Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Για την καταγγελία της Act Up Hellas / Βάναυση παραβίαση του ιατρικού απορρήτου

[Το αρχικό έγγραφο που εστάλη προς τα νοσοκομεία / Από το μπλογκ pisoglentis / κάντε κλικ για μεγένθυνση]

Τμήμα Αήθων
Βάναυση παραβίαση του ιατρικού απορρήτου
Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Βάναυση παραβίαση του ιατρικού απορρήτου, καταγγέλλει το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης Act Up, ότι είναι το πρωτοφανές αίτημα που απηύθυνε μέσω του Τμήματος Ηθών(!) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στους γιατρούς όλων των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρης Σταύρου. Ζήτησε να «του γνωρίσουν το ταχύτερο δυνατό, πλήρη στοιχεία ταυτότητας καθώς και διευθύνσεις κατοικίας, ατόμων - ασθενών, τα οποία μεταδόθηκαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, HIV, ηπατίτιδας τύπου Β ή κ.ά.».
Το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Ηθών προβαίνει στη διαβεβαίωση ότι οι πληροφορίες αυτές «δεν εμπίμπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προσωπικών δεδομένων», αφού το αίτημα κατατίθεται από δικαστική αρχή.
«Στην εποχή των ροζ τριγώνων (Ναζιστική Γερμανία 1933) μας παραπέμπει το αίτημα του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών» δηλώνει αγανακτισμένη στην «Ε» η Χριστίνα Χωριανοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος Καταγγελιών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τής Act Up και προσθέτει: «Το αίτημα περιφρονεί τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, που σαφώς ορίζει τις πιθανότητες άρσης ιατρικού απορρήτου τότε και μόνον όταν: Ο ιατρός αποβλέπει στην εκπλήρωση νομικού καθήκοντος. Νομικό καθήκον συντρέχει, όταν η αποκάλυψη επιβάλλεται από ειδικό νόμο, όπως στις περιπτώσεις γέννησης, θανάτου κ.λπ. ή από γενικό νόμο, όπως στην υποχρέωση έγκαιρης αναγγελίας στην Αρχή, όταν ο ιατρός μαθαίνει με τρόπο αξιόπιστο ότι μελετάται κακούργημα ή ότι άρχισε ήδη η εκτέλεσή του και, μάλιστα, σε χρόνο τέτοιο, ώστε να μπορεί ακόμα να προληφθεί η τέλεση ή το αποτέλεσμά του.
Επίσης όταν ο ιατρός αποβλέπει στη διαφύλαξη έννομου ή άλλου δικαιολογημένου, ουσιώδους δημοσίου συμφέροντος ή συμφέροντος του ίδιου του ιατρού ή κάποιου άλλου, το οποίο δεν μπορεί να διαφυλαχθεί διαφορετικά».
«Επίσης» συμπληρώνει η κ. Χωριανοπούλου «ο κ. Σταύρου που δικαίως στερείται ιατρικών γνώσεων, είναι εμφανές ότι δεν μπήκε στον κόπο να συμβουλευθεί έναν/μία ειδικό γιατρό ή τον αρμόδιο κρατικό φορέα. Θα είχε πληροφορηθεί ότι ο κατάλογος ανθρώπων που μολύνθηκαν από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα σε τίποτα δεν του είναι χρήσιμος αφού δεν έχει κανέναν τρόπο να στοιχειοθετήσει και να αποδείξει τη μετάδοση. Η πιθανότητα να ήταν ο ίδιος μάρτυρας σεξουαλικών επαφών απορρίπτεται ως απίθανη να έχει συμβεί. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός από την περίπτωση βιασμού, σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις τα άτομα συνευρίσκονται με τη συναίνεσή τους και η χρήση ή όχι προφυλακτικού είναι προσωπική τους επιλογή».
«Η γενετήσια ελευθερία» συμπληρώνει η υπεύθυνη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Act Up «είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά ανθρώπινο δικαίωμα και αιτήματα σαν αυτό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αποτελούν βάναυση παραβίασή του».
«Μόνον ονόματα εκδιδομένων γυναικών που νοσούν ζητήσαμε με ειδική παραγγελία από την ασφάλεια και αν υπάρχει παρανόηση θα γίνει επανόρθωση», δήλωσε ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Σταύρου απαντώντας σε σχετική με το περίεργο αίτημα ερώτηση της «Ε» και διευκρίνισε: «Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για τους οίκους ανοχής που απασχολούν κυρίως αλλοδαπές γυναίκες χωρίς πιστοποιητικό υγείας. Στα πλαίσια αυτής της έρευνας διερευνώνται εγκλήματα κακουργηματικής και πλημμεληματικής υπόστασης όπως παραβίαση καθήκοντος, εκ προθέσεως ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών». *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2008
-------
Το έγγραφο είναι σαφές (κάντε κλικ στη φωτογραφία για μεγένθυνση). Δεν γράφει τίποτα για ονόματα εκδιδομένων γυναικών. Ζητά συλλήβδην τα ονόματα όλων των ατόμων φορέων "σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, hiv, ηπατίτιδας κτλ". Δεν υπάρχει καμμία "παρανόηση" και όλοι γνωρίζουμε ελληνικά, πλην του αντιεισαγγελέα Σταύρου, ως φαίνεται.

Πέραν όμως αυτού, ας υποθέσουμε ότι πρόκειται για "παρανόηση". Τα απόρρητα στοιχεία υγείας των αλλοδαπών εκδιδομένων γυναικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποχρώσες ενδείξεις "τέλεσης εγκλημάτων κακουργηματικής και πλημμεληματικής υπόστασης" και όλο αυτό μπορεί να θεωρείται αποδεκτό; Παίζει με τη νοημοσύνη μας ο κύριος Σταύρου;

Πιστεύω ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοιες επικίνδυνες-ρατσιστικές τακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου