Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ.

Ζωντανό Μουσείο - Γιάννης Τσαρούχης.
Ντοκυμαντέρ, ΕΤ-2, Χρον. Παραγωγής: 2004
Διάρκεια: 25:05:00
Περίληψη
Συνέντευξη στα πλάισια της εκπομπής Ζωντανό Μουσείο με το ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη. Ο αφηγητής κάνει λόγο για τις συνθέσεις και το εικαστικό όραμα του σημαντικού ζωγράφου. Ο Γιάννη Τσαρούχης μιλά για το έργο του και τα χρώματα που χρησιμοποιεί, ενώ παρακολουθούμε πλάνα από πίνακές του. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη ζωγραφική της Πομπηίας καθώς και στα πορτρέτα Φαγιούμ. Τέλος, κάνει λόγο για τη ζωγραφική στην αρχαία Ελλάδα, τις ανακαλύψεις της Βεργίνας, και τους ιμπρεσσιονιστές ζωγράφους.

[από το οπικοαστουκό αρχείο της ΕΡΤ.]

ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ, ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ.

Ο αληθινός έρωτας είναι σύνολο από ημιτόνια, τα οποία δίδουν την ικανοποίηση και την πληρότητα αυτού του περίεργου πράγματος που είναι ο έρως.
Ο έρως διαφέρει από τον φυσιολογικό έρωτα που έχει σκοπό τη διαιώνιση του είδους, γιατί ο ίδιος επιδιώκει την απάτη για να κατακτήσει έναν κύκλο. Όλοι οι διάσημοι έρωτες, ιστορικοί και μυθολογικοί, κατέληγαν στο θάνατο πριν ανακαλυφθεί η απάτη.
Ο έρως είναι μια ειδική τροποποίηση του φυσιολογικού έρωτα της οποίας το μυστικό κατέχει ο Πλάτων.
- Γιάννης Τσαρούχης, "εγώ ημί πτωχός και πένης".

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΑΛΛΙΑ: ΕΝΑ ΦΙΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΑΣ.

Συνέβη την Κυριακή που μας πέρασε, στο Forum des Halles, υπόγειο shopping center στο Παρίσι:


From: yaggvideo

ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. - ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου γραπτή ερώτηση

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
5 Αυγούστου 2009 - E-4001/09
ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE) και Sophia in 't Veld (ALDE) προς την Επιτροπή.
Θέμα: "Ομοφοβία και διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην ΕΕ - σύστημα συστηματικής παρακολούθησης".


Τον Ιούνιο του 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) να εκπονήσει μια συγκριτική έκθεση σχετικά με την ομοφοβία και τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού στα κράτη μέλη της ΕΕ προκειμένου να συνδράμει την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαβουλεύσεις της όσον αφορά την ανάγκη για την έκδοση μιας οδηγίας που θα καλύπτει όλες τις αιτίες διακριτικής μεταχείρισης. Σε απάντηση, η FRA εγκαινίασε το παρόν σχέδιο που αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2008, περιλαμβάνει μια συγκριτική νομική ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα κράτη μέλη της ΕΕ. Το δεύτερο μέρος, που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2009, περιλαμβάνει μια συγκριτική κοινωνική ανάλυση, βάσει στοιχείων που είναι διαθέσιμα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα της πρώτης έκθεσης απαιτείται αποτελεσματικότερη νομική προστασία καθώς και ευρύτερες αρμοδιότητες και πόροι για τους φορείς ισότητας, αυτό δε πρέπει να διασφαλιστεί από τα νέα μέτρα για την απαγόρευση της διακριτικής μεταχείρισης που συζητούνται στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης έκθεσης της FRA, οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και τα τρανσεξουαλικά άτομα (LGBT) υφίστανται διακριτική μεταχείριση, εκφοβισμό και παρενόχληση σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό εκδηλώνεται συχνά με υποτιμητικές δηλώσεις, ύβρεις και προσβολές ή με τη χρήση απαξιωτικής γλώσσας αλλά και με λεκτικές επιθέσεις και βιαιοπραγίες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων επιθέσεων.

Συμφωνεί η Επιτροπή ότι υπάρχει ανάγκη για ένα συστηματικότερο σύστημα παρακολούθησης όσον αφορά την ομοφοβία και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εάν όχι, για ποιό λόγο; Εάν ναι, μπορεί η Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η FRA θα δημοσιεύει μια συγκριτική έκθεση σε ετήσια βάση;
Στο ερώτημα αυτό η Επιτροπή απάντησε ως εξής:
Answer given by Mr Barrot on behalf of the Commission
The Commission has repeatedly stated its deep rejection of homophobia, as this phenomenon is incompatible with the values upon which the EU is founded. It therefore welcomed the two parts of the Fundamental Rights Agency's report on homophobia, as they provide a very useful basis to understand the situation in the European Union from both a legal and social perspective.

As regards the Honourable Member's specific request, the Commission considers that periodic reporting on homophobia by the Fundamental Rights Agency would be useful to fight against this phenomenon, but that the most appropriate periodicity of such reporting should be determined by the Fundamental Rights Agency itself.

Η FRA, είναι η Fundamental Rights Agency, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για λόγους πληρότητας, ας παραπέμψω στα κείμενα της FRA, που αναφέρονται οι δύο ερωτούσες. Πρόκειται για τις δύο αναφορές της FRA για τις διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στην Ε.Ε. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Το νομικό κομμάτι (μέρος 1) και το κοινωνικό κομμάτι (μέρος 2):
- Homophobia report Part 1 - the Legal Situation, πιέστε εδώ.
- Homophobia report Part 2 - the Social Situation, πιέστε εδώ.
- To Memo της FRA για την ομοφυλοφοβία και την τρανσφυλοφοβία στην Ε.Ε. βρίσκεται εδώ.
- Τέλος (αυτό είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, καθώς εδώ εστιάζονται ελπίδες για το μέλλον), εδώ, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στην "οριζόντια" οδηγία στην οποία αναφέρονται στο κείμενο της ερώτησης, καθώς αυτή θα επεκτείνει το πεδίο για τις διακρίσεις και εκτός του χώρου εργασίας, θέμα αρκετά σημαντικό.

ET ALORS? (1996).

Et Alors?
short film, 1996, 5.20'
Director: François Dupeyron
Cast: Camille Japy - Marie;
Gwenaëlle Simon - Lisa.

From: barbaragpires

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

BOOKS AND FACES (2009).

Books and Faces (2009).
a short film by Paulo J. Maia.
produced at The New York Film Academy
August 2009 - NYC

From: woodytarantovar

ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ" ΓΑΜΟ ΣΤΟ ΜΕΗΝ.


Η Καθολική Εκκλησία στο Μέην αποφάσισε, όπως βλέπετε και στο παραπάνω μπάνερ, να ενθαρύνει το ποίμνιό της, να συμμετάσχει σε μια καμπάνια 40 ημερών προσευχής και μετάνοιας, για την απαγόρευση του γάμου ομοφύλων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

SOPHIA IN 'T VELD: ΙΣΩΣ Η ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΔ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.


Παρακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δραστηριότητές του, δεν μπορεί να μην ξεχωρίσει κανείς την Sophia in't Veld, ως ένα απ' τα πιο δραστήρια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα στα λοαδ δικαιώματα.

Γεννημένη το 1963, στο Vollenhove της Ολλανδίας, η κυρία In ´t Veld, είχε την πρώτη της επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1993, ως βοηθός της Ευρωβουλευτού Boogerd. Ανήκει στο κόμμα των Φιλελεύθερων και πιστεύει σε μια Ευρώπη που θα ξεφύγει κάποτε από τα στενά όρια της κοινής οικονομικής αγοράς και θα προχωρήσει σε μια πιο ουσιαστική μορφή.

Εξελέγη για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής το 2004 και είναι Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Μιλά ολλανδικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, και ελληνικά. Διατηρεί την θέση της Αντιπροέδρου της LGBT Intergroup του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Κοιτάζοντας την δραστηριότητά της, κατά τη δεύτερη θητεία της βλέπουμε ότι έχει κάνει 12 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, 11 στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (και μία για θέμα οικολογίας), εξ αυτών οι πέντε είναι στα λοαδ δικαιώματα. Αφορούσαν την κατάσταση των λοαδ δικαιωμάτων στην Ιταλία, την Τουρκία, την Λιθουανία (η πιο πρόσφατη) και ακόμη μία για την γενικότερη πρόοδο των χωρών της Ε.Ε. στην καταπολέμηση της ομοφυλοφοβίας.

Ήταν αυτή που κατάρτισε το νέο σχέδιο οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού μαζί με την Kathalijne Maria Buitenweg (των Πράσινων που δεν επανεξελέγη στις τελευταίες εκλογές), πέρα από τον χώρο εργασίας, ενώ πρόσφατα πρωτοστάτησε στο ψήφισμα κατά του ομοφυλοφοβικού νόμου της Λιθουανίας.


Ήταν επίσης εκείνη που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υποστηρίζοντας την προσπάθεια του Έλληνα ευρωβουλευτή, κυρίου Παπαδημούλη στο θέμα του γκέι πρόσφυγα από το Ιράν, Άλεξ, που είχε ευτυχή κατάληξη με πρωτοβουλία της οργάνωσης ΕΟΚ συνδιασμένη με την δουλειά ελλήνων μπλόγκερ.

Είναι εκείνη που έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο το φορτίο, για την υποστήριξη νέας οδηγίας κατά των διακρίσεων σε συνδιασμό με αναθεώρηση της οδηγίας 2004/38 (περί της ελεύθερης διακίνησης στην Ε.Ε.).


Εύχομαι να είναι πάντα τόσο δυναμική, καθώς οι απαιτήσεις στο πεδίο της Ε.Ε. αυξάνονται για μία Ευρώπη που θα είναι πραγματικά ένας χώρος σεβασμού των λοαδ δικαιωμάτων.

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ "ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ".


Ο νέος Πρόεδρος της συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Abdussalam Treki (εξελέγη στις 10 Ιουνίου), Λιβυακής καταγωγής, λέει ότι "η ομοφυλοφιλία δεν είναι αποδεκτή".

Ο κύριος Treki, μέχρι πρότινος ήταν γραμματέας της Λιβύης στον ΟΗΕ για τις Αφρικανικές Σχέσεις. Κατά το άνοιγμα της 64ης συνεδρίασης του οργανισμού την Παρασκευή που μας πέρασε, έδωσε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία του τέθηκε ερώτηση για το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Η απάντησή του ήταν: "Το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο. Ως μουσουλμάνος, δεν είμαι ευτυχής με αυτό...δεν επιτρέπεται στην πλειοψηφία των κρατών. Η άποψή μου δεν είναι καθόλου θετική ως προς αυτό. Πιστεύω ότι δεν είναι αποδεκτό από την θρησκεία μας, από την παράδοσή μας. Δεν είναι δέ, αποδεκτό στην πλειοψηφία του κόσμου. Υπάρχουν βέβαια χώρες στον κόσμο που το επιτρέπουν, νομίζοντας ότι κατ' αυτό τον τρόπο αποδίδουν δημοκρατία, εγώ πιστεύω πως όχι".

[από το Pink News.]

BOY MEETS BOY (2008).

Boy Meets Boy
Boy meets Boy (소년, 소년을 만나다) is a Korean short film released in November 2008. Its unique in the sense that there is no dialogue at all involved, and relies on background music and body language to project the characters feelings. Produced by Korea Gay Mens Human Rights Group Chiusai & Blue Films, the film is about Min-Soo (played by Kim Hye Seong) who gets his camera stolen from Suk-Yee (played by Hyun-Jin). They later meet again on a bus, which then sparks their love. the proceedings of the film are donated to the Gay support group Between Friends



From: Michael123BooDog

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΗΠΑ: ΕΞΙΧΝΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΙΣΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 32 ΧΡΟΝΙΑ.


Το αστυνομικό τμήμα St. Paul, στην Μινεσότα των ΗΠΑ, συνέλαβε τον Richard Hubert Ireland Jr., που φέρεται ως υπεύθυνος για την δολοφονία του γκέι άντρα Shemukenas, το 1977. Αντιγράφω από το περιοδικό Advocate:
1977 Gay Homicide Solved
By Christopher Mangum

The St. Paul, Minn., police department's cold case unit arrested Richard Hubert Ireland Jr. on Tuesday for the 1977 homicide of Mark Shemukenas.

The crime sent shock waves through the Twin Cities gay bar scene back in 1977. At the time, police suspected that the 30-year-old Shemukenas had met his murderer at one of the local establishments.

After 32 years, the case was finally cracked thanks to a single thumbprint left at the scene of the crime. According to Sgt. Anita Muldoon, the lead investigator, “touch DNA” on a pair of scissors led police to Ireland, reports the Star Tribune.

Ireland, 59, was picked up at a Minneapolis halfway house for individuals being treated for alcohol or drug addiction.

Back in May 1977, it was Shemukenas's landlord who discovered his naked, mutilated body. Shemukenas’s hands were tied behind his back, his mouth was taped shut, and a fork had been driven into his chest. The victim had also been castrated and had deep knife wounds in his throat, stomach, and back. Ireland faces a second-degree murder charge.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ.

[φωτό: από το pride της Λουμπλιάνα]

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων κύριος Ivan Svetlik και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ales Zalar, παρουσίασε την Δευτέρα 21/9/2009, νέο σχέδιο νόμου που προβλέπει τον γάμο ομοφύλων. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης το δικαίωμα στην υιοθεσία, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών πολιτικών δυνάμεων.

Στην Σλοβενία ισχύει το σύμφωνο καταχωρισμένης συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, από τις 23 Ιουλίου του 2006 (ο νόμος είχε ψηφιστεί το 2005). Το σύμφωνο αυτό χαρακτηρίζεται αρκετά 'ασθενές', με την έννοια, ότι καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις από κοινού αποκτειθήσης περιουσίας, καθώς και τις περιπτώσεις κληρονομιάς (μέχρι ενός βαθμού όμως πάλι, όχι πλήρους). Δεν καλύπτει καθόλου τις περιπτώσεις της κοινωνικής ασφάλισης (σύνταξης, ασφάλειας υγείας). Ο νόμος είχε ψηφιστεί από τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλδημοκράτες. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος αυτός είχε κατατεθεί από το 2004 στο Σλοβενικό Κοινοβούλιο, αρκετά πιο 'ισχυρός' δίνοντας δικαιώματα που ομοίαζαν του πολιτικού γάμου, συμπεριλαμβανομένου και της υιοθεσίας. Είχε όμως απορριφθεί από την πλειοψηφία. Στην θέση του κατατέθηκε ο ισχύων νόμος, που πέρασε με πλειοψηφία 44 υπέρ έναντι 3 κατά.

Ο νόμος για τον γάμο ομοφύλων, υποστηρίζεται πλήρως από το κόμμα των Φιλελευθέρων, καθώς και από μέλη των Σοσιαλδημοκρατών, όμως υπάρχουν μέλη αυτού του κόμματος που υποστηρίζουν ότι προτιμούν την βελτίωση του υπάρχοντος νόμου και όχι την πλήρη εξίσωση με έναν νέο νόμο για τον πολιτικό γάμο που θα είναι ουδέτερος φύλου, επιτρέποντας τον γάμο ομοφύλων.

Η πρώτη 'κρούση' για τον γάμο ομοφύλων έγινε από την Υπουργό Εσωτερικών, κυρία Katarina Kresal, το Ιούλιο του 2009, η οποία επέμεινε στην εξίσωση και ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην υιοθεσία.

Τα πράγματα στην Σλοβενία δείχνουν να καλυτερεύουν, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να κάνει κάποια βήματα - αν όχι της πλήρους εξίσωσης, έστω της καλυτέρευσης του υπάρχοντος νόμου. Είναι όμως ρόδινα;

[φωτό: από διαδήλωση της λοαδ οργάνωσης Legebitra]

Η Barbara Štor, αρθρογράφος στους Slovenian Times, μας υπενθυμίζει ότι η ομοφυλοφοβία δείχνει ακόμη τα δόντια της. Σε άρθρο της, στις 7/8/2009, καταγράφει την βίαια ομοφυλοφοβική επίθεση κατά γκέι δημοσιογράφου και ακτιβιστή, η οποία συνέβη το βράδυ της 25ης Ιουνίου, την ημέρα που η Σλοβενία γιόρταζε την 18η επέτειο από την ανεξαρτησία της. Συνέπιπτε δέ, εκείνη την βραδιά να γινόταν λογοτεχνική βραδιά στα πλαίσια της εβδομάδας Υπερηφάνειας της πρωτεύουσας Λουμπλιάνα υποστηριζόμενη από την κεντρική λοαδ οργάνωση της χώρας Legebitra, αφιερωμένη στην γκέι και λεσβιακή λογοτεχνία, σε καφέ της πόλης με το όνομα Open. Κατά τις 9.00 το βράδυ, εννιά άτομα που φορούσαν μάσκες και οπλισμένα με ρόπαλα εισέβαλλαν στον χώρο με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους παρευρισκόμενους και να βάλουν φωτιά στο καφέ. Στην είσοδο βρισκόταν ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Mitja Blažič, ο οποίος εκλωβίστηκε αμέσως και κτυπήθηκε άσχημα. Επίσης ο Πρόεδρος της οργάνωσης, έπαθε ελαφρά εγκαύματα στην προσπάθειά του να σταματήσει τους εισβολείς να βάλουν φωτιά. Η πράξη αυτή καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα, ενώ η Υπουργός Εσωτερικών Katarina Kresal, την χαρακτήρισε πράξη δειλών και επίθεση κατά των αξιών της κοινωνίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τρεις βδομάδες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τρεις υπεύθυνους.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

TRANSGENDEROSITY. ΔΙΑΦΥΛΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ.

Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμαντέρ μικρού μήκους για την ζωή της Σερβικής κοινότητας των διαφυλικών.
Transgenderosity: Kris, Belgrade
Dir. Gabrielea Ivanov & Dalia Pintaric, documentary, 2009, Serbia, 13'.

Through images of Belgrade's cityscape and the voice-over of the interviewee, Chris, this documentary gives insight into the history of Serbian trans community organizing before, during, and in the changing times after the war.

.

Το φιλμ διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Διαφυλικών Ταινιών του Άμστενταμ 2009.

Η ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ.


Η βουλή της Ουρουγουάης ψήφισε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου νομοσχέδιο που επιτρέπει στους διαφυλικούς να αλλάζουν την ταυτότητά τους ώστε αυτή να ταιριάζει με την εξωτερική τους εμφάνιση, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ουρουγουάης ως πρωτοπόρου της Λατινικής Αμερικής στο ζήτημα των λοαδ δικαιωμάτων.

"Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου που του ταιριάζει ανεξάρτητα από το βιολογικό, γενετικό, ανατομικό, μορφολογικό ή ορμονικό του φύλο", είναι η διατύπωση του νομοσχεδίου που επιτρέπει την αλλαγή φύλου στα επίσημα έγγραφα από την ηλικία των 18 ετών. Ψηφίστηκε από 51 βουλευτές σε σύνολο 53 παρόντων.

Η αλλαγή φύλου επιτράπηκε τελικά μόνο για τους ενήλικες και όχι από την ηλικία των 12 ετών όπως αναφερόταν στην εκδοχή του νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία πριν από ένα χρόνο.

"Δυστυχώς με αυτό τον τρόπο εγκαταλείπουμε τους διαφυλικούς εφήβους που είναι και η πιο ευάλωτη ομάδα", δηλώνει η Maria Paz της λοαδ οργάνωσης Colectivo Oveja Negra."

[Από την ιστοσελίδα του περιοδικού Tetu. Ευχαριστώ πολύ τον φίλο Β., που μου το έκανε γνωστό και για την μετάφραση.]

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΝΑΣ ΓΚΕΙ ΙΜΑΜΗΣ.

Ο Daayiee Abdullah είναι 55 ετών και είναι Ιμάμης. Φορά το σκέπαστρο της προσευχής, έχει γενειάδα και είναι ομοφυλόφιλος. Είναι ένας από τους δύο Ιμάμηδες στον κόσμο που είναι ανοικτά ομοφυλόφιλος. Ήταν δική του θέληση να ακολουθήσει το μονοπάτι του Ισλαάμ: μεγάλωσε ως Βαπτιστής στο Ντίτροϊτ, είχε φίλους Κινέζους και Ισλαμιστές κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πεκίνο, εκείνος όμως ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό. "Μου είπαν ότι δεν ήταν πρόβλημα για μένα ως ομοφυλόφιλο, να είμαι ένας καλός μουσουλμάνος".

Ο Imam Abdullah και κάποιοι φίλοι του, πιστεύουν σε μια διαφορετική ερμηνεία της ιστορίας του Λώτ. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, ο Θεός, δεν καταδίκασε (στην ιστορία αυτή) τους ομοφυλόφιλους, αλλά τους βιαστές και τους κλέφτες. "Δεν είναι η ομοφυλοφιλία που το Κοράνι απαγορεύει, αλλά μάλλον ο βιασμός. Η αποστροφή προς τους ομοφυλόφιλους έχει να κάνει πιο πολύ με πολιτιστικούς, κοινωνικούς ή πολιτικούς παράγοντες", λέει ο ίδιος. "Όπως συμβαίνει στους φόνους τιμής και στα συνοικέσια. Ούτε αυτά αναφέρονται στο Κοράνι".


Ο Abdullah, ζεί πλέον στην Ουάσιγκτων, προσεύχεται και κάνει τελετές για τους ομοφυλόφιλους - δείχνει δέ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους οροθετικούς, κάτι που κανένας άλλος Ιμάμης δεν κάνει. Έχει ευλογήσει γάμους ομοφύλων και τα τελευταία 11 χρόνια δίνει θρησκευτικές συμβουλές σε on-line forum με τον τίτλο "Muslim Gay Men."

Ωστόσο, έχει πολλές φορές δεχτεί απειλές για την ζωή του - πλέον όμως γελά όταν τις ακούει.

Δείτε το παρακάτω βίντεο διάρκειας 18', όπου ο Abdullah μιλά στο George Washington University σε πάνελ με θέμα "Ισλαάμ και Ομοφυλοφιλία".


ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΔ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2008-2009.


Εν όψει των εκλογών που θα έχουμε στις 4 Οκτωβρίου, χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε πως ψήφισαν οι εκπρόσωποί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για οδηγίες και ψηφίσματα που αφορούν λοαδ θέματα.

Συγκεντρώνοντας λοιπόν, τα ψηφίσματα από το 2008 και μετά που πέρασαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε τα εξής.

1. “Buitenweg Report” – Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Απριλίου 2009 για πρόταση επέκτασης της οδηγίας της ίσης μεταχείρισης για λόγους θρησκείας, πιστεύω, ηλικίας, ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Το ψήφισμα το βρίσκετε πιέζοντας εδώ.
Ψήφισαν υπέρ: Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ), Μαίρη Ματσούκα (ΠΑΣΟΚ), Μαριαλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Ευαγγελία Τζαμπάζη (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
Ψήφισαν κατά: Γιώργος Χατζημαρκάκης (ευρωβουλευτής γερμανίας, ομογενής, FDP), Γιάννης Γκλαβάκης (ΝΔ), Κυριάκος Μάτσης (Κύπρος), Μανώλης Μαυρομάτης (ΝΔ), Αντώνιος Τρακατέλης (ΝΔ), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ)
Αποχές: Μάριος Ματσάκης (Κύπρος), Εμμανουήλ Αγγέλακας (ΝΔ), Γιώργος Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Μαρία Κασσιώτου-Παναγιωτοπούλου (ΝΔ), Γεώργιος Παπαστάμκος (ΝΔ), Μαργαρίτης Σχινάς (ΝΔ), Νίκος Βακάλης (ΝΔ), Αθανάσιος Παφίλης (ΚΚΕ), Γιώργος Γεωργίου (ΛΑΟΣ).

2) “Catania Report” - Ευρωπαϊκό Ψήφισμα για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της 14ης Ιανουαρίου 2009. Το βρίσκετε πιέζοντας εδώ.
Ψήφισαν υπέρ: Γιώργος Χατζημαρκάκης (ευρωβουλευτής γερμανίας, ομογενής, FDP), Εμμανουήλ Αγγέλακας (ΝΔ), Γιώργος Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Γιάννης Γκλαβάκης (ΝΔ), Γιάννης Κασουλίδης (Κύπρος), Κυριάκος Μάτσης (Κύπρος), Μανώλης Μαυρομάτης (ΝΔ), Γεώργιος Παπαστάμκος (ΝΔ), Νίκος Βακάλης (ΝΔ), Αντώνιος Τρακατέλης (ΝΔ), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ), Μαίρη Ματσούκα (ΠΑΣΟΚ), Μαριαλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Ευαγγελία Τζαμπάζη (ΠΑΣΟΚ), Κατερίνα Μπατζέλη (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
Ψήφισαν κατά: Μαρία Κασσιώτου-Παναγιωτοπούλου (ΝΔ).
Αποχές: Μάριος Ματσάκης (Κύπρος), Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (ΝΔ), Αθανάσιος Παφίλης (ΚΚΕ), Γιώργος Γεωργίου (ΛΑΟΣ).

3) “Lynne Report” - Ευρωπαϊκό Ψήφισμα της 20ης Μαίου 2008 για την πρόοδο στη δημιουργία ίσων ευκαιριών και την κατάργηση των διακρίσεων σύμφωνα με τις οδηγίες 2000/43/EC, 2000/78/EC, 2007/2202(INI). Το βρίσκετε πιέζοντας εδώ.
Ψήφισαν υπέρ: Γιώργος Δημητρακόπουλος (ΝΔ), Αντώνιος Τρακατέλης (ΝΔ), Μαργαρίτης Σχινάς (ΝΔ), Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ), Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Σταύρος Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ), Μαίρη Ματσούκα (ΠΑΣΟΚ), Μαριαλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), Ευαγγελία Τζαμπάζη (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Αδάμος Αδάμου (Κύπρος), Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (Κύπρος), Γιώργος Γεωργίου (ΛΑΟΣ).
Ψήφισαν κατά: Γιώργος Χατζημαρκάκης (ευρωβουλευτής γερμανίας, ομογενής, FDP), Κυριάκος Μάτσης (Κύπρος).
Αποχές: Εμμανουήλ Αγγέλακας (ΝΔ), Γιάννης Γκλαβάκης (ΝΔ), Γιάννης Κασουλίδης (Κύπρος), Μαρία Κασσιώτου-Παναγιωτοπούλου (ΝΔ), Γεώργιος Παπαστάμκος (ΝΔ), Νίκος Βακάλης (ΝΔ), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ), Αθανάσιος Παφίλης (ΚΚΕ).

(Το πιο ενδεικτικό, κατά τη γνώμη μου είναι το 1ο καθώς, πρόκειται για οριζόντια οδηγία που επεκτείνει την παλιά οδηγία κατά των διακρίσεων, όχι μόνο στον χώρο εργασίας όπου ίσχυε και την είχαν υιοθετήσει όλες οι χώρες της Ε.Ε., αλλά σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας, ενώ καλύπτει και τις πολλαπλές διακρίσεις - επίσης γίνεται προσπάθεια να καλύψει και τα διαφυλικά άτομα σε συνδιασμό με την οδηγία για λόγους φύλου. Τα αποτελέσματα για το ψήφισμα κατά του ομοφυλοφοβικού νόμου της Λιθουανίας δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί διαδικτυακά, θα τα ανεβάσω όταν βγουν.)

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΦΙΛΟΙ, Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ.


Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του περιοδικού Advocate:
Football Fans, Church Diss Belgrade Pride
By Julie Bolcer


Football fans and the Serbian Orthodox Church formed an unholy alliance against the gay pride march in Belgrade. A banner displayed at a football match in Belgrade on Thursday reflected the intolerance espoused by the Serbian Orthodox Church toward a gay pride parade scheduled for Sunday. Opponents led by the church called the event a “parade of shame” while authorities pledged to protect participants and maintain the peace.

The gay pride march on Sunday will be the first in Belgrade since 2001, when antigay protesters attacked and violently injured participants, who received little police protection.

This year, according to the Associated Press, opponents plan to attack the parade again, although officials, mindful of their international reputation, intend to deploy thousands of police officers to keep protesters at bay.

“This year's march is considered a major test for the current, pro-Western government, which has pledged to move the country toward European Union membership,” reported the AP.

On Thursday, Bishop Amfilohije Radovic, the acting head of the Serbian Orthodox Church, called the upcoming event a “parade of shame” and said on the church’s website that gay and lesbian love leads to “death and suicide.”

JUST (2007).

Just, Total Runtime 11:59
Director: David Maurice Gil
Writer: Edward Gunawan
Cast: Keo Woolford, Edward Gunawan



chitrungmai.
Filmmaker Q&A:
Q: What inspired you to make your film? Was there any specific reason you chose to make your film? How did you come up with the idea for your film?
David: I got the script from my producing partner, and I just loved the characters. It was also a part of life that I have never experienced before, it gave me the opportunity to investigate it.
Q: What do you hope to convey through your film?
David: I want to represent more mature and complex relationships because even though the coming-out stories are important, I feel that there is life after the closet. And I want to show that world. Ultimately, it's all about relationships and the universality of the human experience - that we don't want to get hurt or to hurt others by our actions.
Q: Who are your favorite filmmakers/What are a few of your favorite films and why?
David: It's got to be Steven Spielberg The Color Purple because it's, by far, a beautiful film all around, from directing, cinematography, writing to acting. It shows how film is capable of portraying different environments and human experience. And if done right, it can be amazing. That film represents great cinema to me.
Q: Any additional Information on the Film?
David: David and Edward Gunawan (producer, writer and star of Just) met just six months before collaborating on this project together. They first met at a West Hollywood bar and bonded over drinks. They have completed three shorts since then.
Also Just off with a different ending and title: It was originally Don't Ask, Don't Tell -- a ten-minute play that Edward Gunawan had written. It was adapted for film, and it originally ended with Clyde's boyfriend returning home and coming into the room, as Clyde and Wayne were embracing. We had shot it, but only during post-production did we make the changes to end the film earlier. The last word of that scene Just... then became the title.

ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Μεταφράζω ένα άρθρο από το American Chronicle, από έναν Έλληνα αρθρογράφο (Stam Birsim) που δημοσιεύτηκε στις 15/9/2009.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου απολογήθηκε από μέρους της πολιτείας για την περίπτωση του Άλαν Τιούριγκ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1954 λόγω των διώξεων από τις αρχές της χώρας του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Προσωπικά, αυτό με συγκίνησε, επειδή ένα από τα μεγαλύτερα έθνη, στο πρόσωπο του Τιούριγκ απολογήθηκε για όσα υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως αυτό μου έφερε μεγαλύτερη θλίψη, σκεφτόμενος ότι στην χώρα μου, είμαστε πιο κοντά στην δεκαετία του 1950, όταν συνέβη αυτό, παρά στο 2009, στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Ένα από τα πιο σκληρά πράγματα που αντιμετωπίζει κανείς στην Ελλάδα, είναι η ομοφυλοφοβία. Την έχω αντιμετωπίσει στο σχολείο, στην δουλειά μου, στον στρατό. Βλέπετε, στον περισσότερο κόσμο, η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται ως κάτι που με αυτό γεννιέσαι - με όλες τις χαρές και τον πόνο που την συνοδεύουν. Στην πατρίδα μου όμως, στην Ελλάδα, τα πράγματα διαφέρουν. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του 2008, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις στον μεγαλύτερο βαθμό. Το 85% των Ελλήνων είναι κατά του γάμου ομοφύλων - κάτι που δεν ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Το 26% του πληθυσμού δεν συμφωνεί να έχει έναν ομοφυλόφιλο συνάδελφο στην εργασία του. Στον στρατό οι ομοφυλόφιλοι θεωρούνται ως "ψυχολογικά ασθενείς". Όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, οι αρχές όχι μόνο μας προστατεύουν, τουναντίον υπάρχουν καταγγελίες ότι η αστυνομία κάνει το αντίθετο σε πολλές περιπτώσεις. Πολλοί είναι από μας που έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία λόγω της συμπεριφοράς της κοινωνίας ή των οικογενειών.

Αν πάμε εκατοντάδες χρόνια πίσω, οι πρόγονοί μας είχαν πολύ πιο ανεκτική συμπεριφορά προς τους ομοφυλόφιλους. Ο έρωτας μεταξύ ανδρών, είχε καταγραφεί με έναν θαυμάσιο τρόπο στα αρχαία κείμενα. Λέμε ότι είμαστε οι κληρονόμοι αυτής της κλασσικής εποχής κι όμως τώρα στην σύγχρονη εποχή αντιμετωπίζουμε την προκατάληψη και την μισσαλοδοξία.

Μπορώ να πάω στην Κοπενχάγη ή στο Άμστερνταμ και κρατώ από το χέρι τον σύντροφό μου - αν όμως το κάνω αυτό στην πατρίδα μου, πιθανόν να αντιμετωπίσω την πιθανότητα χλεύης ή ακόμη και επιθέσεων.

Τί ζητώ λοιπόν σ' αυτό το σημείωμα από την πατρίδα μου. Σας ζητώ να σκεφτείτε. Σκεφτείτε το παρελθόν μας, τους ήρωές μας. Τον Πλάτωνα και τον Φαίδωνα. Στα αλήθεια γιατί μισούμε την ομοφυλοφιλία; Δεν μας χρειάζεται να είμαστε διαφορετικοί από από αυτό που είμαστε. Αυτό που μας χρειάζεται είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Η ομοφυλοφιλία είναι μέρος της Ελληνικής κουλτούρας, πάντα ήταν. Το πρόβλημα είναι η σύνδεση με την ιδέα ότι η ομοφυλοφιλία συνδέεται με τον παθητικό σύντροφο - συνδέεται με μια μορφή "αδυναμίας". Είμαι Έλληνας άνδρας και δεν θεωρώ ότι διαφέρω από τους άλλους συμπολίτες μου.

Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει προχωρήσει πολύ. Η ομοφυλοφιλία αναγνωρίζεται παντού στην Ε.Ε. Δεν έχει έρθει πια η ώρα να αφήσουμε πίσω όλα αυτά και να προχωρήσουμε; Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί κάποιος από την ομοφυλοφιλία - δεν είναι "ψυχική ασθένεια".
[Ευχαριστώ την φίλη Βρομιστεράκι που μου το έκανε γνωστό.]

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΝΑΣ INTERSEX ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΜΙΛΑ.

Ένα ολιγόλεπτο απόσπασμα από ντοκυμαντέρ του National Geographic, για τον βετεράνο από τον Πόλεμο του Κόλπου, Rudy Alaniz, ο οποίος είναι intersex.



[μέσω του Luc LeBelge.]

Αντιγράφω για το ντοκυμαντέρ αυτό από το Queerty:
He Fought the Gulf War Thinking He Was a Guy.
Then He Found Out About the Ovaries


Well isn't this poignant: Confusion about what it means to be intersexed isn't limited to South African athletes. Meet Rudy Alaniz, a Gulf War veteran who learned through a wartime MRI that he had ovaries — and a small womb.

Interviewed for a National Geographic Channel piece airing Saturday (complete with both Brokeback and scary music!), Rudy says of the revelation: "I'm not a boy, and I'm not a girl, I'm not a man, I'm not a woman. That made me feel dead inside. … That made me feel like a freak of nature."
Someone who ends up intersex often has an extra chromosome, leading to anything from men forming ovaries to or women forming small penises. (Don't make us put scare quotes around "men" and "women.") If you're into this sort of thing, Google is you friend in finding out the graphic representations of all the things the human body is capable of that have nothing to do with "male or female?" checkboxes.

Learning you're intersexed must be a shock to anyone. You've grown up believing certain things about your self, and your body, to be true. And it's not that finding out he has girl parts means Rudy's life has to change in any meaningful way. But it certainly creates this mindfuck: Rudy, who says he has XXY chromosomes, believes his gender was decided at birth with surgery. That's going to be a fun conversation with mom and dad.

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ / ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα κατά του νόμου της Λιθουανίας που απαγορεύει την δημόσια αναφορά σε θέματα που αφορούν την ομοφυλοφιλία για την προστασία των ανηλίκων.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι ο νόμος αυτός βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το Κοινοτικό Δίκαιο και ιδιαίτερα με τις οδηγίες κατά των διακρίσεων και παροτρύνει το Agency for Fundamental Rights της Ε.Ε. να γνωμοδοτήσει επί αυτού. Υπενθυμίζει την δέσμευση της Ε.Ε. κατά κάθε μορφής διακρίσεων.

Τα αποτελέσματα στην Ολομέλεια ήταν: 349 υπέρ, 218 κατά και 46 αποχές.

Ωστόσο, η Λιθουανή Πρόεδρος (που είχε θέσει βέτο κατά του νόμου και το οποίο είχε υπερκεράσει στην ψηφοφορία το κοινοβούλιο), έχει καταρτίσει ομάδα εργασίας για την συνταγματικότητα του νόμου, η οποία θα αποφανθεί έως το το τέλος του χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει το θέμα.

[από την ιστελίδα της ILGA-Europe.]
--------------------------------------------------------
Ενημέρωση: Αντιγράφω το ψήφισμα κατά της Λιθουανίας από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού
που αντικαθιστά τις προτάσεις ψηφίσματος των ομάδων:

ALDE (B7‑0026/2009)
PPE (B7‑0027/2009)
S&D (B7‑0029/2009)
Verts/ALE (B7‑0030/2009)
GUE/NGL (B7‑0031/2009)

σχετικά με τον λιθουανικό νόμο για την προστασία των ανηλίκων από τις επιζήμιες συνέπειες της δημόσιας ενημέρωσης

Manfred Weber, Simon Busuttil, Véronique Mathieu, Vytautas Landsbergis, Csaba Sógor, Michèle Striffler, Bogusław Sonik εξ ονόματος της ομάδας PPE
Claude Moraes‚ Michael Cashman‚ Monika Flasikova Benova εξ ονόματος της ομάδας S&D
Sophia in 't Veld‚ Jeanine Hennis-Plasschaert‚ Leonidas Donskis‚ Gianni Vattimo‚ Sarah Ludford εξ ονόματος της ομάδας ALDE
Ulrike Lunacek‚ Raül Romeva i Rueda‚ Jean Lambert‚ Judith Sargentini εξ ονόματος της ομάδας Verts/ALE
Rui Tavares‚ Cornelia Ernst‚ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Marie-Christine Vergiat‚ Cornelis de Jong‚ Thomas Händel, Sabine Lösing εξ ονόματος της ομάδας GUE/NGL


Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον λιθουανικό νόμο για την προστασία των ανηλίκων από τις επιζήμιες συνέπειες της δημόσιας ενημέρωσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– έχοντας υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προβλέπονται από τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες, καθώς και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού,

– έχοντας υπόψη τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως δε το άρθρο 6 της Συνθήκης ΕΕ και το άρθρο 13 της Συνθήκης ΕΚ, καθώς και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– έχοντας υπόψη το άρθρο 13 της Συνθήκης ΕΚ που αναφέρει ότι: «Με την επιφύλαξη των άλλων διατάξεων της παρούσας συνθήκης και εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που παρέχει αυτή στην Κοινότητα, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα, μετά από πρόταση της Επιτροπής και διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να αναλάβει κατάλληλη δράση για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού»,

– έχοντας υπόψη το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού του,

A. λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΕΕ αποτελεί κοινότητα αξιών που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις θεμελιώδεις ελευθερίες, στη δημοκρατία και την αρχή του κράτους δικαίου, την ισότητα και τη μη εισαγωγή διακρίσεων, και ότι για το σκοπό αυτό έχουν εγκριθεί και προταθεί οδηγίες, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω γενετήσιου προσανατολισμού,

B. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί ζήτημα που εμπίπτει στη σφαίρα του ατομικού δικαιώματος της προστασίας της ιδιωτικής ζωής που κατοχυρώνεται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να προάγουν την ισότητα και τη μη εισαγωγή διακρίσεων, ενώ πρέπει να διασφαλίζεται η ελευθερία της έκφρασης των μέσων ενημέρωσης, των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και των μεμονωμένων ατόμων,

Γ. λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 14 Ιουλίου 2009 το λιθουανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογίες στο νόμο για την προστασία των ανηλίκων από τις επιζήμιες συνέπειες της δημόσιας ενημέρωσης, που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2010, ο οποίος θα απαγορεύει την «άμεση παροχή σε ανηλίκους […] δημόσιων πληροφοριών που προωθούν ομοφυλοφιλικές, αμφιφυλοφιλικές ή πολυγαμικές σχέσεις» με το αιτιολογικό ότι έχει «επιζήμιες συνέπειες για την ανάπτυξη των ανηλίκων»,

Δ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η διατύπωση του νόμου, ιδιαίτερα όσον αφορά το άρθρο 4, είναι αόριστη και νομικά ασαφής, και μπορεί να οδηγήσει σε αντιφατικές ερμηνείες,

E. λαμβάνοντας υπόψη ότι, μετά την απόρριψή του από την Πρόεδρο της Λιθουανίας, το νομοσχέδιο επανεξετάζεται τώρα από τις εθνικές αρχές της Λιθουανίας,

ΣΤ. λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είναι σαφές, τι ακριβώς εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου και κατά πόσο καλύπτονται επίσης τα βιβλία, η τέχνη, ο τύπος, η διαφήμιση, η μουσική και οι δημόσιες παραστάσεις, όπως το θέατρο, οι εκθέσεις ή οι διαδηλώσεις,

Ζ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σουηδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πραγματοποιήσει διάλογο με τις λιθουανικές αρχές σχετικά με το νόμο αυτό, ενώ η νέα Πρόεδρος της Λιθουανίας έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε ενέργειες για να διασφαλίσει τη συμμόρφωσή του προς τις απαιτήσεις της ΕΕ και τις διεθνούς κοινότητας,

1. ζητεί από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να γνωμοδοτήσει σχετικά με το νόμο αυτό και τις τροποποιήσεις του, υπό το φως των συνθηκών και της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

2. επιβεβαιώνει τη σημασία που έχει για την ΕΕ η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων, και ιδιαίτερα των διακρίσεων για λόγους γενετήσιου προσανατολισμού·

3. ενστερνίζεται την αρχή που περιλαμβάνεται στη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του παιδιού, ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και μέριμνα, συμπεριλαμβανόμενης της νομικής προστασίας»·

4. εκφράζει την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας της Λιθουανίας και τη σύσταση ομάδας εργασίας στη Λιθουανία, επιφορτισμένης με την αξιολόγηση των πιθανών τροποποιήσεων του νόμου, ζητεί δε από την Πρόεδρο και τις αρχές της Λιθουανίας να διασφαλίσουν ότι η εθνική νομοθεσία είναι συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως αυτά κατοχυρώνονται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο·

5. επισημαίνει ότι ο νόμος για την προστασία των ανηλίκων από τις επιζήμιες συνέπειες της δημόσιας ενημέρωσης, που ψήφισε το λιθουανικό κοινοβούλιο στις 14 Ιουλίου 2009, δεν βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και χρειάζεται να υποβληθεί σε επανεξέταση πριν τεθεί σε ισχύ·

6. αναθέτει στην αρμόδια επιτροπή του να παρακολουθεί το θέμα·

7. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στην Επιτροπή, το Συμβούλιο, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και των υποψηφίων χωρών, την Πρόεδρο και το κοινοβούλιο της Λιθουανίας, τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές - επιφυλάσσομαι, αν και δεν περιμένω εκπλήξεις.
.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΕΡΒΙΑ: ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ.

Το τελευταίο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Σερβίας έγινε το 2001, όταν ομάδα εξτρεμιστών επιτέθηκε στους συμμετέχοντες με πέτρες και στην συνέχεια σε κέντρο εκπαίδευσης, όπου κάποιοι είχαν βρεί καταφύγιο.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν προσπάθειες να πραγματοποιηθεί Φεστιβάλ, όλες όμως είχαν αποτύχει υπό το κράτος απειλών. Αυτό το σαββατοκύριακο όμως το Βελιγράδι θα προσπαθήσει για μιά ακόμη φορά. Τούτο έχει προκαλέσει το μένος του επισκόπου Αμφιλοχίας ο οποίος προειδοποιεί και λέει ότι η παρέλαση αυτή θα είναι "μια παρέλαση αίσχους" . Οι εξτρεμιστές και οι σκίνχεντς, από τη μεριά τους υπόχονται να επαναλάβουν δρυμίτερο το 2001.

Από την πλευρά τους οι αρχές θα διαθέσουν εκατοντάδες από το δυναμικό τους για την προστασία της εκδήλωσης. Ας ευχηθούμε να κυλήσει ήρεμα.

Η ιστοσελίδα του Πράιντ του Βελιγραδίου είναι αυτή,
ενώ στο facebook την βρίσκετε εδώ.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009: ΜΗΝΑΣ ΛΟΑΔ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

Την δεκαετία του '90 αμερικάνικες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (GLAAD, Human Rights Campaign, National Gay and Lesbian Task Force, National Education Association) επέλεξαν τον Οκτώβριο ως μήνα αναφοράς για την λοαδ ιστορία. Η επιλογή του Οκτωβρίου έγινε με το κριτήριο ότι ήταν λίγο μετά την έναρξη των δημόσιων σχολείων, ενώ τον ίδιο μήνα γιορτάζεται και η Coming Out Day.

Κάθε χρόνο επιλέγονται 31 διακεκριμένες προσωπικότητες της λοαδ κοινότητας που τιμώνται για την προσφορά τους, μία για κάθε ημέρα του μήνα, από όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Για φέτος επελέγησαν με την σειρά που βλέπετε παρακάτω οι εξής:

Alvin Ailey Jr., John Amaechi, Tammy Baldwin, John Cage, Ruth Ellis, Rainer Fassbinder, Michel Foucault, Harry Hay, Magnus Hirschfeld, Zora Neale Hurston, Jasper Johns, Cherry Jones, Kate Kendell, Alfred Kinsey, k.d. lang, Rachel Maddow, Deirdre McCloskey, Paul Monette, Pauli Murray, Joan Nestle, Todd Oldham, Suze Orman, Christine Quinn, Robert Rauschenberg, Jerome Robbins, Hilary Rosen, Yves St. Laurent, Esera Tuaolo, Urvashi Vaid, Gus Van Sant, B.D. Wong.

Μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο.



Η ιστοσελίδα είναι η http://www.glbthistorymonth.com/glbthistorymonth/2009/index.cfm

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΟΒΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ.


Έγινε σήμερα Τετάρτη η συζήτηση για τον ομοφυλοφοβικό νόμο της Λιθουανίας που απαγορεύει την δημόσια συζήτηση για θέματα που αφορούν την ομοφυλοφιλία, με σκοπό την προστασία των ανηλίκων.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο με όλες τις ομιλίες, πιέζοντας εδώ. Είναι 44 λεπτά, παρ' όλα αυτά όμως αξίζει να το δείτε - οι περισσότερες ομιλίες ήταν εξαιρετικές, ειδικά του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του κυρίου Μπαρό, που πρότεινε να υπερψηφιστεί το ψήφισμα κατά της Λιθουανίας, ενώ παράλληλα να παραπεμφθεί το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με πρόταση να τεθούν κυρώσεις κατά της χώρας. Έκανε απολύτως σαφές ότι η Επιτροπή καταδικάζει με κάθε τρόπο κάθε έκφραση της ομοφυλοφοβίας και ότι η νομοθεσία αυτή αποτελεί σαφή παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου.

Το θέμα θα τεθεί ξανά αύριο στην Ολομέλεια, όπου θα γίνει ψηφοφορία.

BERLIN '36 - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ DORA RATJEN.


[από την ταινία Berlin '36]

[φωτογραφία από τα αρχεία της αστυνομίας]

Η ταινία "Berlin '36", 'παίζεται' αυτή την περίοδο στην Γερμανία. Είναι η ιστορία της συνωμοσίας των Ναζί ώστε να μην επιτραπεί σε μία Εβραία αθλήτρια, την Gretel Bergmann, να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936, και να αντικατασταθεί από έναν παρενδυματικό άντρα με το όνομα Dora Ratjen, κατά την πλοκή ταινίας - διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μία δραματική ιστορία, όχι απαραίτητα για τα πραγματικά γεγονότα.

Στο τελευταίο της ταξίδι ως γυναίκα, η Dora Ratjen, φορούσε ένα γκρι φόρεμα, καλσόν στο χρώμα του δέρματος και γυναικεία παπούτσια. Τον Σεπτέμβριο του 1938 πήρε την ταχεία από την Βιέννη στην Κολωνία. Στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες της πρωτεύουσας της Αυστρίας, λίγες μέρες πριν, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για λογαριασμό του Γερμανικού Ράιχ, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ, στα 1.70. Γύρω στο μεσημέρι, το τραίνο έκανε στάση στο Μαδεμβούργο. Η αθλήτρια τέντωσε τα πόδια της στην πλατφόρμα, όταν ένας αστυνομικός την πλησίασε και της ζήτησε ταυτότητα. Ο εισπράκτορας του τραίνου, πληροφόρησε τότε τον αστυνομικό Sömmering, ότι η αθλήτρια που ήλεγχε στην πραγματικότητα είχε αντρική ταυτότητα. Ο αστυνομικός παρατήρησε την αθλήτρια που καθόταν μπροστά του και είδε ότι τα χέρια της είχαν αυξημένη τριχοφυΐα για γυναίκα. Η Ratjen του έδειξε την κάρτα συμμετοχής της στους αγώνες, εκείνος όμως δεν έδειξε ικανοποιημένος. Της ζήτησε να πάρει τις αποσκευές της και να τον ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα, αποφασισμένος να εξετάσει αν τελικά επρόκειτο για άντρα ή για γυναίκα. Η Ratjen του απάντησε "και αν αρνηθώ;" κι εκείνος της απάντησε ότι θα κατηγορηθεί για αντίσταση κατά της αρχής. Η αθλήτρια δίστασε για μια στιγμή και του απάντησε ότι πράγματι το βιολογικό της φύλο ήταν αντρικό. Συνελήφθη άμεσα, οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου σημάνθηκε, έγινε φάκελος και κατηγορήθηκε για εξαπάτηση κατά του Ράιχ. Άμεσα της αφαιρέθηκε το μετάλλιο - ήταν η 21η Σεπτεμβρίου όταν η καριέρα της 19χρονης αθλήτριας Dora Ratjen τερματίστηκε άδοξα - μια ιστορία που μέχρι το θάνατό της στις 22 Απριλίου του 2008, απασχόλησε τη δημοσιότητα.

Η υπόθεση Ratjen ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σκάνδαλα που απασχόλησαν τον αθλητισμό και ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν ήταν ερμαφρόδιτη, παρενδυματική, διαφυλική. Η Γερμανική αστυνομία στις φωτογραφίες που συνόδευσαν τον φάκελό της ανέφεραν "τραβεστί".

Φεύγοντας πάντως από την ταινία, τα επίσημα αρχεία των Ναζί της περιόδου των Ολυμπιακών αγώνων του 1936, η Ratjen φαίνεται ως γυναίκα, και τίποτα δεν μαρτυρά ότι οι αρχές γνώριζαν ότι το βιολογικό φύλο ήταν αντρικό.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Stefan Berg, στο Der Spiegel, πιέζοντας εδώ. Επίσης μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


From: deutschertrailer

MARS.

Mars by Marcus Richardt - 16 min
Lilly (Anna Maria Mühe) is the leader of a girl's gang. To impress her mates she displays a cool and rough appearance - smoking non-stop and ripping off her classmates. Anna (Clair Oelkers) is a loner, both self-conscious and mysterious, interested in photography. While witnessing Lilly and her gang on one of their preys, and even taking pictures with her camera, a confrontation between the girls becomes inescapable. But despite their differences Lilly and Anna overcome their initial hostility. Due to her new friendship Lilly's reputation in the gang is about to crumble, and Lilly must decide between her old life and an unknown future.



bruiseviolets.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ομοφυλοφοβικό νόμο της Λιθουανίας.

Αύριο Τετάρτη 16/9/2009, θα γίνει συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα τον ομοφυλοφοβικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Λιθουανία, και που απαγορεύει την δημόσια συζήτηση θεμάτων που αφορούν την ομοφυλοφοβία.

Θα απαντηθούν οι προφορικές ερωτήσεις που έχουν ήδη γίνει για το θέμα και θα γίνει συζήτηση. Περισσότερα για την ατζέντα της ημέρας μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την πρόταση για ψήφισμα για τον νόμο αυτό της Λιθουανίας, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τέλος, όσοι ενδιαφέρεστε να δείτε την συνεδρίαση αυτή on-line, μπορείτε να το κάνετε μέσω της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιέζοντας εδώ.

[Από την ιστοσελίδα της ILGA-Europe.]

Νέος, ακόμη πιο σκληρός νόμος στην Ινδονησία για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας


Στο Aceh, μία μουσουλμανική επαρχία της Ινδονησίας, ψηφίστηκε νέος νόμος για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, με ιδιαίτερα σκληρές ποινές.

Σύμφωνα λοιπόν με τον νέο νόμο, οι ομοφυλόφιλοι θα τιμωρούνται με δημόσιο μαστίγωμα και φυλάκιση έως 8 έτη. Σε όσους μάλιστα συλλαμβάνονται να έχουν ομοφυλοφιλική δραστηριότητα και είναι παντρεμένοι, θα ισχύει η θανατική ποινή δια λιθοβολισμού.

Το Aceh, είναι ημι-αυτόνομη επαρχία της Ινδονησίας, με δικό της Κοινοβούλιο. Ισχύει ο νόμος της Σαρία, και ο νέος αυτός νόμος δρα ενισχυτικά σ' αυτόν. Έχει πληθυσμό περίπου τεσσάρων εκατομυρίων.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Against a trans narrative (2008).


Against a trans narrative
Jules Rosskam, 2008, USA, experimental, 66'

Filmmaker Jules Rosskam's work is dedicated to telling the difficult and touching stories, such as the acclaimed documentary Transparent (2005). In Rosskam's latest work, the problems of narrative and truth-telling in cinema becomes the main story. Through innovative editing that creates a dialogue among the genres of fiction, non-fiction, and experimental, against a trans narrative also develops a sophisticated and much-needed conversation about the self-narrativising techniques at work in trans experiences, specifically female-to(wards)-male. It asks in form and content: What forms of regulation, self- or otherwise, must we take part in to belong to a community, and at what cost?
Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ:

From: TheJsross.
Η ιστοσελίδα της ταινίας είναι η http://www.againstatransnarrative.com/

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Δελφικές Γιορτές. 1927. Άγγελος Σικελιανός - Εύα Πάλμερ.

Ένα ντοκυμαντέρ από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ, για την αναβίωση των Δελφικών Γιορτών του 1927, από τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ. Διάρκεια: 51:32:00.



[http://www.ert-archives.gr/wpasV2/public/p02-view.aspx?titleid=684&action=mView&mst=00:00:00:00]

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η Εύα Πάλμερ Σικελιανού στην Ναταλί Κλίφορντ Μπάρνεϋ.


[Nelly's: Η Εύα Σικελιανού στους Δελφούς -
δεξιά η Ναταλί Κλίφορντ Μπάρνεϋ]
]
Ένα πολύ όμορφο απόσπασμα από το βιβλίο "Γράμματα της Εύα Πάλμερ Σικελιανού στην Ναταλί Κλίφορντ Μπάρνεϊ" (επιμ. Λία Παπαδάκη, εκδ. Καστανιώτης) - ένα απόσπασμα από επιστολή της Εύας Σικελιανού (γυναίκας του ποιητή μας Άγγλελου Σικελιανού) στην αγαπημένη της Ναταλί Μπάρνεϋ.
[Νέα Υόρκη, 29.1.1902]
Δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες που άκουσα τη φωνή σου - τόσο μακρυνή, τόσο κοντινή. Η φωνή σου είναι πάντα μακρυνή, κι ωστόσο πάντα κοντινή. Είτε είσαι εδώ, είτε είσαι αλλού, είναι το ίδιο, ακούω πάντα αυτή την φωνή, την τόσο γλυκιά, που εισέβαλε συγχρόνως στ' αυτά του κορμιού και στ' αυτιά της ψυχής μου. Τ' αυτιά του κορμιού μου είναι αναγκασμένα να την ξεχάσουν γιατί δέχονται κι άλλους ήχους, που είναι τις περισσότερες φορές μόνο θόρυβοι, όμως η ψυχή μου την χέχεται όπως ένα κοχύλι δέχεται το πηγαινέλα της θάλασσας, την κατέχει επ' άπειρον, την αναπαράγει τόσο καλά, που πολλές φορές μου φαίνεται που δεν κουβαλάω μέσα μου τον απόηχο, την ανάμνηση, αλλά την ίδια την φωνή σου, που μου σιγοψιθυρίζει γλυκόλογα, και τότε, λες και είμαι στην αγγαλιά σου, σβήνω από τρυφεράδα κι έρωτα και σε ψάχνω μες στο κενό, εκεί όπου δεν υπάρχεις, αλλά πάλι μέσα μου σε ξαναβρίσκω, γιατί όπως η ψυχή μου θυμάται τη φωνή σου, έτσι έχει φυλαγμένο το αποτύπωμα των χεριών και των χειλιών σου, και παντοτινά, παντοτινά σε αισθάνομαι - είναι το κορμί ή η ψυχή μου; Δεν ξέρω. Όμως διασχίζω τον κόσμο βλέποντας τα πάντα, νιώθοντας τα πάντα μεσ' από σένα. Χθες κάποιος μου είπε: "Μου φαίνεστε πως είστε πάντοτε ένα όνειρο ή σαν σε όνειρο!". Κι είναι αλήθεια - υπάρχει ανάμεσα σε μένα και στα πράγματα ένα πέπλο που είσαι συ, που με κρατάει σε διέγερση, ευτυχισμένη, ό,τι κι αν γίνει, όσο άσχημοι κι αν είναι οι άνθρωποι ή τα πράγματα που με περιβάλλουν.

Κι όμως ήταν τόσο όμορφο, τόσο απροσδόκητο που σε άκουσαν να μιλάς, γιατί όσο καθάρια, όσο ομορφη κι αν είναι η ανάμνησή μου, δεν είναι ποτέ, ποτέ, μα ποτέ τόσο όμορφη όσο μια μονάχα λέξη σου, και το να μου λες "σ' αγαπώ" μου φαίνεται πιο καινούριο, πιο θαυμάσιο απ' ό,τι την πρώτη μέρα, γιατί τώρα ξέρω τι καλή που 'ναι η αγάπη σου και σκιρτώ όταν σκεφτομαι σ' όλο της το μεγαλείο την ομορφιά που με περιβάλλει.(...)

Βράδιασε αγαπημένη. Είχα τόσο πράγματα να σου πω, που άφησα αυτό το γράμμα ανοιχτό και τώρα είναι ίσως πολύ αργά για ταχυδρομείο. Τα υπόλοιπα που έχω στο μυαλό μου θα 'ναι για αύριο. Όσα έχω στην καρδιά μου θα 'ναι για πάντα.

Σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, σ' αγαπώ, δική σου
Εύα.
Επίσης από το ίδιο βιβλίο:
Η Εύα Palmer και η Natalie Clifford Barney περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο Bar Harbor του Maine. Το πλοίο που τις φέρνει στο νησί λέγεται «Σαπφώ». Σαν αλλοπαρμένες νύμφες τρέχουν γυμνές στις παραλίες, σαν σύγχρονες αμαζόνες χάνονται με τ' άλογά τους στο δάσος. Όταν ξαποσταίνουν, απαγγέλλουν ποιήματα και ανακαλύπτουν το Συμπόσιο του Πλάτωνα. Τα βράδια χορεύουν νωχελικά στις κοσμικές εκδηλώσεις προκαλώντας τα ανδρικά βλέμματα. Το χειμώνα επιστρέφουν στις καλλιτεχνικές και κοσμικές τους ασχολίες και ανταλλάσσουν γράμματα. Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύονται όσα γράμματα της Εύας βρέθηκαν στο αρχείο της Natalie στο Παρίσι. Τα γράμματα αυτά, γραμμένα με ύφος λόγιο και συγκρατημένο στην αρχή, αποκαλύπτουν σιγά σιγά τις διακυμάνσεις μιας ευγενικής ψυχής κι ενός εκλεπτυσμένου πνεύματος, που προσπαθεί να χειραφετηθεί από τα όρια μιας πουριτανικής κοινωνίας και να βιώσει το πάθος της «πέρα από τα τείχη των συμβάσεων», που «μοιάζουν με τη σκεπαστή γέφυρα του θανάτου». Οι δυο κοπέλες δραπετεύουν στην παρισινή Λέσβο, όπου ανταλλάσσουν billets doux. Η Εύα προσπαθεί να βγει στη γαλλική σκηνή, αλλά προσκρούει στα παρασκήνια. Στην κρίσιμη αυτή καμπή γνωρίζει το ζεύγος Duncan, που της υπόσχεται μια εναλλακτική διέξοδο για τη ζωή και την τέχνη της. Έρχεται μαζί τους στην Ελλάδα. Γοητεύεται από «τη χώρα, το λαό, τη γλώσσα», αλλά και από το νεαρό ποιητή Άγγελο Σικελιανό. Ανταποκρίνεται στο «κάλεσμα στη ζωή» και αποδεσμεύεται σταδιακά από τις εξαρτήσεις της – και πάλι μέσα από γράμματα.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

"Ο γιός μου δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας".

Σε προηγούμενα ποστς είδαμε τις καμπάνιες για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων που γίνονται στο Μέην, στην Ιρλανδία και αλλού. Η σκυτάλη πάει τώρα στην Αυστραλία, όπου ξεκίνησε για πρώτη φορά καμπάνια μέσω τηλεοπτικού διαφημιστικού μυνήματος.

Η καμπάνια στην Αυστραλία διεξάγεται κυρίως από την οργάνωση PFLAG, την οργάνωση που αποτελείται από γονείς ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφί, διαφυλικών που διεκδικούν για τα παιδιά τους ίσα δικαιώματα.

Στο διαφημιστικό που ακολουθεί, η Shelly Argent, μέλος της PFLAG, μας μιλά για τα δύο παιδιά της. Το ένα είναι ετεροφυλόφιλο, το άλλο γκέι. Το ένα έχει τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας, το άλλο όμως όχι.

Η κυρία Argent, απευθύνεται στον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας λέγοντάς του "Mr. Rudd, show your leadership," or "My son is not a second rate citizen...or do you think he is?".

"Καλύτερα να είσαι κλέφτης, παρά γκέι στην Κένυα".

Αντιγράφω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το Gay Uganda:
Sex Workers’ Rights in Kenya: "It's Better to Be a Thief Than Gay in Kenya" - Written by Siena Anstis
Thursday, 06 August 2009

John Mathenke was once arrested for being gay but, after failing to pay the customary bribe, was forced to have sex with the policeman. He had an orgy with a priest who publicly excoriates homosexuality, along with five other Masaai boys. And his Arab trader clients curse him during the day, but come back looking for sex at night. Such is the life of a homosexual prostitute in Nairobi, Kenya.
"It's better to be a thief than gay in Kenya," Mathenke says. Both are often punished by death, but being the latter means never revealing yourself to the public and remaining perpetually closeted. It means dealing with homophobes at day and pleasuring them at night.
In Kenya, statutes dating from the colonial period dictate prison sentences of up to 14 years for male homosexuality (there are no laws targeting lesbians). These laws are further influenced by powerful Christian and Muslim religious leaders who publicly condemn homosexuality. In turn, homophobia towards the LGBT community in Kenya is widespread, and as calls to decriminalize homosexuality grow, the backlash is strong. In late April, one woman was hit outside a bar with a bottle for being a lesbian.
Born into a poor household in Kenya's central province, Mathenke never finished primary school. In 2002, after spending several years as a houseboy, he was influenced by other dream-chasers moving to Nairobi, and left to the capital city. He paid a barber $30 to be trained as a haircutter. His perfect English eventually landed him a job selling textbooks in a lavish Westlands shopping center. This was the scene of his first homosexual experience. While, subconsciously, he knew it was a part of him - he says he used to wear long shirts when he was small and tied a rope around his waist to pretend it was a dress - it had yet to be experienced.
A Frenchman would come in, day after day, he says. He would open thick African history books and look at pictures of naked men. He bought many books; some that Mathenke would help him carry to the car. He never thought much of this flirtation, until the man took him out for dinner. Inebriated, they went back to the Frenchman's home and had sex. The man took him home almost every night after that. In the same store, Mathenke encountered the priest with whom he had a five-person orgy.
At this time, Mathenke was discovering his homosexual identity and decide to move to Mombasa, an area rumored friendlier to homosexuals. $700 in his pocket, he put himself up in a hotel. Eventually the money dried out and he was left desperate. He went to Mercury, a local bar, and was offered money for sex with an older European.
"When you've had sex with someone once, they don't want you again," explained Mathenke. Customers became few and far between and he continued to sleep on park benches, washing in the seawater in the morning. He also faced continued stigma: "Arab traders would insult us at day, and come looking for sex at night." A lot of his clients were - and are - popular religious leaders who would curse homosexuals in public and find pleasure in paid homosexual company in private.
Mathenke eventually returned to Nairobi, where he settled in with a new boyfriend. He continued to see clients from the big hotels: the Hilton, the Serena, the Intercontinental. He would hang out in the gay hot spots with his friends, some who continued to sleep on benches, in Uhuru park for example, near the Hilton. He had yet to use a condom.
Community outreach by Sex Workers Outreach Program (SWOP) in Nairobi eventually led him to his "second-home." Three weeks ago, after being provided with free health services and counseling, he tested positive for HIV/AIDS. So did his partner. He tells me, matter of fact, "Now that we know this, we are talking more and confiding in each other." He has also started using protection with his clients.
In SWOP, he found inspiration and acceptance. Gloria Gakaki, a social worker at SWOP, explains that "it is not the general population that needs to be addressed. It's easier to empower the individual, make them feel as human beings, giving people a safe place."
Supported by the organization, Mathenke has started bringing together groups of young homosexual prostitutes and helping them form a community based organization, Health Option for Young Men on HIV/AIDS. Since he can't register a homosexual organization with the government, he has to use the name as a cover. He is teaching these young men - some only 12 years old - about using condoms and lubricant when having sex with men.
According to the BBC, gay men in Africa have 10 times higher HIV rates because of homophobia. In Kenya, the situation is no different: "People think you have been cursed," Mathenke explains, "It's painful, we wish we had freedom." Being a prostitute and gay is a double negative explains Gakaki, "It is a hidden population."
Since many stigmatized homosexuals in Kenya marry and have children as an identity cover, unless they are reached by HIV/AIDS education, the HIV rate will continue to increase, not only within the homosexual population, but also across Kenya.
While the government has long been reluctant to address the role of homosexuality in increasing HIV/AIDS rates, there have been some positive changes over the years. Gakaki highlights the brave role of Dr. Nicholas Maraguri, Head of the National AIDS and STD Control Program (NASCOP), who is pushing the government to address the link between HIV, homosexuality and homophobia. Maraguri has also been meeting directly with the male sex worker population to get a more in-depth idea of where the problems lie.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η Μαρίνα και οι δύο μαμάδες της.

Η 17χρονη Μαρίνα ζεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και μιλά για την οικογένειά της, για τις δύο μαμάδες της, για τις διακρίσεις που αντιμετώπισε στο σχολείο της, για την ζωή της.

Ουρουγουάη, η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομοποιεί την υιοθεσία από ζευγάρια ομοφύλων.


Η Ουρουγουάη, έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ισότητας για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, αμφί, διαφυλικών αντρών και γυναικών, νομιμοποιώντας την υιοθεσία για τα ζευγάρια ομοφύλων στην χώρα.

Η νομοθεσία είχε περάσει από το Κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, και προχτές Τετάρτη, πήρε και την θετική έγκριση από την Γερουσία της χώρας. ΄Ετσι η Ουρουγουάη γίνεται η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που ισχύει η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ο νόμος αναμένεται να υπογραφεί και από τον Πρόεδρο της χώρας, Tabare Vazquez, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του Μοντεβιδέο εξέφραση την αντίθεση και την λύπη του.

Είχε προηγηθεί η νομιμοποίηση του συμφώνου συμβίωσης (πολιτική που είχε υποστηρίξει από την αρχή της εκλογής του ο Πρόεδρος της χώρας), και η άρση της απαγόρευσης προς τους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον στρατό στην αρχή του έτους.

Έτσι λοιπόν έχουμε τις εξής χώρες στις οποίες επιτρέπεται η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Γκουάμ, Ανδόρα, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, δύο πολιτείες της Αυστραλίας (ACT και Δυτική Αυστραλία), και 13 πολιτείες των ΗΠΑ (Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, District of Columbia, Φλόριδα, Ιλινόϊ, Ιντιάνα, Αϊόβα, Μέην, Μασαχουσέτη, Νιου Τζέρσι, Όρεγκον, Βερμόντ) ενώ σε ακόμη δύο -Νιου Χάμσαϊρ και Νεβάδα- έχει ήδη ψηφιστεί και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2010 και τον Οκτώβριο του 2009 αντίστοιχα.
[από τα μπλογκ gayrightsblog και gaypersonsofcolor.]

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Η ζωή μου περνά μέσα σε διακυμάνσεις - Σημειώματα ποιητικής και ηθικής, Κ.Π. Καβάφης.

H ζωή μου περνά μέσα σε διακυμάνσεις ηδονικές, μέσα σε συλλήψεις ―πραγματοποιημένες ενίοτε ― ερωτικές.
Tο έργον μου πάει προς στην σκέψι.
Σωστά έτσι ίσως.
Έπειτα, το έργον μου είναι σαν τον αμφορέα εκείνον που είπα. Σηκώνει εξηγήσεις διάφορες.
Kαι ο ερωτικός μου βίος έχει την εκδήλωσί του ― σκοτεινή διά τους ανίδεους μόνον. Eκδηλωνόμενος πλατύτερα, ίσως δεν θα ήτον αρκετό καλλιτεχνικό πεδίον να μείνω, να με αρκέσει.
Eργάζομαι σαν τους αρχαίους. Έγραφαν ιστορία, έκαμναν φιλοσοφία, δράματα μυθολογικής τραγικότητος ―ερωτοπαθείς― τόσοι τους― όμοια σαν εμένα.
20.6.1910
(Γ.Π. Σαββίδης, «Ανέκδοτα σημειώματα ποιητικής και ηθικής», Μικρά Καβαφικά, Β´, Ερμής, 1987)

Μ’ επέρασεν από τον νου - Σημειώματα ποιητικής και ηθικής, Κ.Π. Καβάφης.

Μ’ επέρασεν από τον νου απόψε να γράψω διά τον έρωτά μου. Και όμως δεν θα το κάμω. Τι δύναμι που έχει η πρόληψις. Εγώ ελευθερώθηκα από αυτήν· αλλά σκέπτομαι τους σκλαβωμένους υπό τα μάτια των οποίων μπορεί να πέση αυτό το χαρτί. Και σταματώ. Τι μικροψυχία. Ας σημειώσω όμως ένα γράμμα – Τ – ως σύμβολον αυτής της στιγμής.
9.11.1902
(Γ.Π. Σαββίδης, «Ανέκδοτα σημειώματα ποιητικής και ηθικής», Μικρά Καβαφικά, Β´, Ερμής, 1987)

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Summer Blues.

Ένα μουσικό κλιπ από την νορβηγική ταινία μικρού μήκους "Summer Blues".
Summer Blues, Norway
A charming short film from Norway, with music by Moby.

From: quotash

Τουρκία: Πατέρας δικάζεται για το φόνο του γιου του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.

Αντιγράφω από εδώ.

Πατέρας δικάζεται για το φόνο του γιου του επειδή ήταν ομοφυλόφιλος
8/9/2009


Άρχισε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η δίκη ενός 49χρονου Τούρκου που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον ομοφυλόφιλο γιό του σε ένα "έγκλημα τιμής" το οποίο προκαλεί αίσθηση στην τουρκική και διεθνή κοινή γνώμη.

Ο Γιαχία Γιλντίζ, ο οποίος διαφεύγει και δικάζεται ερήμην, κατηγορείται ότι τον Ιούνιο του 2008 πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο γιο του Αχμέτ, τελειόφοιτο φοιτητή Φυσικής, όταν ο τελευταίος του μίλησε για την ερωτική σχέση που διατηρούσε με έναν άνδρα από την Κολωνία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οικογένεια δεν αποδέχθηκε τον σεξουαλικό προσανατολισμό του γιου της ο οποίος άρχισε να δέχεται απειλές. Ο πατέρας, αποφασισμένος να θέσει τέλος στη ζωή του Αχμέτ, νοίκιασε ένα αυτοκίνητο, το οποίο όπως κατατέθηκε, εθεάθη στον τόπο του εγκλήματος. Από το κινητό τηλέφωνο του κατηγορούμενου προκύπτει ότι βρισκόταν στην περιοχή όταν διαπράχθηκε η δολοφονία, όπως δήλωσε ο εισαγγελέας.

Στη διάρκεια της ένοπλης επίθεσης τραυματίστηκε από σφαίρα και μία διερχόμενη, η οποία είναι μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση.

Την ακροαματική διαδικασία παρακολουθούν αρκετοί εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ύστερα από καταγγελίες ότι ορισμένα τουρκικά δικαστήρια δεν καταβάλλουν τις προσήκουσες προσπάθειες απονομής δικαιοσύνης σε περιπτώσεις που θύματα δολοφονίας είναι ομοφυλόφιλοι.
* Μπορείτε επίσης να δείτε παλιότερο ποστ για την ίδια υπόθεση, πιέζοντας εδώ.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Strangers (2004).

strangers (2004)
short film by: Erez Tadmor & Guy Nattiv

An Israeli kibbutznik, Eyal, and a Palestinian living in Paris, Rana, both descending on Berlin for the World Cup finals, meet accidentally when their identical backpacks get switched on the subway.

From: 1e42

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Βουδαπέστης.

Το περσινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Βουδαπέστης σημαδεύτηκε από τα επεισόδια που το συνόδευσαν, όταν ομάδες ακροδεξιών και νεοναζιστών επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες, αλλά και συλλήψεις και συμπλοκές. Μετά απ' όλα αυτά, αλλά και διεθνή παρέμβαση από 13 Πρέσβεις που υπέγραψαν κοινή δήλωση κατά των διακρίσεων και των επιθέσεων μίσους στην χώρα αυτή, η αστυνομία φάνηκε προετοιμασμένη, αφού δεν επέτρεψε σε αρκετούς αντιδιαδηλωτές να δημιουργήσουν έκτροπα.

Μια ομάδα 20 περίπου ακροδεξιών προσπάθησε να σπάσει τον κλοιό της αστυνομίας και να δημιουργήσει επεισόδια, όμως τελικά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Η διαδήλωση υπερηφάνειας συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Η συμμετοχή ήταν περίπου 2.000 άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην Πρωθυπουργός Ferenc Gyurcsany και η σύζυγός του.

Μπορείτε να δείτε σχετικό βίντεο παρακάτω.

From: gaywien

Διακοπή για διαφημίσεις.

Decide what's best for your ass!

From: snicksnack

Do men deserve it?

From: snicksnack

Jack in the Box: The McGendered Ad (RuPaul).

From: MRCHOPPS