Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ.

Και καλά, φίλτατε Συνήγορε, εσείς τί κάνετε; - 'το μαδάτε' μετά συγχωρήσεως;
Η δουλειά σας δηλαδή είναι, απλά, να βγάζετε συμπεράσματα; (κι αυτά λειψά)
Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία.
Συνήγορος του Πολίτη: Πολλές διακρίσεις - μειωμένες καταγγελίες
Ηλεκτρονική Έκδοση, enet.gr, 15:13 Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Ο περιορισμένος αριθμός αναφορών για τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας και σεξουαλικού προσανατολισμού είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σχετικής έκθεσης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως τονίζεται, ότι είναι και περιορισμένες οι σχετικές διακρίσεις στη χώρα μας.
Ο μειωμένος αριθμός καταγγελιών για λόγους διάκρισης, σύμφωνα με την αρχή, οφείλεται κυρίως «στο έλλειμμα ενημέρωσης που εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με τις οικείες αρμοδιότητες, αλλά κυρίως αναδεικνύει ότι τα ζητήματα διακρίσεων στην Ελλάδα σχετίζονται με αιτήματα που ξεπερνούν τη ρυθμιστική εμβέλεια της κείμενης νομοθεσίας περί απαγόρευσης διακρίσεων, τουλάχιστον όπως αυτή αποτυπώνεται στον ν.3304/2005».
Ωστόσο, ο αριθμός των αναφορών για φέτος είναι αυξημένος από πέρσι, καθώς φτάνουν τις 54, ενώ στις 40 από αυτές διαπιστώθηκε διάκριση. Ειδικότερα, οι 29 αφορούσαν τη φυλετική καταγωγή, οι 6 την αναπηρία, οι 4 την ηλικία και η μία την εθνοτική καταγωγή. Ενθαρρυντικό χαρακτηρίζει ο Συνήγορος τον αυξημένο αριθμό αναφορών για διακρίσεις αναπηρίας, πολλές από τις οποίες είχαν και θετική έκβαση.
Στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, ο Συνήγορος του Πολίτη επιχειρεί να διευκολύνει τους θιγόμενους, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Από το 2007, έχει προχωρήσει σε πιλοτικό δίκτυο επικοινωνίας και συντονισμού με περιφερειακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας και στήριξης των Ρομά, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κατά το δυνατό άμβλυνση των δυσχερειών επαφής με τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
Τέλος, ο Συνήγορος αναφέρεται στις αδυναμίες της ρυθμιστικής εμβέλειας του ν.3304/2005, που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί στις Εκθέσεις της Αρχής για τις διακρίσεις.
Πιέζοντας εδώ μπορείτε να δείτε όλη την έκθεση του Συνήγορου (σελ 21-23 για σεξ. προσανατολισμό).
.

2 σχόλια:

  1. Από τις ετήσιες αναφορές του ΣτΠ.

    2009
    Έκβαση αναφορών για διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού
    Σύνολο αναφορών 2. Δεν διαπιστώθηκε διάκριση επίσης 2.

    2005
    Μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών καταγγέλλει διακριτική συμπεριφορά από συμφοιτητές του και απειλήτε από την διοίκηση με αποβολή.
    Ο συνήγορος δικαιώνει το πανεπιστήμιο αλλά διαφωνεί με την αποβολή και τελικά επιτρέπετε στο θύμα να αποφοιτήσει.
    Η τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτεται μόνο από διακρίσεις λόγω φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής σύμφωνα με τον συνήγορο του πολίτη.

    Δες και εδώ http://elawyer.blogspot.com/2010/06/o.html για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις.

    Με λίγα λόγια πολλές διακρίσεις καμία ουσιαστική δράση. Αυτά από το συνήγορο κάποιου, κάπου, κάποτε πολίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο, ανώνυμη/ε.
    Τα γνωρίζω. Και γνωρίζω ότι είχε και άλλες αναφορές που τις πέταξε στο καλάθι.
    Καμμία ψευδαίσθηση.
    Παχυλοί μισθοί, δουλειά μηδέν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή