Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ HIV ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΚΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.


Αντιγράφω από τα σημερινά Νέα.
«Έξαρση» του HIV μεταξύ των γκέι ανδρών στην Ευρώπη
Δυσανάλογα πολλά κρούσματα

Τα μέτρα αυτοπροστασίας φαίνεται ότι ατονούν μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών στην Ευρώπη, προειδοποιούν δύο νέες, ανεξάρτητες μελέτες. Στη Γαλλία, όπου υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία, η μετάδοση του HIV στους γκέι άνδρες είναι «εκτός ελέγχου», διαπιστώνουν οι ερευνητές.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες αντιστοιχούν στο 48% των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των ομοφυλόφιλων στο γενικό πληθυσμό.
Ο ρυθμός εμφάνισης νέων λοιμώξεων στους ομοφυλόφιλους είναι 200 φορές υψηλότερος από ό,τι στους ετεροφυλόφιλους, δείχνει μία από της δύο μελέτες, η οποία δημοσιεύεται την Πέμπτη στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases.
Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό παρά τη μείωση των νέων κρουσμάτων: Το 2008 καταγράφηκαν στη Γαλλία 6.940 νέες λοιμώξεις, αρκετά λιγότερες από τις 8.390 που αναφέρθηκαν το 2003.
«Η μετάδοση του HIV πλήττει δυσανάλογα ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου και φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου στον πληθυσμό των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες» γράφει ο Στεφάν λε Βι, επικεφαλής της μελέτης στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας.
Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύεται στο BMC Infectious Diseases και εντοπίζει γενετικές ενδείξεις για ριψοκίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές μεταξύ των γκέι στο Βέλγιο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκεντ συνέκριναν γενετικά τα στελέχη του ιού HIV σε 500 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους, που διαγνώστηκαν το διάστημα 2001-09.
Η σύγκριση αποκάλυψε «συστάδες» λευκών ομοφυλόφιλων ανδρών που είχαν μολυνθεί με συγγενικά στελέχη του ιού.
«Δεδομένα για άλλες περιοχές είναι συχνά δύσκολο να βρεθούν, ωστόσο ο αριθμός νέων λοιμώξεων σε άνδρες που έχουν σεξ με άνδρες είναι πολύ υψηλό στις περισσότερες περιοχές του κόσμου» προειδοποιεί συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στο Lancet.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμά ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα μισά κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: