Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑ.

Αντιγράφω από το σημερινό Έθνος.
"Πρωτιά" για Ελλάδα και Κύπρο στην ομοφοβία
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2009, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες όπου οι διακρίσεις εξ' αιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι πιο διαδεδομένες
Πιο συχνή μορφή διάκρισης, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΕ, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι είναι η διαφορετική μεταχείριση εξ’ αιτίας της εθνικότητας ενώ στην δεύτερη και τρίτη θέση κατατάσσουν την ηλικία και την αναπηρία. Ιδιαίτερα διαδεδομένες επίσης εμφανίζονται οι διακρίσεις λόγω του διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού και των θρησκευτικών πεποιθήσεων για τις οποίες όμως παρουσιάζεσαι σαφής μείωση σε σχέση με το 2008.
Τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Μάϊος - Ιούνιος 2009 με βασικό θέμα τις διακρίσεις «θέλουν» τους Έλληνες να κάνουν διακρίσεις κυρίως λόγω εθνικότητας, διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού αλλά και αναπηρίας.
Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι η διάκριση λόγω εθνικότητας είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα τους, με τη διάκριση κατά ομοφυλοφίλων να ακολουθεί σε ποσοστό 64%, δίνοντας στην Ελλάδα την δεύτερη θέση. Τα σκήπτρα στην ομοφοβία κρατά η Κύπρος με ποσοστό 66%.
Αρκετά υψηλό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που θεωρούν ότι η αναπηρία και η ηλικία συνιστά παράγοντα διαφορετικής μεταχείρισης, κυρίως ως προς την αναζήτηση εργασίας, με ποσοστά 63% και 60% αντίστοιχα.
Στις τελευταίες θέσεις για τη χώρα μας κατατάσσονται οι διακρίσεις λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων σε ποσοστό 51% και φύλου σε ποσοστό 49%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες δεν γνώριζαν τα δικαιώματά τους εάν γίνονταν αποδέκτες διακρίσεων ενώ στην περίπτωση αυτή, όπως δηλώνουν, θα απευθύνονταν πρωτίστως σε δικηγόρο και δευτερευόντως στις αστυνομικές Αρχές.
Τέλος, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι Ελληνες θεωρούν ότι τα μέτρα καταπολέμησης στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή.

2 σχόλια:

  1. Δες κι αυτό

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/11/2009_336666

    Αντιγράφω:

    " Αυτά ως προς τις αντιλήψεις. Ποια είναι η πραγματικότητα; Για να εκμαιεύσει τις πραγματικές αντιλήψεις όσων συμμετείχαν, το Ευρωβαρόμετρο ρωτά κατά πόσον θα δέχονταν στο ύπατο (εκλεγόμενο) πολιτειακό αξίωμα κάποιον που ανήκει σε «ειδική κατηγορία», είτε προερχόμενος από εθνική μειονότητα είτε λόγω άλλης ιδιαιτερότητας. Οι ερωτηθέντες «βαθμολόγησαν» την ανοχή τους σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο με άριστα το 10 και στην Ελλάδα το μικρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με 8,3 (έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 8,5), ενώ σε σχετικά καλή θέση βρίσκονται και οι ανάπηροι με 7,4 και οι νέοι κάτω των 30 ετών με 6,3. Eπειτα η ανοχή των Ελλήνων αρχίζει να εξαντλείται ταχέως: ο μη ορθόδοξος Χριστιανός πέφτει στη... βάση, το 5, ενώ κάτω από το 5 βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός ομοφυλόφιλου (4,6), ενός «ξένου» (4,2) και στη χειρότερη θέση οι άνω των 75 (4,1) "

    Δηλαδή για να καταλάβω, θα δεχονταν έναν νέο κάτν των 30 (!!!) στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας (κάτι που απαγορεύεται και από το Σύνταγμα) αλλά όχι έναν ομοφυλόφιλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή