της πόλης έχει εξαλειφθεί.
Στην Αθήνα, το κλείσιμο των μονάδων στην Καποδιστρίου και τα Εξάρχεια και η απορρόφηση των χρηστών από τα νοσοκομεία των Αθηνών είναι γεγονός. Παραμένουν όμως «ανθρώπινα κουφάρια» στην Τοσίτσα. «Χίλιοι άνθρωποι που περιμένουν θεραπεία. Στην πρωτεύουσα η αναμονή για θεραπεία διαρκεί 7 χρόνια. Πρέπει να γίνει κι εδώ 20 μέρες», είπε και δεσμεύτηκε ότι «μέχρι το τέλος του χειμώνα θα έχει εξαλειφθεί η λίστα της ντροπής που, κοιτάζοντας τη να μεγαλώνει, είχε χαρακτηρίσει επιτυχώς ο Κ. Καραμανλής».
Προένταξη
«Δεν βλέπω πολλά πράγματα να γίνονται. Το πρόβλημα με τους χρήστες είναι τεράστιο. Το φαινόμενο από την Τοσίτσα ανεβαίνει προς το Σύνταγμα», σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Καμίνης, ο οποίος στη συνέχεια υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Α. Λοβέρδο.
Και ενώ το πρόβλημα της λίστας αναμονής δεν έχει ακόμη λυθεί από την εποχή του Κ. Καραμανλή, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη εξήγγειλε τη δημιουργία χώρων προένταξης στα θεραπευτικά προγράμματα, στους οποίους οι χρήστες εκτός λίστας θα μπορούν να κάνουν ακόμα και χρήση «αλλά όχι σε δημόσια θέα» και παράλληλα να λαμβάνουν στοιχειώδη φροντίδα -ιατρική περίθαλψη, τροφή, υγιεινή. Τέτοιοι χώροι λειτουργούν στο εξωτερικό, ανέφερε, και στόχο έχουν να παροτρύνουν τους χρήστες στην απεξάρτηση.
Φαίνεται πάντως ότι οι πρωτοβουλίες Πάγκαλου - Λοβέρδου δεν «καλύπτουν» την κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος καλεί σήμερα τον κ. Καμίνη σε συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος ζητούσε εδώ και καιρό συνάντηση διαπιστώνοντας ότι έχουν «κολλήσει» τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί από τον τέως πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου την περασμένη άνοιξη. *
.

5 σχόλια:

stassa είπε...

Μάλιστα, αρχίσαμε τις σκούπες και τον στιγματισμό των φορέων. Για λύση στην κρίση, υποθέτω.

xomeritis είπε...

Ιδέα δεν είχα για το καθεστώς λειτουργίας των οίκων ανοχής. Όντως.

Αναφορικά με τον κανονισμό του Δουβλίνου, υπεύθυνοι-ανεύθυνοι δεν είναι μόνο οι Έλληνες.

Tales from the other side of town είπε...

Στάσσα,
Με αυτούς που έχουμε μπλέξει θα δούμε και χειρότερα, "τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια" που λέει και το τραγούδι...
Ο Bon να βάλει το χέρι του...

Xomeriti,
Σωστά, ποιός είπε ότι υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα;
Δεν είδα όμως αλλού υπουργό υγείας να λέει (και να κάνει) τέτοια αίσχη...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πρέπει να απελαθούν οι έλληνες οικογενειάρχες γιατί αυτοί είναι οι μεταδότες του HIV. Οι έλληνες πελάτες που νοίαζονται τόσο για την οικογένειά τους γιατί δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό; Είναι πραγματικά αισχρό να υποστηρίζει κάποιος την απέλαση αυτών των γυναικών.
geonurse

xomeritis είπε...

Ο σύνδεσμος, για να καταχωρηθεί στη σχετική ανάρτηση.