Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ "ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ.

Οι ερωτήσεις τέθηκαν στον Πρωθυπουργό μέσω facebook και twitter χθες κατά τη διάρκεια "διαδικτυακής συζήτησης με τους νέους", όπως διαβάζουμε στην Ανακοίνωση Τύπου, που μπορείτε να διαβάσετε όλη εδώ. Αντιγράφω τα σχετικά αποσπάσματα:
Λ. ΓΚΟΡΟΓΙΑ: Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την έξαρση των κρουσμάτων αυτοκτονιών περιθωριοποιημένων εφήβων και νέων. Θα γνωρίζετε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε πρόσφατα σε βίντεο, να υποστηρίζει τα θέματα ισότητας και να δεσμεύεται για άμεσες και δραστικές επεμβάσεις του κράτους, κατά της κοινωνικής διάκρισης απέναντι στη LGBT κοινότητα. Κατ’ επέκταση, όμως, και σε κάθε κοινότητα που δέχεται διακρίσεις.
Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω, τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ενάντια στη ρητορική μίσους, το λεγόμενο «hate speech», και ποια είναι η τοποθέτησή σας σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης και, τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, στον τομέα της παιδείας, της περίθαλψης και των κοινωνικών παροχών;
Μπορώ να συνοψίσω τις ερωτήσεις μου. Η πρώτη είναι: σκοπεύετε να προβείτε σε πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους και σε φορολόγηση της εκκλησίας; Και η δεύτερη είναι, ποια είναι η τοποθέτησή σας απέναντι στο Σύμφωνο Συμβίωσης, τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ενάντια στη ρητορική μίσους και αν εσείς θα συμμετείχατε σ’ ένα αντίστοιχο βίντεο, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα. Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: (...) Ως προς το δεύτερο ερώτημα, συμφωνώ επίσης και είναι στη βάση της φιλοσοφίας μας να μην υπάρχουν διακρίσεις. Δηλαδή, μια δημοκρατική χώρα είναι μια χώρα - κι αυτή θεωρώ ότι είναι μια προοδευτική αντίληψη - που προστατεύει το κάθε άτομο, τα δικαιώματα του καθενός. Δυστυχώς, ήμασταν σε μια πολιτική αντίληψη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που έλεγε, προνόμια σε κάποιους, στερώντας όμως δικαιώματα από όλους. Και η ελευθερία των επιλογών, πιστεύω ότι είναι και αυτό μέρος του δημοκρατικού δικαιώματος, της δημοκρατικής συνείδησης και μιας δημοκρατικής πολιτείας.
Προσωπικά, έχω μιλήσει πολλές φορές για το θέμα των διακρίσεων, όχι μόνο για το θέμα των ομοφυλοφίλων, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, είτε είναι φυλετικός ρατσισμός, είτε είναι η διάκριση ανδρών - γυναικών, είτε είναι το δικαίωμα να έχει λόγο ο καθένας και, παρά τη διαφορετική του άποψη να μην γίνεται αντικείμενο καταπίεσης ή αυταρχικής αντίδρασης από το κράτος. Έχω πάει και σε Δικαστήρια ως μάρτυρας πολλές φορές για τέτοιους ανθρώπους στη χώρα μας, αλλά έχω στηρίξει και αλλού προσπάθειες ενάντια στο ρατσισμό.
Είμαι υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης. Το ψηφίσαμε στην προηγούμενη Βουλή. Και ναι, θα μπορούσα κι εγώ σε ένα βίντεο, να πάρω αυτή τη θέση, όπως το κάνω και τώρα, χωρίς κανένα φόβο. Το πιστεύω ακράδαντα.
Λ. ΓΚΟΡΟΓΙΑ: Ήθελα να σας κάνω μια διευκρινιστική ερώτηση: σκοπεύετε να θεσμοθετήσετε κάτι ενάντια στη ρητορική μίσους; Δηλαδή να μην επιτρέπεται στο δημόσιο λόγο να προωθείται η διάκριση;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό ερώτημα και είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ερώτημα. Υπάρχουν χώρες δημοκρατικές, που έχουν νομοθεσία ενάντια στη ρητορική του μίσους και υπάρχουν άλλες χώρες, πάλι δημοκρατικές, που θεωρούν ότι αν βάλει κανείς μια διάταξη ενάντια στη ρητορική του μίσους, αυτό υπονομεύει την ελευθερία της έκφρασης.
Άρα, λοιπόν, εδώ χρειάζεται να προσέξει κανείς να μην χρησιμοποιήσει το κράτος, ως μέσο το οποίο θα έρθει να υπονομεύσει την ελευθερία της έκφρασης, δηλαδή ο αστυνόμος να πει «δεν σου επιτρέπω να πεις αυτή την άποψη, διότι θεωρώ ότι είναι μια ρητορική μίσους». Διότι αυτά, πολλές φορές στο παρελθόν, έχουν χρησιμοποιηθεί για να καταπιέσουν πραγματικές δημοκρατικές κινήσεις πολιτών, ή για να αντιμετωπίσουν μια άλλη πολιτική άποψη, την οποία θεωρούσαν επικίνδυνη, για να μπορούν να κρατάνε κάποιοι την εξουσία.
Άρα, λοιπόν, αυτό θέλει μια σοβαρή συζήτηση, τι μέτρα αναλαμβάνει κανείς για να αντιμετωπίσει τη ρητορική του μίσους. Για μένα, η καλύτερη αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους, είναι η διαμόρφωση μιας δημοκρατικής συνείδησης πλατύτερα σε κάθε κοινωνία, αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία και αυτά έχουν μεγάλη ευθύνη για το αν αφήνουν ή υποθάλπουν πολλές φορές - κάποια από αυτά, ή κάποιοι δημοσιογράφοι, δεν λέω για όλους - μια ρητορική του μίσους, μια ευκολία στο να λες «ο άλλος είναι διαφορετικός και άρα είναι κακός».
Είναι για μένα πιο αποτελεσματικό τελικά, από το να ζητήσουμε από το ίδιο το κράτος να κυνηγάει κάποιους, επειδή έχουν μια άποψη, που βεβαίως μπορεί να είναι πολύ κακή, αλλά έχουν δικαίωμα να την εκφράσουν.
Γ. ΛΙΒΑΝΟΣ: Να συμπληρώσω κάτι για το θέμα των διακρίσεων που θέσατε ως ερώτημα. Η Γραμματεία έχει θέσει στο επίκεντρο των στρατηγικών της επιλογών για το έτος που πέρασε, αλλά και για το επόμενο, περιθωριοποιημένες ομάδες νέων. Μέσα σ’ αυτό έχουμε εντάξει και καμπάνια κατά των διακρίσεων των ομοφυλόφιλων. Για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία συμμετείχε με stand στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, που διοργανώθηκε τον Ιούνιο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ως ένα δείγμα ότι δεν αποτελεί πλέον ταμπού για το κράτος η ομοφυλοφιλία.
Έχει σχεδιάσει - και το επόμενο διάστημα θα δείτε - μια καμπάνια, η οποία θα προάγει το πρότυπο της συντροφικότητας μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου.
Και για να ευθυμήσουμε, κάποιες ερωτήσεις ακόμη που τέθηκαν στον ΓΑΠ...
skyriazakos
φτου να πάρει.... meeting. Θα χάσω την δια-twitter-ική #GreekPmLive
:moutra:
εγω δεν θα παρω μεροs αν δεν συντονισει ο Πεταλωτηs #GreekPmLive
vmanias Βασιλάκος
#greekPmLive να ΠΑΣ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ που ήρθες κ μία ΣΟΚΟΛΑΤΙΤΣΑ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕΣ από τα Duty Free.
beat_gia_beat
ωχ πάλι για την σουηδία θα πει #GreekPmLive
unlabel_ no name
Η υπόσχεση: Θα σας τα πάρω ΟΛΑ και θα φύγω. #GreekPMLIVE
phantomduck1
χρρρρρ...βββζζζζζζζ...πσσσ...φιοοου...ξυπνηστε με οταν τελειωσει #greekpmlive
jamesleonsk
"Οι αλλαγές που θα αλλάξουν." Πόσα παράγωγα του ρήματος "αλλάζω" πρόκειται να χρησιμοποιήσει ο ΓΑΠ; #GreekPMLive
jamesleonsk
Πότε θα βγει το νέο dvd της Τζούλιας #greekpmlive;
ketses
να το κλείσω το κομμωτήριο????
Αν γίνει κούρεμα στα ομόλογα θα ισχύσει το "πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι" ???? #greekpmlive;
ofysikos
Ποιος θέλετε να παραμείνει στο Master Chef; Γιατί κι εσείς κι αυτοί, σαλάτα τα έχετε κάνει #greekpmlive
ProphetOfNoise
Πως κρατάτε το μουστάκι σας τόσο κομψό; Έχετε κάποιου είδους χτενίτσα #greekpmlive;
FivosV
Γιώργο, αφού οι φάλαινες κολυμπούν συνέχεια, γιατί έχουν τόσο λίπος #greekpmlive;
stammmO
εγώ πότε θα γίνω μάνα #greekpmlive;
.

7 σχόλια:

  1. "Είμαι υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης. Το ψηφίσαμε στην προηγούμενη Βουλή."

    'Οχι, το είχατε φέρει σε μια επιτροπή και απορρίφθηκε. Σε αυτή τη Βουλή θα το φέρετε;

    "υπάρχουν άλλες χώρες, πάλι δημοκρατικές, που θεωρούν ότι αν βάλει κανείς μια διάταξη ενάντια στη ρητορική του μίσους, αυτό υπονομεύει την ελευθερία της έκφρασης"

    Μόνο οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και ο νόμος που απαγορεύει τη διάδοση ρατσιστικού μίσους ισχύει από το 1979 σε εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη των Διακρίσεων που η χώρα μας έχει προσυπογράψει ως μέλος του ΟΗΕ ήδη από το 1966. Το 1984 στις διατάξεις του προστέθηκε και το θρήσκευμα.

    Τα γνωρίζει όλα αυτά; Ή απλά κουβέντα να γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς, (προεκλογική) κουβέντα να γίνεται.

    Προφανώς είναι άκυρο αυτό που λέει, γιατί ο αντιρατσιστικός νόμος υπάρχει από το 1979 και περιέχει πλέον όλους τους λόγους που απαγορεύεται η ρητορική μίσους (φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία) εκτός από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Εκτός και το λέει με την προοπτική να τον καταργήσει πλήρως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι ότι ζεί σε άλλη χώρα:
    α) δεν ξέρει ότι το σύμφωνο ήρθε σε μία επιτροπή απλά, η οποία το απέρριψε,
    β) δεν ξέρει ότι νόμος κατά της ρητορικής μίσους υπάρχει από το 1979 που απλά δεν συμπεριλαμβάνει τον σεξ. προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Μάλιστα δεν συμφωνεί με αυτόν τον νόμο. Άρα ενδεχομένως να τον καταργήσει και εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ tales

    Και δεν γνωρίζει ότι ισχύει, και οι μόνες του προσλήψεις γύρω από το θέμα έχουν να κάνουν με τη σχετική συζήτηση που γίνεται στην Αμερική και την οποία προσπαθούν να μεταφέρουν στα καθ'ημάς διάφορα αμερικανοσπουδαγμένα κολλεγιόπαιδα του αυτοαποκαλούμενου "φιλελεύθερου" χώρου. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο στενότερος κύκλος του ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

    Στην Ευρώπη που έχει βιώσει την εμπειρία του ναζισμού, η προπαγάνδα μίσους έγινε ποινικά κολάσιμη ήδη από το δικαστήριο της Νυρμβέργης που καταδίκασε σε θάνατο τον εκδότη της εφημερίδας του ναζιστικού κόμματος ως κύριο υπεύθυνο της αντισημιτικής προπαγάνδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι σίγουρος ότι στο στενότερο κύκλο του υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν τι γίνεται. Το ζήτημα είναι αν κάθεται να τους δώσει την πρέπουσα σημασία.

    Το ίδιο ανούσιο τουρλού πάλι περί γυναικών, φυλετικού ρατσισμού κλπ. Το ότι κάνει χρήση του διαδικτύου για να προσεγγίσει τους νέους δε σημαίνει ότι (χρησιμοποιώντας τη φλυαρία του διαδικτύου) θα πείσει για την πρόθεσή του να προχωρήσει μερικά πράγματα. Ελπίζω πολλοί από τους νέους να το κατανοούν αυτό. Δεν είναι blogger για να κάνει απλά κουβέντα και να του λέμε μπράβο. Εξακολουθεί να είναι πρωθυπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε κάθε περίπτωση πάντως αγαπητέ μου xomeriti, η συνέντευξη αυτή ήταν χρήσιμη:

    μάθαμε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της νομοθεσίας για την ρητορική μίσους, δηλαδή είναι κατά ενός ακόμη αιτήματος της ατζέντας μας - ως πρωθυπουργός φαντάζομαι το είπε αυτό, όχι ως απλός χρήστης του twitter.

    ΑπάντησηΔιαγραφή