Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: "ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙ ΜΟΥ, ΠΟΣΟ ΑΝΤΡΑΣ ΕΙΜΑΙ;"

Ο γνωστός από τα παλαιότερα, με "τον πο@... τον Μήτσο τον ηλεκτρολόγο", Γιακουμάτος, ησύχασε όταν είδε τον καθρέφτη και ρώτησε "καθρέφτη, καθρεφτάκι μου πόσο... άντρας είμαι;":
"Κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και είδα και λέω: ντιντής δεν είμαι, τα μαλλάκια μου είναι άσπρα, δεν 'αδερφίζω', άρα να να ψαχτούν αυτοί που ενοχλούνται να δουν ποιούς φωτογραφίζει"
(μέσω των ειδήσεων του Mega, βίντεο εδώ)

Όλα αυτά, εν όσω, ο Φ. Κρανιδιώτης, μας διαβεβαιώνει στο ίδιο ρεπορτάζ ότι τον συνεχάρησαν για τις δηλώσεις του τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., ενώ μίλησε για αρκετή ώρα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Σαμαρά...
.

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ Τ' ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: "ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΚΗ ΒΙΑ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ"

Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία.
Ομοφοβική βία, εγκληματική σιωπή και προκατάληψη
Της ΝΑΒΙ ΠΙΛΑΪ*

Ο Σεθ Γουόλς ήταν δεκατριών ετών όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο κρεμάστηκε στον κήπο του σπιτιού του στο Τεχατσάπι της Καλιφόρνιας.
Πριν πάρει την τραγική αυτή απόφαση, είχε υποστεί για χρόνια τις ομοφοβικές προσβολές και βρισιές των συνομήλικών του στο σχολείο και τη γειτονιά του. Ο Σεθ ήταν ένα από τα έξι έφηβα αγόρια στις ΗΠΑ που αυτοκτόνησαν μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού υπέφεραν στα χέρια ομοφοβικών νταήδων.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί αύξηση των επιθέσεων εναντίον ατόμων που θεωρήθηκαν γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι ή διεμφυλικοί. Στις 10 Οκτωβρίου στο Βελιγράδι, μια ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσαν ύβρεις, βόμβες μολότοφ και αναισθησιογόνα κατά μιας ειρηνικής παρέλασης ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 150 ατόμων. Στις 3 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, τρεις νεαροί άνδρες, που πιστεύεται ότι ήταν ομοφυλόφιλοι, απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε ένα άδειο διαμέρισμα στο Μπρονξ όπου υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια. Στη Νότια Αφρική, μια μεγάλη διαδήλωση στο Σοβέτο ανέδειξε τη διαδεδομένη πρακτική των βιασμών των λεσβιών, την οποία οι δράστες συχνά προσπαθούν να δικαιολογήσουν ως μια προσπάθεια «διόρθωσης» της σεξουαλικότητας των θυμάτων.
Η ομοφοβία, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, υπάρχει σε διαφορετικό βαθμό σε όλες τις κοινωνίες. Καθημερινά, σε κάθε χώρα, άνθρωποι διώκονται, διασύρονται, δέχονται βίαιες επιθέσεις ή ακόμη και δολοφονούνται εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και του φύλου τους. Συγκεκαλυμμένη ή απροκάλυπτη, η ομοφοβική βία προκαλεί μεγάλα δεινά που συχνά καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής.
Είναι καιρός να υψώσουμε τη φωνή μας. Αν και την ευθύνη για τα εγκλήματα μίσους φέρουν οι ίδιοι οι δράστες, έχουμε όλοι καθήκον να καταπολεμήσουμε τη μισαλλοδοξία και την προκατάληψη και να απαιτήσουμε την τιμωρία των ενόχων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να πιέσουμε για την καθολική αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Σε περισσότερες από 70 χώρες, υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Οι σχετικοί νόμοι εκθέτουν τα άτομα αυτά στον διαρκή κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και σε ορισμένες περιπτώσεις στον κίνδυνο των βασανιστηρίων ή ακόμα και της εκτέλεσης. Διαιωνίζεται επίσης ο στιγματισμός και δημιουργείται ένα κλίμα μισαλλοδοξίας και βίας.
Ωστόσο, η αποποινικοποίηση είναι μόνο το πρώτο βήμα. Γνωρίζουμε ότι και στις χώρες όπου έχουν καταργηθεί οι ποινικές κυρώσεις, απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακρίσεων και της ομοφοβίας. Και εδώ, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε, ιδίως όσοι κατέχουμε θέσεις εξουσίας και επιρροής. Οι πολιτικοί, οι τοπικοί ηγέτες, οι εκπαιδευτικοί και οι δημοσιογράφοι.
Δυστυχώς, αυτοί που θα έπρεπε να ασκούν την επιρροή τους για την προώθηση της ανεκτικότητας κάνουν πολύ συχνά ακριβώς το αντίθετο, ενισχύοντας τις λαϊκές προκαταλήψεις. Στην Ουγκάντα, για παράδειγμα, όπου η βία με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι συνήθης και οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων αντιμετωπίζουν διωγμούς και συλλήψεις, μια εφημερίδα «ξεφώνισε» στο πρωτοσέλιδό της εκατό Ουγκαντέζους τους οποίους η εφημερίδα χαρακτήρισε γκέι ή λεσβίες. Οι φωτογραφίες τους δημοσιεύθηκαν με τίτλο «Κρεμάστε τους». Είναι καιρός να πούμε ότι αυτό το είδος δημοσιογραφίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποκίνηση σε μίσος και βία.
Μίλησα πρόσφατα στη Γενεύη σε μια εκδήλωση για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, που χρηματοδοτήθηκε από δεκατέσσερις χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ασίας. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου μίλησε με πάθος για τα διδάγματα του απαρτχάιντ και τα ίσα δικαιώματα για όλους.
«Κάθε φορά που μια ομάδα ανθρώπων αντιμετωπίζεται ως κατώτερη, το μίσος και η μισαλλοδοξία θριαμβεύουν», είπε. Δεν χρειάζεται να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι και ξυλοδαρμοί για να πεισθούμε ότι έχει δίκιο. Είναι στο χέρι όλων να απαιτήσουμε την ισότητα για όλους τους συνανθρώπους μας, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή το φύλο τους.
* Υπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η ΝΔ, ΟΙ "ΝΤΙΝΤΗΔΕΣ" ΚΑΙ ΤΑ "ΑΔΕΡΦΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ"...

Αντιγράφω απόσπασμα από ρεπορτάζ της Χρ. Κοραή, στην σημερινή Ελευθεροτυπία.
Μόλις σκέφτηκε ο Σαμαράς το λίφτινγκ άρχισαν οι αναταράξεις
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 28.12.2010

(...) Χαρακτηριστικές του κλίματος που υπάρχει είναι οι αιχμές που άφησε ο στενός πολιτικός φίλος του Α. Σαμαρά, δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης. Σε άρθρο του στο antinews ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει ο τρόπος που διαπρέπει διακομματικώς στην Ελλάδα, της καμαρίλας, όπου κάθε κομψευόμενος που δεν έχει δουλέψει ποτέ, διασπείρει φήμες γι' ανύπαρκτες "συγκρούσεις", υπονομεύει τη συλλογικότητα και προσπαθεί να "κοντύνει" όποιους θεωρεί απειλή π.χ. για το βαμμένο του μαλλί και το ασήμαντο εγώ του. Λίγη γκλαμουριά, πολύς βερμπαλισμός αλλά, αδέρφια, άμα δεν υπάρχει ιδεολογική ραχοκοκαλιά, μόνο με "αδερφίστικα" κόλπα, δεν κάνεις πολιτική. Ούτε κόμμα ούτε χώρα πάει έτσι μπροστά».
Σε επικοινωνία που είχε η «Ε» μαζί του αρνήθηκε να κατονομάσει τους πολιτικούς της Ν.Δ. που εννοεί. Διευκρίνισε μόνο ότι δεν αναφέρεται στον Παναγιωτόπουλο με τον οποίο είναι στενοί φίλοι, όπως είπε.
.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

THE NASTY HABITS

.
"We are the girls your mother warned you about...
and we are definitely not your average girls."

Οι Nasty Habbits, είναι τρανς μπάντα που ζουν στο Σηάτλ των ΗΠΑ. Απ' όσο διαβάζω κάνουν περφόρμανς με διασκευές γνωστών κομματιών.

AC/DC cover: Long Way to the Top

Judas Priest cover: Living after midnight.

Cult cover: She Sells Sanctuary.

* http://www.thenastyhabits.com/
.

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Η ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Αντιγράφω από την "Αυγή".
Η Βιρτζίνια Γουλφ και οι αστερισμοί της ιστορίας
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΓΙΩΤΗ*

----------------
ANGELIKI SPIROPOULOU, Virginia Woolf, Modernity and History: Constellations with Walter Benjamin, London, Palgrave Macmillan, 2010
Το ενδιαφέρον για τη Βιρτζίνια Γουλφ, μία από τις μείζονες μορφές του αγγλικού μοντερνισμού στο πάνθεον πλέον της παγκόσμιας λογοτεχνίας, συνεχίζει αμείωτο μέχρι τις μέρες μας. Η Γουλφ (1882-1941) υπήρξε προσωπικότητα πολύπλευρη. Από καλή οικογένεια, έλαβε εξαίσια μόρφωση κατ' οίκον, συγχρωτίστηκε με τους πλέον σημαντικούς διανοούμενους και καλλιτέχνες της βικτωριανής Αγγλίας, υπήρξε μέλος της ομάδας του Μπλούμσμπερυ (ενός κύκλου με συχνά προκλητικές ιδέες που άσκησε μεγάλη επίδραση στα πολιτισμικά δρώμενα των αρχών του 20ού αιώνα), ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Χόγκαρθ (ο οποίος εξέδωσε, εκτός των βιβλίων της, και άλλα σημαντικά έργα, όπως την Έρημη Χώρα του Έλιοτ και την έγκυρη έκδοση των έργων του Φρόυντ στα αγγλικά) και κληροδότησε στην λογοτεχνία σπουδαία μυθιστορήματα (όπως Η κυρία Ντάλλαγουεη, Στο Φάρο, Ορλάντο, Τα Κύματα, Τα Χρόνια, Ανάμεσα στις Πράξεις). Υπήρξε όμως και άνθρωπος αιρετικός, χαρακτήρας αντισυμβατικός, που επαναστάτησε κατά των συμβάσεων της εποχής της: κατήγγειλε τον αποκλεισμό των γυναικών από την εκπαίδευση, παντρεύτηκε άνδρα εκτός της κοινωνικής τάξης και του θρησκεύματός της (έναν φτωχό Εβραίο), εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για την αμφισεξουαλικότητα και στο τέλος αυτοκτόνησε, μετά από επαναλαμβανόμενες κρίσεις ψυχικής αστάθειας, υπό την απειλή του ναζισμού που εξαπλωνόταν επικίνδυνα, αλλά και ίσως ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής κακοποίησης που μάλλον είχε υποστεί σε νεαρή ηλικία.
Η Γουλφ σήμερα θεωρείται κεφαλαιώδης μορφή της λογοτεχνίας του μοντερνισμού, μαέστρος της τεχνικής του «εσωτερικού μονολόγου» (ή αλλιώς της «ροής της συνείδησης») που αποτέλεσε για την τέχνη του λόγου επανάσταση παρόμοια και παράλληλη με αυτήν που επέφεραν στις εικαστικές τέχνες οι από πολλές μεριές επιθέσεις των ιστορικών πρωτοποριών. Η Γουλφ αμφισβήτησε τις ολοποιητικές αξιώσεις της ρεαλιστικής αναπαράστασης και τις υπονόμευσε, μειώνοντας τη σημασία της γραμμικότητας στην χρονική και αιτιακή αλληλουχία της αφήγησης και την πρωτοκαθεδρία του ενός, παντογνώστη αφηγητή, έφτασε δε να πειραματίζεται με τη γραμματική και σύνταξη της ίδιας της γλώσσας και να δοκιμάζει τα όρια της λογοτεχνίας και των παραδοσιακών ειδών της. Ενδιαφέρθηκε για την πραγματικότητα στην ανεπεξέργαστη εκδοχή της, ως ασυνεχή και αποσπασματική, αποτελούμενη από εμπειρίες παροδικές και φευγαλέες, και ως τέτοια προσπάθησε να την αποδώσει λογοτεχνικά.
Εκ των υστέρων, είμαστε σε θέση να συλλάβουμε ότι όχι μόνο ανταποκρινόταν με αυτόν τον τρόπο, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, στις λογοτεχνικές επιταγές που επέβαλε η πολιτισμική κατάσταση που ονομάζουμε νεωτερικότητα, αλλά και θεωρούσε, αρκετές δεκαετίες πριν την άνοδο του κριτικού ρεύματος του φεμινισμού και τους λογοτεχνικούς πειραματισμούς του γαλλικού «νέου μυθιστορήματος», ότι η υπονόμευση του ηγεμονικού λόγου (και ιδίως του ανδρικού) μπορεί να έρθει και από τη λογοτεχνία, στο βαθμό που της επιτρέπεται πλέον να δημιουργήσει τρόπους μοντέρνους, προκειμένου να αρθρώσει έναν λόγο νέο που θα επιτρέψει στο περιθωριακό να εκφραστεί. Γι' αυτό και η Γουλφ μελετήθηκε εκτενώς και πολλαπλώς, όχι αποκλειστικά στην προοπτική των λογοτεχνικών καινοτομιών που εισήγαγε στα πλαίσια του μοντερνισμού, αλλά και υπό το φως νεώτερων θεωρητικών προσανατολισμών, που έδωσαν έμφαση στους τρόπους με τους οποίους κατέστησε δυνατή τη δυνατότητα έκφρασης του «υπάλληλου» (subaltern) σε διάφορες εκφάνσεις που αυτό παίρνει: η γυναίκα, η λεσβία, ο πένης, ο εβραίος.
Για μια μείζονα συγγραφέα για την οποία ζητήματα όπως η γλώσσα, η αναπαράσταση και ο χρόνος αποτέλεσαν αφετηρία των καλλιτεχνικών της ανησυχιών και του λογοτεχνικού της διαβήματος, αλλά και η οποία και μελέτησε ιστορία και σκόπευε, παρόλο που δεν κατάφερε τελικά, να γράψει ένα «κανονικό βιβλίο ιστορίας», προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως οι ιδέες της περί ιστορίας δεν είχαν, ως τώρα, αναλυθεί συστηματικά. Το κενό αυτό, στη διεθνή βιβλιογραφία της Γουλφ αλλά και του μοντερνισμού γενικότερα, έρχεται να καλύψει το καινούργιο βιβλίο της Αγγελικής Σπυροπούλου. Στην εξαιρετική μελέτη της, η Σπυροπούλου αναζητά την θεωρία της Γουλφ περί ιστορίας και την προοπτική περί ιστοριογραφίας που αυτή συνεπάγεται, έτσι όπως αυτές επικαθορίζονται από την εγγραφή τους στα ευρύτερα αιτήματα του μοντερνισμού και τις επιταγές της νεωτερικότητας. Και το κάνει αυτό στρεφόμενη στον εμβληματικό μελετητή της νεωτερικότητας, τον Βάλτερ Μπένγιαμιν (1892-1940), του οποίου οι ερμηνευτικές περιπλανήσεις αποτελούν πλέον αναπόδραστο σταθμό σε όποιον θέλει να προσεγγίσει την έννοια του μοντέρνου. Η Σπυροπούλου έχει ήδη συμβάλει στην είσοδο του στοχαστή στα ελληνικά πράγματα, έχοντας επιμεληθεί έναν σημαντικό τόμο στον οποίον παρουσιάζονται βασικά χαρακτηριστικά του έργου του Μπένγιαμιν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Στην παρούσα μελέτη, ο φιλόσοφος και η λογοτέχνις εξετάζονται από κοινού: συνδυάζοντας φιλολογικές και ερμηνευτικές πρακτικές, προσεγγίζοντας λογοτεχνικό, ιστορικό και φιλοσοφικό λόγο και, βέβαια, συνομιλώντας με την διεθνή βιβλιογραφία η Σπυροπούλου φωτίζει με τρόπο ουσιαστικό μια πτυχή του μοντερνισμού η οποία αν και θεμελιώδης, δεν είχε διερευνηθεί ενδελεχώς.
Η μελέτη προτείνει πως, σε σημαντικό βαθμό, ο μοντερνισμός της Γουλφ είναι αποτέλεσμα των τρόπων με τους οποίους η νεωτερική κατάσταση επιτρέπει στην συγγραφέα να συλλάβει το παρελθόν. Πλέον συνειδητοποιείται ότι η σημασία του παρελθόντος έγκειται σε μεγάλο, καθοριστικό βαθμό, στην δυναμική των τρόπων αναπαράστασής του. Αυτοί οι τρόποι ορίζονται από συνιστώσες εν πολλοίς ιδεολογικές, κι έτσι παράγουν μάλλον παρά απλώς αφηγούνται νόημα - και συνεπώς χαρακτηρίζονται καταστατικά από πολιτική διάσταση. Έτσι η Γουλφ αντιτίθεται, λιγότερο ή περισσότερο ρητά, τόσο στον ιστορικισμό όσο και στην παραδοσιακή ιστοριογραφία, ως επιστημολογικά αφελείς ή ιδεολογικά ύποπτους, και προκρίνει, αντίθετα, μια θεώρηση της ιστορίας την οποία η Σπυροπούλου ονομάζει «κριτική ιστοριογραφία». Έχοντας συνείδηση της αφηγηματικής διάστασης της ιστορικής αναπαράστασης, της υποκειμενικής πρόσληψης των «γεγονότων», της σημασίας του υποκειμένου και της γλώσσας στην παραγωγή του παρελθόντος, η Γουλφ όχι μόνο δεν συντάσσεται τελικά με την παραδεδομένη αντίληψη περί ανιστορικότητας του μοντερνισμού, αλλά και προαναγγέλλει θεωρίες που χρόνια αργότερα έμελλε να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον κατανοούμε την επιστημολογία της ιστοριογραφίας.
Μολονότι έρχεται από άλλο χώρο και ανήκει σε διαφορετική παράδοση, η πολυεπίπεδη και επίμονη κριτική του Μπένγιαμιν στον ιστορικισμό, από την αρχική απόχρωση της «εμμένειας» (immanence) μέχρι την κλίση της προς τον «κριτικό υλισμό», έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτήν της Γουλφ. Ο Μπένγιαμιν αντιτίθεται στην ομογενοποίηση που συνεπάγεται το ιστορικό αίτημα συνέχειας, αιτιότητας, γραμμικότητας του παρελθόντος και το εγχείρημα αναζήτησης της αρχής. Επιτίθεται εξίσου και στην τελεολογική προοπτική που συνεπάγεται η έννοια της προόδου -κληροδότημα του διαφωτισμού- η οποία φυσικοποιεί την ιστορική εξέλιξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Μπένγιαμιν δεν δημιουργεί μόνον ένα λαμπρό είδος δοκιμιακής γραφής διαμέσου της οποίας λαμβάνει χώρα η κριτική πράξη και πρακτική, αλλά αναπτύσσει και ένα νέο κριτικό λεξιλόγιο που κατ' αυτόν χαρακτηρίζει και επεξηγεί την νεωτερικότητα (η αύρα, η διαλεκτική εικόνα, ο πλάνης, ο βιωμένος χρόνος, οι αστερισμοί της ιστορίας κτλ.), αναγκαίο προκειμένου να περιγραφεί η επαναστατική, εκρηκτική δυναμική της.
Η μελέτη της Σπυροπούλου εξερευνά λεπτομερώς τους αστερισμούς που σχηματίζουν οι δυο σημαντικές μορφές της ευρωπαϊκής διανόησης, οι οποίοι αν και σύγχρονοι, αγνοούσαν ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Τα δυο πρώτα, θεωρητικά κεφάλαια εισάγουν τον αναγνώστη στις έννοιες-κλειδιά της μελέτης (νεωτερικότητα, μοντερνισμός, ιστορία, ιστοριογραφία) και τοποθετούν τον Μπένγιαμιν και τη Γουλφ στα θεωρητικά της συμφραζόμενα, ενώ δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην διερεύνηση της ιδέας της ιστορίας και την πρακτική της ιστοριογραφίας. Στα επόμενα έξι κεφάλαια προσεγγίζεται λεπτομερώς το πολυσχιδές έργο της Γουλφ και φωτίζεται η πολύπλοκη σχέση της με την ιστορία. Αναλαμβάνοντας να θέσει ένα ζήτημα τελικά παραμελημένο στην βιβλιογραφία της Γουλφ, αλλά κι ευρύτερα του μοντερνισμού, η μελέτη διακρίνει υπόγειες, παράλληλες σχέσεις ανάμεσα στη Γουλφ και στον Μπένγιαμιν, και αναδεικνύει τη σύμπλευση του κεντρικού τους προβληματισμού περί ιστορίας, ως ανταπόκριση στην συνθήκη της νεωτερικότητας.
Υπάρχει στην Ελλάδα μια επιστημονική κοινότητα που δουλεύει χωρίς φανφάρες και διαλέγεται με τις επιστημονικές εξελίξεις σε επίπεδο διεθνές. Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει να δημοσιεύει ένας Έλληνας πανεπιστημιακός σε αγγλόφωνο εκδοτικό οίκο, και μάλιστα περί αγγλικής λογοτεχνίας, καταλαβαίνουν πως πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει ήδη κριθεί. Με τρόπο ευσύνοπτο, βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο και ενημερωμένο, το βιβλίο της Σπυροπούλου όχι μόνον ανταποκρίνεται στις διεθνείς απαιτήσεις επιστημονικού λόγου, αλλά και αποτελεί παράδειγμα μοντέρνας γραμματολογικής προσέγγισης από σκοπιά συγκριτική. Ενάντια στην επιδρασιθηρία που καταδυνάστευσε για δεκαετίες το χώρο κι έδωσε (και δίνει ακόμη) μυριάδες βαρετές δουλειές και εξεζητημένες «συγκριτολογικές» μελέτες, και σε κριτικές πρακτικές που, μέσω μιας επίφασης μοντέρνας μεθοδολογίας, καλύπτουν έντεχνα γραμματολογική ανεπάρκεια, η έγκυρη μελέτη της Σπυροπούλου ξεχωρίζει ως συγκριτολογική δουλειά στην ουσιαστική της εκδοχή.
*Ο Δημήτρης Καργιώτης διδάσκει Συγκριτική Γραμματολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

DIMITRIS YEROS - SHADES OF LOVE.

Dimitris Yeros - Shades of Love
Presentation of the exhibition "Shades of Love" by Dimitris Yeros in the Michael Cacoyannis Foundation.
Photography and Video inspired by the great Greek Poet C.P. Cavafy. The photographs are from Dimitris Yeros' book "Shades of Love" - Insight Editions
1 December 2010 -- 10 January 2011
Piraeus st. 206
Athens, Greece
.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΦΟΒΙΚΑ - ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΑ.

Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κινείται αυταπάγγελτα από κάποιον εισαγγελέα ο αντιρατσιστικός νόμος 729/1979, που απαγορεύει τον αντισημητικό (δυστυχώς όχι τον ομοφυλοφοβικό και τον τρανσφυλοφοβικό) ρατσιστικό λόγο μίσους.



(btw, έχει κάνει καλό φροντιστήριο πάντως ο Αχμαντινετζάντ στους απανταχού μουτζαχεντίν.)

--------
Ενημέρωση: Αντιγράφω απόσπασμα δήλωσης της Ντ. Μπακογιάννη για το θέμα από εδώ (ολόκληρη η δήλωση στο 3ο σχόλιο):
"Με τις δηλώσεις του όμως ο Πειραιώς Σεραφείμ, αγνοώντας επί πλέον και το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνδέεται άμεσα με το κράτος, παρέβη και τον ποινικό νόμο της Ελλάδας, ο οποίος και απαγορεύει και τιμωρεί αυστηρά, όσους υποκινούν φυλετικά μίση και πάθη. Αλλά επ΄αυτού αρμόδια να αποφανθεί είναι η ελληνική Δικαιοσύνη".
.

CAVAFY CHEATS PLAYING STRIP POKER.

.
''Cavafy Cheats Playing Strip Poker''. Photo by Duane Michals. The actor Joel Grey,
a friend of the photographer, plays the poet.
.

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ "DON'T ASK DON'T TELL".

Το βίντεο από την υπογραφή της αναθεώρησης της "Don't ask, don't tell" από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, χτες 22/12. Οι ομιλίες που προηγήθηκαν από τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον ίδιο.


Δείτε επίσης βίντεο στο Advocate, από press conference λίγο αφότου υπεγράφη η αναθεώρηση της "don't ask, don't tell", για τον γάμο ομοφύλων.
.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ.

.
Επανήλθε χθες Τρίτη 21 Δεκεμβρίου το θέμα της καταδίκης της θανατικής ποινής για τους ομοφυλόφιλους και το αποτέλεσμα ήταν 93 υπέρ έναντι 55 κατά. Στην συνέχεια τέθηκε σε ψηφοφορία η έγκριση του ψηφίσματος, και η ψηφοφορία ήταν 122 υπέρ και 59 αποχές.
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της IGLHRC:
Civil Society Pressures Governments to Successfully Reverse Discriminatory Vote at UN
12/21/2010

(December 21, 2010) On Tuesday, the United Nations General Assembly (UNGA) voted overwhelmingly in favor of restoring reference to "sexual orientation" in a high-profile resolution condemning extrajudicial, summary or arbitrary executions. The reference to sexual orientation had been removed by an earlier amendment at the committee level by governments opposed to ensuring protection for individuals targeted because of their actual or perceived sexual orientation. The vote - which passed 93 to 55, with 27 abstentions and 17 absent or not voting - demonstrated that efforts to exclude vulnerable groups from human rights protections at the UN will be vigorously opposed.
Today's dramatic vote comes after a UN General Assembly sub-committee responsible for human rights issues voted in November to remove the reference to "sexual orientation" from a paragraph enumerating vulnerable populations in the resolution condemning extrajudicial, summary or arbitrary executions.
The earlier removal of the reference to sexual orientation, approved in committee by a vote of 79 in favor, 70 opposed, with 17 abstaining and 26 not voting, was met by an international outcry – including from governments such as the United States who vowed to re-open the issue.
Introducing today's amendment, the representative of the United States called on governments to acknowledge that all persons have the right to be free from extrajudicial, summary or arbitrary executions, including those targeted because of their sexual orientation. The US later went on to note that the voices of civil society and human rights defenders had been heard. They also called on UN Member States to sign onto the 2008 General Assembly declaration confirming that international human rights protections include protection from violence and discrimination on the basis of sexual orientation and gender identity.
The discriminatory vote in November prompted a massive mobilization by civil society including through action alerts issued by ARC International and by the International Gay and Lesbian Human Rights Commission – an organization which, in July, faced unsuccessful efforts by the same conservative forces to prevent it from gaining official NGO status at the UN.
"This, of course, could not have happened without the concerted and passionate efforts of several governments. But what this victory also demonstrates is the power of civil society at the UN and working across countries and regions to demand that their own governments vote to protect LGBT lives." said Cary Alan Johnson, Executive Director of the International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC). "The outpouring of support from the international community sent the strong message to our representatives at the UN that it is unacceptable to make invisible the deadly violence LGBT people face because of their actual or perceived sexual orientation."
Following the November vote, civil society from around the world - including strong coalitions from the Global South - were vocal in pressuring their governments to support critical human rights protections for LGBT people. As the ad hoc civil society coalition from South Africa noted:
"The November amendment … aggravates an already difficult environment for gay, lesbian, bisexual, and transgender and intersex (LGBTI) people and their defenders, who live in continual fear of violent attack and experience discrimination throughout Africa and many other parts of the world. ...and ignores the overwhelming evidence that people are routinely killed around the world because of their actual or perceived sexual orientation."
Following today's successful inclusion of language on sexual orientation, the resolution itself passed with a vote of 122 in favor and 1 against (with 62 abstentions and 17 absences). It now states, "To ensure the effective protection of the right to life of all persons under their jurisdiction and to investigate promptly and thoroughly all killings, including those targeted at specific groups of persons, such as...killings of persons belonging to national or ethnic, religious and linguistic minorities, or because of their sexual orientation...."
This marks a return to previous inclusive language that governments in the UN have supported for close to a decade. These abuses have also been consistently documented by UN Special Rapporteurs in reports to the UN Human Rights Council and its predecessor, the Commission on Human Rights, a point noted in today's statement by Belgium on behalf of the European Union.
Regrettably, governments have so far failed to include in the resolution mention of, or specific protection around, killings committed on the basis of gender identity. This is despite the fact that transgender people around the world are among those most vulnerable to violence and killings.
Today's vote to reinstate protections passed with broad cross-regional support. Many states took the floor in support of inclusion of reference to the vulnerability of LGBT people and calling for a stronger response against killings on the basis of sexual orientation that take place all too frequently around the world.
Several swing states indicated a change from their votes in November. South Africa, a key vote from the African region, stated that in today's vote they were "guided by our Constitution that guarantees the right to life" and that "no killing of human beings can be justified whatsoever." Colombia, which abstained on the earlier vote, also offered its unequivocal support during the new vote.
Although several countries claimed a supposed lack of a definition of sexual orientation in international law as a reason for their opposition, countries such as Rwanda firmly rejected this saying: "Take my word, a human group need not be legally defined to be the victim of executions and massacres as those that target their members have [already] previously defined [them]. Rwanda has also had this bitter experience sixteen years ago. It is for this that the Delegation of Rwanda will vote for this amendment and calls on other delegations to do likewise."
Today's vote affirms the message of UN Secretary Ban Ki Moon, who on International Human Rights Day, delivered an unequivocal statement - much quoted by States supporting the amendment - on the obligation of the UN and its member states to end violence against lesbian, gay, bisexual and transgender people.
He declared, "Together, we seek the repeal of laws that criminalize homosexuality, that permit discrimination on the basis of sexual orientation or gender identity, that encourage violence. People were not put on this planet to live in fear of their fellow human beings."
---------
In favor of amendment restoring sexual orientation to UNGA resolution on executions (93):
Albania, Andorra, Angola, Antigua-Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Belgium, Belize, Bolivia, Bosnia-Herzegovina, Brazil, Bulgaria, Canada, Cape Verde, Chile, Colombia, Costa Rica, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominica, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Estonia, Fiji, Finland, France, Georgia, Germany, Greece, Grenada, Guatemala, Honduras, Hungary, Iceland, India, Ireland, Israel, Italy, Japan, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Mauritius, Marshall Island, Mexico, Micronesia, Monaco, Montenegro, Nauru, Nepal, Netherlands, New Zealand, Nicaragua, Norway, Palau, Panama, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Poland, Portugal, Republic of Korea, Republic of Moldova, Romania, Rwanda, Saint Kitts and Nevis, Samoa, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, Timor-Leste, Tonga, Ukraine, United Kingdom, United States, Uruguay, Vanuatu, Venezuela
Opposed to amendment (55):
Afghanistan, Algeria, Azerbaijan, Bahrain, Bangladesh, Benin, Botswana, Brunei Dar-Sala, Burkina Faso, Burundi, China, Comoros, Congo, Democratic People's Republic of Korea, Democratic Republic of Congo, Djibouti, Egypt, Gambia, Ghana, Indonesia, Iran, Iraq, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Lebanon, Libya, Malawi, Malaysia, Mauritania, Morocco, Namibia, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Qatar, Russia, Saint Lucia, Saudi Arabia, Senegal, Sierra Leone, Solomon Islands, Somalia, Sudan, Syria, Swaziland, Tajikistan, Tunisia, Uganda, United Arab Emirates, Tanzania, Yemen, Zambia, Zimbabwe
Abstained (27):
Belarus, Bhutan, Cambodia, Eritrea, Guinea, Guinea-Bissau, Guyana, Haiti, Jamaica, Kenya, Lao, Lesotho, Liberia, Maldives, Mali, Mongolia, Mozambique, Philippines, Saint Vincent and the Grenadines, Sao Tome Principe, Singapore, Sri Lanka, Suriname, Thailand, Togo, Trinidad and Tobago, Vietnam
Did not vote/Absent (17):
Cameroon, Central African Republic, Chad, Cote D'Ivoire, Cuba, Equatorial Guinea, Ethiopia, Gabon, Kiribati, Kyrgyzstan, Madagascar, Myanmar, Seychelles, Turkey, Turkmenistan, Tuvalu, Uzbekistan
.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΝΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ [ΕΔΑΔ]: Η ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Αντιγράφω από το transs.gr
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η διαφυλικότητα είναι έδαφος που προστατεύεται από το Άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση της υπόθεσης P.V. v. Spain (application no. 35159/09), όπου αναφέρεται ότι η διαφυλικότητα θεωρείται έδαφος απαγόρευσης διακρίσεων, σύμφωνα με το Άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (παρ' ότι στην λίστα απαγόρευσης διακρίσεων δεν αναφέρεται ρητώς).
Η υπόθεση P.V. v. Spain (application no. 35159/09), αναφέρεται στην προσφυγή της P.V., διαφυλικής γυναίκας που γεννήθηκε το 1976 και είναι πολίτης Ισπανίας. Η P.V., είχε αποκτήσει πριν κάνει την επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου της έναν γιο με την σύντροφό της. Το 2002 χώρισαν και ο πρώτος εξωδικαστικός συμβιβασμός της επέτρεπε να έχει επαφή με το παιδί της κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο και τις μισές ημέρες της εβδομάδας, ενώ έδινε την μέριμνα στην μητέρα.
Ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, όταν η P.V. άρχισε την ορμονοληψία με σκοπό να κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου της, η σύντροφός της προσέφυγε δικαστικά ζητώντας περιορισμό της επαφής της P.V. με το παιδί, με ισχυριμό ότι η P.V. έίχε "έλλειψη συναισθηματικής σταθερότητας", που θα μπορούσε να βλάψει το παιδί. Το Ισπανικό δικαστήριο δέχτηκε τους περιοριστικούς όρους και μείωσε τις ώρες επαφής σε τρείς ώρες κάθε δεύτερη εβδομάδα.
Σε προσφυγή της η P.V. κατάφερε να αυξηθούν σταδιακά οι ώρες επαφής, ωστόσο περέμεναν οι περιοριστικοί όροι. Έτσι η P.V. προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας και αφού δεν δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην τελική του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απέρριψε την προσφυγή της P.V., η οποία στηρίχθηκε στον συνδυασμό του Άρθρου 8 (σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) σε συνδιασμό με το Άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων).
Ωστόσο αναφέρεται ρητά στην απόφαση, ότι η διαφυλικότητα / τρανσεξουαλισμός, θεωρείται έδαφος που απαγορεύονται οι διακρίσεις στο Άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρ' ότι στο Άρθρο 14 δεν αναφέρεται ρητά η διαφυλικότητα.
Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεωρείται σημαντική για την εξέλιξη των δικαιωμάτων των διεμφυλικών, αφού σε προηγούμενες υποθέσεις που είχαν εξεταστεί από το ΕΔΑΔ δεν είχε γίνει αυτό αποδεκτό και ήταν ένα μόνιμο πρόσκομμα σε ανάλογες υποθέσεις.
.

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

Αφότου σε προηγούμενη συνεδρίαση επιτροπής για την εξέταση της θανατικής ποινής με εξωδικαστικά μέσα, είχε αφαιρεθεί από τον κατάλογο ο σεξουαλικός προσανατολισμός (βλέπε προηγούμενο ποστ), το θέμα επανέρχεται προς ψήφιση στην Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε., μετά από πολλές αντιδράσεις που υπήρξαν στο μεταξύ.
Αντιγράφω από την Washington Post.
Gay rights in focus before UN vote
By ANITA SNOW, The Associated Press
Sunday, December 19, 2010

UNITED NATIONS -- A culture war has broken out at the United Nations over whether gays should be singled out for the same protections as other minorities whose lives are threatened.
The battle will come to a head on Tuesday when the General Assembly votes to renew its routine condemnation of the unjustified killing of various categories of vulnerable people.
It specifies killings for racial, national, ethnic, religious or linguistic reasons and includes refugees, indigenous people and other groups. But the resolution, because of a change promoted by Arab and African nations and approved at committee level, this time around drops "sexual orientation" and replaces it with "discriminatory reasons on any basis."
The U.S. government says it is "incensed" at the change, as are gay rights campaigners.
"Even if those countries do not support gay rights, you would think they would support our right not to be killed," said Jessica Stern of the New York-based International Gay and Lesbian Human Rights Commission.
Stern said gay people all over the world are frequent targets of violence because of their sexual orientation.
Authorities in Jamaica are investigating a possible hate crime in the slaying earlier this month of a man who belonged to the sole gay rights group in the conservative, largely Christian nation. Uganda, among 76 countries that criminalize homosexuality, is debating whether to join the five other countries in the world that consider it a capital crime.
The General Assembly is set for a final vote Tuesday on its biennial resolution condemning extrajudicial, summary and arbitrary killings - without the reference to sexual orientation for the first time since 1999. U.S. Ambassador Susan Rice has said she was "incensed" the reference was removed and the United States will move Tuesday to restore it.
The battle over those two words underscores the historic split over gay rights among U.N. members and their diverse religious and cultural sensibilities. Activists say gay and lesbian issues got only minimal attention at the U.N. a decade ago.
"There has been slow, but steady progress on lesbian, gay, bisexual and transgender rights at the U.N.," Stern said.
Stern cited as progress Secretary-General Ban Ki-moon's "landmark" speech during a gay rights forum at U.N. headquarters on Human Rights Day, Dec. 10, calling for an end to laws around the world that make it a crime to be homosexual.
But as gay rights gain more acceptance in the U.N. system, some member states are pushing back, said Mark Bromley, of the Washington-based Council for Global Equality, which aims to advance gay rights in American foreign policy. "I think some states are uncomfortable and they are organizing to limit engagement on the issue."
.

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

DRIVE ME CRAZY (2004).

Drive Me Crazy
directed by Kim Wyns (Belgium, 2004)
A woman, a car and an empty seat... but not for long!
with: Fania Sorel, Lizelotte van Dijk and Jenny Tange.
- www.kim-wyns.be
.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΝΟΣ ΟΡΟΘΕΤΙΚΟΥ.

Δείτε το παρακάτω βίντεο, χαρακτηριστικό για το πώς αντιμετωπίζονται οι οροθετικοί στην παιδική χαρά που λέγεται Ελλάδα. Στην χώρα που με βούλα του Αρείου Πάγου, πριν από ενάμισυ χρόνο διακαιώθηκε επιχείριση που απέλυσε οροθετικό.
Στο βίντεο μιλάει η Μ. Κλώκα, διευθύντρια της Θετικής Φωνής, στο gaywebtv.gr.

.

TIL DEATH DO US TOBY (2009).

Til Death Do Us Toby.
A short film about secrets and survival. Til Death Do Us Toby was one of the winners of OUTtv's Hot Pink Shorts Contest (www.hotpinkshorts.com).
Written by Gina Noelle Daggett & Patricia McKenny
Director & Producer: Gina Noelle Daggett
CAST: Chantal Ethier, Katherine Ramdeen, Caley Dimmock, Peter Hurst, Juno Hurst
.

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ, Η "ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ" ΤΕΧΝΗ, ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ...

Αντιγράφω από τα Νέα.
Κάνε µου µια «πειραγµένη» τέχνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αγαπητή Φοίβη, Είµαι θαυµάστρια της ποίησης του Κ.Π.Καβάφη και της εξαιρετικής ευαισθησίας του. Μόλις λοιπόν άκουσα πως τα ποιήµατά του είναι η πρώτη ύλη για την παράσταση «ΚΚ» στο «Παλλάς», µε µουσική της κ. Λένας Πλάτωνος και σε σκηνοθεσία του κ. Δηµήτρη Παπαϊωάννου έτρεξα να βγάλω εισιτήριο.
Τι το ήθελα; Αυτό που είδαµε, µε δύο φίλες µου, αγαπητή Φοίβη µου, ήταν απερίγραπτο.
Πάνω σε κάτι ηλεκτρονικούς ήχους που δεν καταλάβαινες τίποτα, ένας νεαρός µε κοστούµι τραγουδούσε – αν έτσι το λένε αυτό – τους στίχους δίχως να καταλαβαίνουµε τίποτα και να προλαβαίνουµε να εισπράξουµε την ευαισθησία των στίχων του Καβάφη. Και επί σαράντα πέντελεπτά πίσω να βλέπουµε κάτι παραφορτωµένα βίντεο µε εικόνες που απ’ ό,τι διάβασα ήταν πορνογραφικό υλικό από το Διαδίκτυο, παραποιηµένο.
Μέχρι και µια σκηνή οµοφυλοφιλικού έρωτα έβαλαν στα βίντεο. Ο Καβάφης, είναι γνωστό πια, ήταν οµοφυλόφιλος. Δικαίωµά του.
Το πρόβληµα είναι όταν αυτό πρέπει κάποιος να το τονίζει και µε αντιαισθητικές κατά την άποψή µου τουλάχιστον εικόνες.
Ολο το θέµα του Καβάφη, δηλαδή, είναι αυτό; Η οµοφυλοφιλία; Δεν βρήκαν τίποτε άλλο στο έργο του οι καλλιτέχνες; Τη µοναξιά, την απόγνωση του σύγχρονου ανθρώπου.
Τι κρίµα που τόσοι, επηρεασµένοι προφανώς ακόµη από το γεγονός ότι υπέγραψε την τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων, πήγαν να δουν τη δουλειά του κ. Παπαϊωάννου. Και είδαν αυτό το απερίγραπτο που είδαµε: την κακοποίηση και µουσικά και οπτικά του Καβάφη!
Με λύπη µεγάλη, αλεξανδρινή, Αναστασία Αποστολίδου
---------
Απάντηση: Κάτω τα χέρια από τους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες (Πλάτωνος και Παπαϊωάννου), αγαπητή Αναστασία. Θέλετε να σας περιλάβουν όλοι οι κουλτουριάρηδες που χάσκουν εκστασιασµένοι µπροστά στο έργο τους; Θέλετε να σας υποβάλουν σε ιδιαίτερα πιεστικά µαθήµατα αφαιρετικής και ηλεκτρονικής αισθητικής µέχρι να δείτε τον Χριστό φαντάρο;
Να σας κάνουν εµβόλια «πειραγµένης» τέχνης µέχρι να αλαλιάσετε; Αν όχι, κρατήστε για τον εαυτό σας τις κρίσεις σας για τον µεγάλο εθνικό µας σκηνοθέτη-χορογράφο και για τη µεγάλη (ε, όχι και σαν την Πελοπόννησο, βέβαια) συνθέτιδα. Σπίτι σας αυτά. Καθότι το κοινό τους ψηφίζει, τους προτιµά και τους τιµά. Αναφανδόν. Κάποτε και ανεξαρτήτως έργου, µπορώ να σας πω.
.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ FRA ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΔ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Στις 30 Νοεμβρίου το Fundamental Rights Agency (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε στη δημοσιότητα νέα επικαιροποιημένη νομική έκθεση για την ομοφυλοφοβία και την τρανσφυλοφοβία στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από παραγγελία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνουμε ότι έμφαση στην νέα έκθεση δίνεται στα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων, στον κοινωνικό στιγματισμό, τις διακρίσεις ιδιαίτερα στον χώρο εργασίας, στις δυσκολίες αναγνώρισης του κοινωνικού φύλου, την διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε αυτήν την νομική έκθεση, τα δικαιώματα των διεμφυλικών βρίσκονται στο 1ο κεφάλαιο.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της ILGA-Europe.
EU’s Fundamental Rights Agency on the rights of LGBT people: “uneven landscape in the protection of LGBT rights throughout Europe”, 30/11/2010.
The EU’s Fundamental Rights Agency (FRA) presents its updated report on Homophobia, transphobia and discrimination on grounds of sexual orientation and gender identity to the Members of the European Parliament. The FRA report reveals that in some EU Member States, legislation and practice is increasing the protection of lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) people, while in others the rights of LGBT persons are being restricted or neglected. This creates an uneven landscape in the protection of LGBT rights throughout Europe.
This report was compiled in response to European Parliament request to examine the situation of LGBT persons in depth, following restrictive legislation on their rights in a number of EU Member States.
The FRA report highlights three underlying problems faced by LGBT persons in the EU: that they are forced to live in silence and invisibility, suffer violent attacks, and are not treated equally, for example at work, by landlords or when moving within the EU.
The report clearly highlights the hardship that transgender people still face in changing their legal gender, which often includes forced sterilisation and compulsory divorce. Additionally, the real life test requirement oftentimes leads transgender people into unemployment and social marginalisation. FRA calls on EU Member States to “abolish divorce and genital surgery as preconditions to the rectification of the recorded sex or alteration of name on official documents.”
Evelyne Paradis, Executive Director of ILGA-Europe, said:
“We welcome the updated report and that fact that the rights of LGBT people remain among the priorities of the Fundamental Rights Agency. Sadly, since the original FRA report in 2008, LGBT people in some EU Member States still suffer from violations of their basic fundamental rights to safety, peaceful assembly and are restricted in their ability to move freely across the EU. Some Member States are single-handedly blocking the adoption of a new anti-discrimination directive which would level up the protections available to various communities, including LGB people, from discrimination in the areas of EU competence highlighted by the FRA report.”
ILGA-Europe is calling upon EU institutions and Member States to follow the opinions of FRA by drawing up a strategy to fight homophobia, transphobia and discrimination on the grounds of sexual orientation and gender identity.
In particular, ILGA-Europe encourages taking a decisive step towards the adoption of new directive banning discrimination on the grounds of age, disability, religion /belief and sexual orientation in such areas as access to goods and services, health, and education.
LGBT people need to be included in the process of the implementation of the Stockholm Programme to ensure their civil status is being recognised across the EU, that they are protected from hate crimes, and the grounds of sexual orientation and gender identity are taken into account in asylum claims.
Sexual orientation and gender identity need to be taken into account and included in all other current EU policy developments and legislation.
The European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) is mandated to provide evidence-based advice to decision makers in the EU. The Agency’s evidence aims at informing EU and national policy makers about fundamental rights challenges on the ground, as well as at contextualising debates on fundamental rights issues in the European Union: www.fra.europa.eu
* Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση του FRA, πιέζοντας εδώ.
.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

PIERRE MOLINIER.

Molinier, the son of a house painter, lived most of his life in Bordeaux, France.
As early as sixteen his sisters took him to a ball dressed as a girl. At age 18, when his sister died, he allegedly had sex with her corpse when left alone to photograph it.
Many of his paintings were of erotic images featuring sphinxes, sirens and chimeras.
In his late fifties he became involved with the Surrealists. In his sixties, he turned to erotic photographs, often featuring himself as female, that focused especially on images of black stockings. He was primarily a leg fetishist; the gender of the body connected to the leg did not matter as long as the leg was blackstockinged and hairless. He attached great importance to satisfying himself anally with dildos, which he referred to as 'godmiches', made from silk stockings in a condom. This was more important to him than regular intercourse. He associated the godmiches as closely as possible with high heels, as part of making them into feminine phalluses. The problem with a natural penis attached to a man was that it lacks ambivalence and therefore it cannot play any female part in his psychological projection as a transvestite. The implicit auto-sexualism of all this came to its acme in that Molinier has the body subtlety of being able to do auto-fellatio.
In 1967 he met Hanel Koeck, a German sadomasochist who was a leg and shoe fetishist. She became the model in many of his paintings and photomontages. Jean-Pierre Bouyxou made a film Satan bouche un coin, 1968 which included Molinier in drag. In 1975 he photographed the Swiss painter Luciano Castelli in drag. The next year he photographed Thierry Agullo, a Bordeau painter, also in drag.
He committed suicide at age 76 when his health was in decline.
.

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΛΑ...;

Σκηνές από την ταινία του πολύ αγηπημένου μου σκηνοθέτη Βασίλη Νικολαΐδη.

.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

10η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΡΘΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΟΗΕ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ, ΛΕΣΒΙΕΣ, ΑΜΦΙ, ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΟΙ.

.
Σήμερα, 10η Δεκεμβρίου του 2010, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωνένων Εθνών (Ο.Η.Ε.).

Το μοτό της φετινής ημέρας για τ' ανθρώπινα δικαιώματα είναι: human rights defenders who act to end discrimination.. Θέλουμε λοιπόν να μπεί ένα τέλος στις διακρίσεις.

Την ίδια ώρα όμως ο Ο.Η.Ε., αφαιρεί ως λόγο διακρίσεων τον σεξουαλικό προσανατολισμό (η ταυτότητα φύλου δεν υπήρξε ποτέ στον κατάλογο), και τον αντικαθιστά με το γενικόλογο "διακρίσεις κατά μειονοτήτων", ενώ στους λόγους διακρίσεων οι υπόλοιπες μειονότητες πλην των σεξουαλικών εξακολουθούν να περιλαμβάνονται (περισσότερα εδώ).

Και πράγματι μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Διακαιώματα του Ο.Η.Ε., και κοιτάζοντας στα δεξιά που περιέχει τους λόγους διακρίσεων το διαπιστώνει κανείς του λόγου το αληθές.

Ο αγώνας κατά των διακρίσεων, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει τους ομοφυλόφιλους, λεσβίες, αμφί, διεμφυλικούς, στην παγκόσμια κοινότητα, που όλο και συντηρητικοποιείται.

Ακολουθεί το μήνυμα της Επιτρόπου για τ' Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay.



Ωστόσο, η Navi Pillay, στις 24 Νοεμβρίου δημοσίευσε άρθρο της όπου πήρε μία πιο καθαρή στάση κατά της ομοφυλοφοβίας. Αντιγράφω, από εδώ.
Taking a stand against homophobia.
The UN High Commissioner for Human Rights, Navi Pillay has used a widely published editorial to denounce homophobia and call for concerted action to better protect individuals from violence and discrimination on the basis of their sexual orientation or gender identity. In the article, which has appeared in newspapers round the world, the High Commissioner refers to recent reports of homophobic bullying and other recent attacks to illustrate the scale and urgency of the problem:
“Seth Walsh walked into the garden of his family's home in Tehachapi, California, last month and hanged himself. He was just 13. Before making the tragic decision to end his life he had endured years of homophobic taunting and abuse from his peers at school and in his neighborhood. He is one of six teenage boys in the United States known to have committed suicide in September after suffering at the hands of homophobic bullies.
“In the past few months there has been a spate of attacks directed against people perceived to be gay, lesbian, bisexual or transgender. In New York on October 3, three young men, believed to be gay, were kidnapped, taken to a vacant apartment in the Bronx and subjected to appalling torture and abuse. In Belgrade on October 10, a group of protesters shouting abuse hurled Molotov cocktails and stun grenades into a peaceful gay pride parade, injuring 150 people. In South Africa on September 25, a large-scale march in Soweto brought attention to the widespread rape of lesbians in the townships, assaults that perpetrators often try to justify as an attempt to "correct" the victims' sexuality.
“Homophobia, like racism and xenophobia, exists to varying degrees in all societies. Every day, in every country, individuals are persecuted, vilified or violently assaulted, even killed, because of their sexual orientation and gender identity. Covert or overt homophobic violence causes enormous suffering that is often shrouded in silence and endured in isolation.”
“It is time we all spoke up. While responsibility for hate crimes rests with the perpetrators, we all share a duty to counter intolerance and prejudice and demand that attackers be held to account.”
The first priority, according to the High Commissioner, is to press for decriminalization of homosexuality in the more than 70 countries where individuals still face criminal sanctions on the basis of their sexual orientation.
“Such laws expose those concerned to the constant risk of arrest, detention and, in some cases, torture or even execution. They also perpetuate stigma and contribute to a climate of intolerance and violence,” she says.
Pillay cautions however that, “As important as decriminalization is, it is only a first step. We know from experience in those countries that have removed criminal sanctions that greater concerted efforts are needed to counter discrimination and homophobia, including legislative and educational initiatives.”
The High Commissioner urged those in positions of authority and influence, such as politicians, community leaders, teachers and journalists to recognize they have a particularly important duty to use their words wisely. She drew attention to an incident in Uganda, where a newspaper published a front-page story in October "outing" 100 Ugandans it identified as gay or lesbian and printed their photographs alongside the headline "Hang Them."
“We must recognize such "journalism" for what it is: incitement to hatred and violence,” Pillay says.
“The candidate for public office who, rather than appealing for tolerance, makes casual remarks denigrating people on the basis of their sexuality may do so in the belief that he or she is indulging in harmless populism -- but the effect is to legitimize homophobia,” she writes.
The High Commissioner referred in the editorial to a panel discussion at which she spoke, in Geneva, in September, on decriminalizing homosexuality. The event was sponsored by a diverse group of 14 European, North American, South American and Asian countries.
“In a video message, Archbishop Emeritus Desmond Tutu lent his support and spoke about the lessons of apartheid and the challenge of securing equal rights for all. ‘Whenever one group of human beings is treated as inferior to another, hatred and intolerance will triumph,’ he said. It should not take hundreds more deaths and beatings to convince us of this truth. It is up to all of us to demand equality for all our fellow human beings, regardless of their sexual orientation or gender identity.”
.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

IRANIAN, GAY & SEEKING ASYLUM (2008).

Iranian, gay & seekiing asylum.
Shot & Directed by Glen Milner
Nominated for Best Short Documentary at the Phoenix Film Festival and Winning Best LGBT at The New York Short Film Festival, 'Iranian, Gay and Seeking Asylum' has been included at prestigious festivals worldwide. Commissioned by Current TV (British Sky Television, Virgin Media), it has also been broadcast in over forty-two countries.
.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

STRELLA MAKING OF / ΣΤΡΕΛΛΑ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.


ΣΤΡΕΛΛΑ
Πάνος Χ. Κούτρας - Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Προλογίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Αντί επιλόγου, συνέντευξη των Π.Χ. Κούτρα & Π. Ευαγγελίδη.
Περιέχονται 21 φωτογραφίες από την ταινία.
Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης
Σελίδες: 130
Από τον πρόλογο του Δ. Παπανικολάου:
Κάπου στη μέση αυτής της ταινίας, μετά από ένα μεγάλο μονόλογο-αποκάλυψη, ξετυλιγμένο με τα μάτια χαμηλωμένα πάνω από ένα πιάτο γαριδάκια, έναν μονόλογο φτιαγμένο δηλαδή με μια δόση τραγωδία κι άλλη μια δόση σαπουνόπερα, κάπου εκεί λοιπόν, στη μέση της ταινίας, τη στιγμή της αποκάλυψης ενός μυστικού τρομερού, οι θεατές καλούνται να συνειδητοποιήσουν τι έχουν ήδη δει μπροστά στα μάτια τους σε δυο διαφορετικές, απόλυτα ερωτικές, σκηνές, λίγη ώρα νωρίτερα. Σε αυτό το σημείο η ταινία Στρέλλα του Πάνου Κούτρα, που, όπως και οι ήρωές της, έχει αυτοσυστηθεί με την αφέλεια μικρού παιδιού, δείχνει τα δόντια της. Καταλαβαίνει κανείς δηλαδή τότε ότι η ταινία δεν έχει ροκανίσει μόνο, σιγά σιγά, τα όρια του τι μπορεί να φανεί στο πανί• είναι ολόκληρη μια εξερεύνηση των ορίων που φτιάχνουν τον σωματικό/σεξουαλικό εαυτό μας: τα όρια του εφικτού, τα όρια του επιτρεπτού και τα όρια του αναπαραστάσιμου. Ή αλλιώς, τα όρια του τι μπορείς να φαντασθείς, τα όρια του τι μπορείς να κάνεις (ως εξέλιξη αυτού που έχεις φαντασθεί/φαντασιωθεί), και τέλος τα όρια του τι μπορείς να δείξεις και να πεις πως έκανες.
- από την ιστοσελίδα του Πολύχρωμου Πλανήτη.
* * * * * * * *

.

NO FUN & THE THREE STOOGES.

Πολύ καλό βίντεο για το No fun - τέρμα ο ήχος...
The Three Stooges 'Woman Haters' (1932) mixed with 2 Many Dj's mashup version of No Fun which mixes Iggy & The Stooges with Salt N' Pepa.

+ Funtime (μαζί με Bowie).
.

STARCROSSED (2005).

Starcrossed.
Sypnosis:
Darren and Connor are two star-crossed lovers bound together by blood. Set in a suburban neighborhood, Star-crossed is an atmospheric story of two brothers who's relationship develops into something more than society could ever handle. Unable to deny their feelings for each other the two brothers try to hide their relationship from an unkind world but fail. The boys decide that a world that cant understand them is a world thats not for them.
Directed by James Burkhammer.
.

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

A NEW FLAVOR (2009).

A New Flavor.
After a series of failures in relationship, a young woman decided to give up on men and forget about love... until a best friend suggests a new quest to find love, only this time it'd be with other women.
Starring: Natalie Cottrell, Keli Wolfe, Renee Wiggins
.

VIRGINIA PLAIN + LADYTRON.

Όπως διαβάζω, το πρώτο single των Roxy, το 1972, Virginia Plain.


+ Ladytron.
.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ONE ON ONE (2010).

One On One.
A story about compromise, 'One On One' follows Alex and Trevor as they work out their relationship on and off the basketball court, after one of them asks the other one to join a waltz class together.
Written and directed by Luis Fernando Midence
Official selection New York City International Film Festival, Tampa International Gay, OUTRAgeous: Santa Barbara GLBT Film Festival & Lesbian Film Festival, and Out Takes Dallas.
.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

MURO (2005).

Muro (Wall) by Juanma Carrillo.
Muro (Wall) by Photographer / Filmmaker Juanma Carrillo is the second promotional film for Jaunma's gallery show that will open in museums in september in Madrid. It will also travel to different cities around Spain and to Paris, Buenos Aires, Peace and New York.
The Spanish they write on the wall translates - "Ya no te kiero" - No longer I want/love you.
Then "Xq eres y cobarde" - why are you a coward
Watch more of Juanma's work visit his channel on Vimeo www.vimeo.com/juanmacarrillo
- www.juanmacarrillo.com
.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (2010).

Θετικές Ιστορίες (2010).
Έγχρωμη σπονδυλωτή ταινία μυθοπλασίας, διάρκειας 70΄, με κεντρικό θεματικό άξονα τον ιό HIV. Μια μαρτυρία για την εισβολή του AIDS στη ζωή μας.
Η υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η συμβολή των μη κυβερνητικών οργανώσεων "Θετική φωνή", "Κέντρο ζωής", "Praksis" και η συνεργασία με πέντε νέους, ταλαντούχους, σκηνοθέτες, οδήγησαν στην δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με κοινή θεματική τον ιό HIV. Με το επιπλέον υλικό που περιέχει συνεντεύξεις οροθετικών και ειδικών γύρω από το θέμα, οι παραπάνω ταινίες ενώθηκαν σε μία μεγάλου μήκους ταινία, με τον γενικό τίτλο «Θετικές ιστορίες» και παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
"ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ" - "ΔΩΜΑΤΙΟ 0" - "ΤΟ ΛΑΘΟΣ" - "ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ" - "ΑΦΟΥ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ" - "ΘΕΤΙΚΟ;" - "SAiD", συνθέτουν τον κορμό της ταινίας, μιας ταινίας που ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκε μόλις τώρα.
Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλος, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας, Δημήτρης Μπαβέλλας, σκηνοθετούν καταθέτοντας τις παραπάνω ιστορίες που μας αφορούν όλους.
Πόσο καλά γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον; Ένας βενζινοπώλης, ένας μοναχικός νέος, μια νεαρή κοπέλα, ένα gay ζευγάρι, μια έγκυος και ένας γιατρός, γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ τους, έχουν έναν κοινό γνώριμο, που τους συνδέει με μοιραίο τρόπο. Τον HIV. Ιστορίες που η κάθε μια τους θα μπορούσε να είναι δικιά μας ιστορία. Γιατί κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο.
Παραγωγός Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Παραγωγή : t-shOrt
Η ταινία συμμετέχει στο 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Πρεμιέρα
Σάββατο 4/12/2010
στις 22:30 στην αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη
Επαναληπτική προβολή
Τετάρτη 8/12/2010
στις 18:00 Αίθουσα ΙΕΚ Ακμή
.

SIGNAGE (2009).

Signage.
Signage is a little slice of life about two forty-ish gay friends who dish about getting old before going out for a night at the clubs. Our hero has just given himself a makeover and, at the bar, he connects with a young deaf man. Much of the short film is told in sign language, with subtitles, and this adds a nice spin to the oh-so-familiar courting rituals...
------
Signage won Best Short at the Washington DC Independent Film Fest.
Starring: Rick Hammerly, Jason Wittig, Jeffery Johnson
Director/Screenplay: Rick Hammerly
.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

[GET 'EM OUT ON THE] DIRTY BOULEVARD.

(...) Give me your hungry, your tired, your poor I'll piss on 'em
That's what the Statue of Bigotry says
Your poor huddled masses
Let's club 'em to death
And get it over with and just dump 'em on the boulevard

Get 'em out on the dirty boulevard
Goin' out to the dirty boulevard
They're going down on the dirty boulevard
Goin' out (...)


Lou Reed - Dirty Boulevard
.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΥΙΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΤΕΚΝΑ, ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ.

Αντιγράφω από εδώ.
Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. Αρ. 98/26.11.2010
Διευκρινίσεις αρθρ. 23 Π.Δ. 258/05 σχετικά με σύνταξη επιζώντων
Αθήνα, 26 / 11 / 2010
Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1/ 18 /113180
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Ε. ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΗΛ. : 210 5274386
FAX : 210 5220504
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αρ. 98
ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις αρθρ. 23 Π.Δ. 258/05 σχετικά με σύνταξη επιζώντων
Με γνωμοδοτήσεις της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΕ καθώς και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, παρέχονται διευκρινίσεις για τον προσδιορισμό ή μη ως μελών οικογενείας, στα πλαίσια της κοινωνικής ασφάλισης, των παρακάτω προσώπων:
Α) Υιοθετημένα τέκνα
Β) Ομόφυλοι σύζυγοι
Γ) Σύντροφοι με σύμφωνο συμβίωσης

Κατ επέκταση, παρέχονται διευκρινήσεις για το κατά πόσο, τα πρόσωπα αυτά αντλούν δικαίωμα συνταξιοδοτικών παροχών σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του Οργανισμού, εφόσον βέβαια πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις αρθρ. 23 Π.Δ. 258/05 περί σύνταξης επιζώντων.
Με την παρούσα εγκύκλιο γνωστοποιούμε το περιεχόμενο των παραπάνω γνωμοδοτήσεων, για την εφαρμογή τους σε κάθε ομοειδή περίπτωση.
ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΕΚΝΟΥ
Με τις διατάξεις αρθρ. 23 Π.Δ. 258/05, το υιοθετημένο τέκνο δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου θετού γονέα, με τους ίδιους όρους που διέπουν και τη συνταξιοδότηση των φυσικών τέκνων, εφόσον η υιοθεσία έλαβε χώρα ένα τουλάχιστον έτος προ του θανάτου ή της χορήγησης της σύνταξης στο θετό γονέα.
Επειδή από τη συγκεκριμένη διάταξη δεν προκύπτει ρητά εάν για το υιοθετημένο τέκνο απορρέει συνταξιοδοτική παροχή από τον θάνατο του φυσικού γονέα καθώς και εάν σύνταξη η οποία χορηγείται ήδη σε ορφανό τέκνο, διακόπτεται εφόσον αυτό υιοθετηθεί στη συνέχεια από θετό γονέα, με ερώτημά μας στη Διεύθυνση Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού ζητήσαμε διευκρινήσεις.
Η Νομική Υπηρεσία με την από 11/10/2010 γνωμοδότησή της μας γνωρίζει ότι:
"σύμφωνα με το άρθρο 1561 Αστικού Κώδικα, με την υιοθεσία διακόπτεται κάθε δεσμός του ανηλίκου με τη φυσική του οικογένεια, με εξαίρεση τις ρυθμίσεις περί κωλυμάτων γάμου των αρθρ. 1356 & 1357 και ο ανήλικος εντάσσεται πλήρως στην οικογένεια του θετού γονέα του" ενώ,
"σύμφωνα με το άρθρο 1584 Α.Κ. που αφορά την υιοθεσία ενηλίκου, από την τέλεση της υιοθεσίας το θετό τέκνο και οι κατιόντες του που γεννήθηκαν μετά την υιοθεσία έχουν θέση κοινού τέκνου και κοινών κατιόντων και των δύο συζύγων. Ο δεσμός του θετού τέκνου με τον άλλο φυσικό γονέα και τους συγγενείς του διατηρείται".
Και καταλήγει η Γνωμοδότηση, "κατόπιν των ανωτέρω φρονώ ότι στην περίπτωση τέκνου που συνταξιοδοτείται ήδη από τον ΟΑΕΕ λόγω θανάτου του γονέα του, και εφόσον βέβαια εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής του, τότε, αν πρόκειται για υιοθεσία ενηλίκου, διατηρείται το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα, ενώ αν πρόκειται για υιοθεσία ανηλίκου δεν διατηρείται το δικαίωμα αυτό".
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι:
Τέκνο το οποίο υιοθετήθηκε πριν τη συμπλήρωση του 18ου έτους , δεν ανήκει στα μέλη της οικογενείας τα δυνάμενα να συνταξιοδοτηθούν μετά τον θάνατο του φυσικού γονέα, ακόμα κι αν ο θάνατος επέλθει μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Τέκνο που υιοθετήθηκε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους, θα λάβει σύνταξη από τον Οργανισμό ( λόγω σπουδών ή αναπηρίας ) ύστερα από τον θάνατο του φυσικού γονέα. Σύνταξη η οποία έχει ήδη χορηγηθεί σε ανήλικο τέκνο λόγω θανάτου του γονέα του, διακόπτεται οριστικά σε περίπτωση που το τέκνο υιοθετηθεί πριν την ενηλικίωσή του, ενώ δεν διακόπτεται εάν η υιοθεσία συμβεί μετά την ενηλικίωση.
ΓΑΜΟΣ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Με τις διατάξεις αρθρ. 23 παρ. 1 Π.Δ. 258/05, καθορίζεται ότι μετά τον θάνατο ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του Οργανισμού, σύνταξη δικαιούται "ο επιζών των συζύγων".
Με αφορμή αίτημα που υποβλήθηκε σε Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού για απονομή σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου, ο οποίος είχε έλθει σε γάμο με άτομο του ιδίου φύλου, η Νομική Υπηρεσία του ΟΑΕΕ με την αρ. 6566/107986/10-11-2010 Γνωμοδότηση μας γνωρίζει για το θέμα τα εξής:
"Από τις ισχύουσες διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί οικογενειακού δικαίου δεν προβλέπεται γάμος μεταξύ ομοφύλων και σε περίπτωση τέλεσής του θεωρείται ανυπόστατος.
Επομένως η επίκληση τέτοιου γάμου δεν παράγει οποιαδήποτε έννομη συνέπεια και δεν δημιουργεί δικαιώματα των ενδιαφερομένων από οποιαδήποτε αιτία, όλα δε τα παραπάνω αφορούν έλληνες ιθαγενείς.
Για τους αλλοδαπούς η οποιαδήποτε απόφαση αναγνώρισης τέτοιου γάμου παράγει έννομες συνέπειες μόνο εφόσον αναγνωρισθεί και από τα Ελληνικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδ. Πολ. Δικονομίας".
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι κατά την εξέταση ομοειδούς περίπτωσης, εφόσον και τα δύο ομόφυλα πρόσωπα τα οποία έχουν έρθει σε γάμο ή το ένα από τα δύο έχει την ελληνική ιθαγένεια, το συνταξιοδοτικό αίτημα απορρίπτεται, καθώς ο γάμος θεωρείται ανυπόστατος.
Εάν πρόκειται όμως για πρόσωπα μη έχοντα την ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει να ζητείται απόφαση των Ελληνικών Δικαστηρίων περί αναγνώρισης του γάμου, προκειμένου να προβούμε σε απονομή σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις αρθρ. 23 Π.Δ. 258/05 ( διάρκεια γάμου κλπ ).
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
Με τις διατάξεις Ν. 3719/2008 αρθρ. 1-13, καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, το "σύμφωνο συμβίωσης" ως η συμφωνία δύο ενηλίκων ετερόφυλων προσώπων με την οποία οργανώνουν τη συμβίωσή τους και η οποία καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Ως προς την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών διατάξεων στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, η Διεύθυνση Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων του Υπουργείου Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, με το αρ. Φ10035/26913/1421/15-10-2010 έγγραφό της, μας κοινοποιεί την αρ. 258/ 2010 Γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον αρμόδιο Υφυπουργό, σύμφωνα με την οποία "εφόσον στους βάσει συμφώνου συμβιούντες συντρόφους δεν είναι δυνατή η αναλογική εφαρμογή των περί γάμου διατάξεων, έπεται ότι δεν είναι δυνατή και η επέκταση σε αυτούς της ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθόσον με τον τρόπο αυτόν προσβάλλεται η ελεύθερη βούλησή τους να μην υπαχθούν στο νομικό καθεστώς του γάμου".
Περαιτέρω, στην ίδια Γνωμοδότηση ορίζεται ότι "τα πρόσωπα που συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, δεν εμπίπτουν στα μέλη της κατ’ άρθρο 33 α.ν. 1846/1951 οικογενείας".
Επομένως, σε περίπτωση θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του Οργανισμού, ο οποίος είχε συνάψει "σύμφωνο συμβίωσης" βάσει Ν. 3719/2008, κανένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν απορρέει για τον επιζώντα σύντροφο.
Αναλογικά συμπεραίνουμε ότι χήρος ή χήρα που λαμβάνει από τον ΟΑΕΕ σύνταξη λόγω θανάτου, διατηρεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στην περίπτωση που συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δεδομένου ότι η συνταξιοδότηση διακόπτεται σε περίπτωση τέλεσης γάμου και το σύμφωνο δεν εξομοιώνεται με γάμο, ως προς την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΓΕΡ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤ/ΝΗ ΤΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Ι. ΜΑΡΙΑ
.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

BREATH - LAST BREATH / WORLD AIDS DAY 2010.


Γλυκέ μου! Κάποτε έτσι σε φώναζα. Και τα χείλια μου στάζανε σοκολάτα. Τώρα οδηγώ μέσα στο βράδυ. Χωρίς να πατάω φρένο, χωρίς να ακούω μουσική, χωρίς να σκέφτομαι τίποτε, τίποτε. Σε ποια σιωπή να είσαι άραγε τυλιγμένος; Έφυγες τελικά χωρίς αντίο. Αλήθεια πόσα αντίο είχαμε ανταλλάξει; Τα περισσότερα πικρά, συνοδευμένα με κατάρες. Σαν τα κλειδιά του σπιτιού μου, που κάθε φορά τα άφηνες και κάθε φορά σου τα ξανάδινα μέχρι τον επόμενο καυγά, τον επόμενο χωρισμό. Έχω ακόμα στο μυαλό μου την τελευταία εικόνα από σένα. Τυλιγμένος στα σεντόνια, με την ανάσα σου να βγαίνει με κόπο. Και το βιβλίο πάνω στο κομοδίνο να με περιμένει στην επόμενη συνάντηση. Όταν θα ερχόμουν να σου διαβάσω ξανά το επόμενο παραμύθι από τις "Χίλιες και μία Νύχτες". Γλυκέ μου... Το αυτοκίνητο τρέχει με το κοντέρ κολλημένο στα 140. Περνάω όλα τα φανάρια με πορτοκαλί. Ποτέ με κόκκινο. Ούτε με πράσινο. Φαντάζομαι τη στιγμή που το συνεργείο της αστυνομίας θα προσπαθήσει να τραβήξει το σώμα μου από τις λαμαρίνες της Λάντσια. Και περνάω το επόμενο φανάρι ξανά με πορτοκαλί. Και σε σκέφτομαι. Οι θεοί της δίψας και της σκόνης σε μια μυστική συμφωνία σε δέχονται στον Παράδεισό τους. Να είσαι ευτυχισμένος εκεί που πας, γλυκέ μου. Και που και που να ρίχνεις κι ένα αστέρι. Εγώ, από δω και κάτω, στο υπόσχομαι γλυκέ μου, θα ψάχνω το σημάδι σου. Θα βγαίνω στο μπαλκόνι και θα σου λέω: Καλοσώρισες...
(από το βιβλίο του Χρήστου Δήμα: Ανάσα, εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης, 2008 / το βιβλίο περιέχει σε dvd την ομώνυμη ταινία μικρού μήκους - απόσπασμα της ταινίας πιο κάτω)
.

YOU USED TO SMILE THAT WAY (2009).

You Used to Smile That Way.
A man is calling someone and looks very serious.
He recalls the past with his sad face.
He is wondering the reason..
'You used to smile that way.. but why?'
Director's note:
Love comes in a moment with sweet smell and leaves me so slowly and painfully.
The smile, which seems to last forever, can't be any comfort when the love ends nor memories either.
I can't just sit and cry. There will be something else to laugh over, soon.
DIRECTOR: Park Sun
CAST: Chun Sung-hoon, Kim Min-ki, Choi Yu-ri
.