Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Διαβάζω απόψεις και σήμερα βλέπω ότι κατατέθηκε σχετική πρόταση νόμου για την μείωση του αριθμού των βουλευτών, από 300 σε 200 (εδώ). Εν πρώτοις ακούγεται λογικό. Η χώρα έχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης, το πολιτικό σύστημα που έχουμε των 300 έχει μεγάλο κόστος, άρα πρέπει να μειωθεί, λέει αυτή η άποψη.

Εγώ θα ήθελα να το δω λίγο διαφορετικά. Το κόστος του πολιτικού συστήματος, δεν είναι θέμα οικονομικό. Είναι θέμα δημοκρατίας. Το γεγονός ότι οι μισθοί των 300 είναι πολύ μεγάλοι, και το γεγονός ότι έχουν πολλά προνόμια, είναι θέμα όχι πρώτιστα οικονομικό, αλλά πρόκλησης απέναντι στους άλλους πολίτες που πλέον οι μισθοί τους φθάνουν τα 500 ίσως και πιο κάτω, ευρώ. Είναι θέμα τεράστιας ανισότητας, επομένως δημοκρατίας.

Και θα ήθελα να το δω ως εξής: θα ήθελα, ακριβώς για λόγους δημοκρατίας, όχι να μειωθεί το πολιτικό προσωπικό των 300, αλλά να αυξηθεί. Από 300 να γίνουν 500, 700, ίσως και 1.000. Εν πάση περιπτώσει, να έχουμε όσο το δυνατό πιο διευρυμένο πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός, να εκπροσωπείται με όσο το δυνατόν πιο ευρύ τρόπο.

Κυρίως, θα ήθελα να δω το πολιτικό σύστημα να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολα ελέγξιμο, από το σύστημα διαφθοράς που είναι διάχυτο στη χώρα μας. Γιατί αν τους κάνεις από 300, 200, θα είναι λιγότεροι, επομένως θα ελέγχονται πιο εύκολα απ' τα συμφέροντα. Ενώ όσο πιο πολλοί είναι, και όσο με πιο ευρύ τρόπο εκπροσωπείται ο ελληνικός λαός, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ελεγχθούν. Elementary Watson!

Τώρα, για να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι είναι ακριβό το πολιτικό σύστημα, αυτό αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα -μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

1. Μισθός βουλευτή 1.500 ευρώ. Μια χαρά είναι - είναι περίπου ο τριπλάσιος του ελάχιστου μισθού, όπως έχει διαμορφωθεί.
2. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Οι βουλευτές μπορούν να συνταξιοδοτούνται από το ασφαλιστικό ταμείο που εργαζόντουσαν πριν εκλεγούν. Έτσι αποφεύγονται και τα πολιτικά τζάκια και οι επαγγελματίες (ανεπάγγελτοι) πολιτικοί.
3. Κατάργηση όλων των προνομίων τους: αυτοκίνητα, δυνατότητα να έχουν πάνω από έναν σύμβουλο, γραφεία, ατέλειες σε τηλέφωνα, και άλλες ατέλειες που επιβαρύνουν τα δημόσια έξοδα.
4. Ανάλογες ρυθμίσεις για όλους τους αιρετούς. Επιπλέον:
5. Κατάργηση κάθε μορφής ασυλίας.
6. Κλειδωμένη συνταγματικά απλή αναλογική.
7. Δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου.

Έτσι ο κάθε βουλευτής, θα κοστίζει στο δημόσιο απλά 1.500 ευρώ το μήνα, συν τη δυνατότητα να έχουν το πολύ έναν σύμβουλο. Τίποτε παραπάνω. Επομένως, το πολιτικό σύστημα γίνεται πολύ φθηνό, και υπάρχει η δυνατότητα, για λόγους δημοκρατίας, να αυξηθεί, αντί για 300, να είναι 500 ή 700.

Αυτό που είναι πάντα το κύριο σκεπτικό, είναι ότι ειδικά τώρα που η χώρα έχει τεράστιο πρόβλημα, η δημοκρατία, πρέπει με κάθε τρόπο να διευρυνθεί, να αυξηθούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, και να είναι όσο το δυνατόν πιο δύσκολα ελεγχόμενοι από τα συμφέροντα που υπάρχουν. Επομένως όχι μείωση των βουλευτών, αύξηση, αλλά με ελάχιστο κόστος.

Επιπλέον, με πολύ μειωμένο μισθό βουλευτή και κατάργηση όλων των προνομίων, δίνεται η δυνατότητα, να εκλέγονται άνθρωποι όχι γιατί θα έχουν μεγάλα εισοδήματα και προνόμια, αλλά γιατί θα έχουν τη διάθεση να προσφέρουν. Το κίνητρο δεν θα είναι τα χρήματα και τα προνόμια, αλλά η προσφορά στο δημόσιο συμφέρον.

Οι λύσεις συνήθως, είναι απλές, το είχε πει κι Αϊνστάιν - συνήθως είναι κάτω απ' τη μύτη σου. Αρκεί να θέλεις να τις δεις.
.

2 σχόλια:

  1. Εγώ έχω μια πιο απλή λύση. Να τους παύσουμε όλους, να έχουμε 0 βουλευτές και να ησυχάσουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ποτέ τα δύο κόμματα εξουσίας (που ελπίζω να μην ξαναείναι κόμματα εξουσίας μετά τις προσεχείς εκλογές) προτείνουν μείωση θα είναι για να την συνδέσουν με την λίστα που ήδη προπαγανδίζουν τα μνημονιακά-καθεστωτικά παπαγαλάκια (τα ίδια παπαγαλάκια που θέλουν να παραιτούνται όσοι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση). Έτσι θα έχουν μαντρωμένους τους βουλευτές τους και η παράγραφος 1 του άρθρου 60 του Συντάγματος περί ψήφου κατά συνείδηση, που ήδη έχουν καταστρατηγήσει οι Παπανδρέου, Καρατζαφέρης και Σαμαράς με τις διαγραφές των βουλευτών τους, θα πάει για οριστικό περίπατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή