Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΕΔΑΔ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ.


Αντιγράφω από το SigmaLive.
Προσφυγή στο ΕΔΑΔ εναντίον των κατεχομένων για την ομοφυλοφιλία
Προσφυγή για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στο Στρασβούργο.
Στην προσφυγή, η οποία έχει κατατεθεί ανώνυμα από τον αιτητή, λόγω φόβων ότι θα του προσαφθούν κατηγορίες στα κατεχόμενα, υποστηρίζεται ότι η ιδιωτική και η οικογενειακή ζωή του παραβιάζονται από την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.
Επίσης, τονίζεται ότι η διάκριση στην οποία υπόκειται ο αιτητής, ισοδυναμεί με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.
Η υπόθεση έχει κατατεθεί εκ μέρους του αιτητή από τον Human Dignity Trust, έναν διεθνή οργανισμό που χρησιμοποιεί νομικά μέσα για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, ανά τον κόσμο.
Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικεφαλής του Οργανισμού Τζόναθαν Κούπερ δήλωσε, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι «το γεγονός ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις συνεχίζουν να συνιστούν ποινικό αδίκημα στην "Βόρεια Κύπρο" είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για θέμα δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αλλά για την τήρηση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η προσφυγή υποστηρίζεται στα κατεχόμενα από την «Πρωτοβουλία ενάντια στη Ομοφοβία».
Την ίδια είδηση βρίσκω και εδώ, όπου αναφέρεται ακριβώς η ίδια, με τη διαφορά λέει ότι το αίτημα στο ΕΔΑΔ είναι "κατά της Τουρκίας", ενώ στο Sigma λέει ότι είναι "κατά των κατεχομένων".
.

4 σχόλια:

  1. Το λέω επειδή οι προσφυγές στο ΕΔΑΔ μπορούν να είναι μόνο κατά αναγνωρισμένων κρατικών οντοτήτων. Επομένως, θα μπορούσε να είναι είτε κατά της Κύπρου ως εννιαίο κράτος που έτσι αναγνωρίζεται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, είτε κατά της Τουρκίας, που έστω παράνομα σύμφωνα με όλα τα διεθνή ψηφίσματα, ασκεί διοίκηση στα κατεχόμενα μετά το 1974 στο όνομα της τουρκοκυπριακής κοινότητας. "Κατά των κατεχομένων", δεν έχει νόημα. Δε γνωρίζω νομικά, αλλά και πάλι το βρίσκω προβληματικό, γιατί η διοίκηση που ασκείται είναι ούτως ή άλλως παράνομη. Δηλαδή αν καταδικάσει την Τουρκία, θα την καταδικάσει για κάτι που ούτως ή άλλως παρανομεί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Βέβαια, η ανταπάντηση θα μπορούσε να είναι ότι το ΕΔΑΔ εξετάζει μόνο την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι το δεύτερο θέμα, είναι κάπως μπλεγμένο το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η μόνη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα στο νησί είναι αυτή της εννιαίας Κύπρου. Αυτή έχει αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, εδώ και πολλά χρόνια. Παρ' όλα αυτά σε ένα κομμάτι του νησιού, σ' αυτό που παρανόμως είναι υπό κατοχή, δεν εφαρμόζοται η νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια παραβιάζονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο σε σχέση με την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, αλλά σωρηδόν τα δικαιώματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Όσο και εάν το ΕΔΑΔ εξετάζει συγκεκριμένα θέματα, αυτό μπορεί να μην το εξετάσει; Αφού αυτή είναι η πηγή όλων των παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα επιπλέον θέμα είναι ότι αν είναι "κατά της Τουρκίας", στην Τουρκία ως κρατική οντότητα, δεν ποινικοποείται η ομοφυλοφιλία. Μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα του νησιού που παρανόμως κατέχεται και που επισήμως δεν ανήκει στην επικράτειά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η υπόθεση δεν αποκλείεται να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με κατηγορούμενη την Τουρκία, αφού σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνος για τις ενέργειες των αρχών του ψευδοκράτους είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής."

    http://www.gayrightsgreece.blogspot.com/2011/10/blog-post_24.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή