Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

HEVJIN - ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΟΑΔ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.


"Για όλες/όλους που ζούν μέσα στον φόβο, εδώ είναι το πρώτο ριζοσπαστικό εγχείρημα εκκίνησης του πρώτου περιοδικού με γκέι, λεσβιακό, αμφί και τρανς περιεχόμενο των ΛΟΑΔ Κούρδων, από τον Ιούλιο του 2010. Το όνομά του Hevjin, που στα κουρδικά σημαίνει, "κοινή ταυτότητα" και το πρώτο τεύχος της έκδοσης είναι διαθέσιμο δωρεάν διαδικτυακά, σε αρκετά βιβλιοπωλεία και καφέ του Ντιαρμπακίρ του τουρκικού Κουρδιστάν, πόλη με κυρίως κουρδικό πληθυσμό".

Πήρε τρία χρόνια υπομονετικής εργασίας για τους Koya και Solin και οι δύο κουρδικής εθνοτικής καταγωγής, για να μπορέσουν να καταφέρουν την έκδοση του πρώτου αυτού τεύχους. "Υπάρχουν περίπου 15 εκατομύρια Κούρδοι στην Τουρκία, ένας στους δέκα είναι γκέι - που είναι όμως ο γκέι κόσμος στο Κουρδιστάν;", λέει ο Solin. "Αυτή ήταν η ερώτηση που μας ώθησε σ' αυτό. Θέλαμε να δούμε πώς εκφράζει αυτός ο κόσμος την σεξουαλικότητά του στην κουλτούρα του..."

"Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ιεράρχιση στις διακρίσεις, θα έλεγα όμως ότι οι Κούρδοι ομοφυλόφιλοι, λεσβίες, αμφί, τρανς αντιμετωπίζουν διακρίσεις εις διπλούν", λέει ο Nevin Oztop, αρχισυντάκτης του μοναδικού Τουρκικού λοαδ περιοδικού της οργάνωσης Kaos GL.

Και πράγματι, από την μεριά τους οι Koya και Solin επιβεβαιώνουν ότι οι Κούρδοι λοαδ αισθάνονται διπλά την καταπίεση, από την μία πλευρά λόγω της εθνοτικής καταγωγής τους, από την άλλη λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Και υπάρχουν φορές που πρέπει να αντιμετωπίσουν τους γκέι Τούρκους ή και τους ετεροφυλόφιλους Κούρδους, ωστόσο όμως τίποτα δεν θα τους σταματήσει, λένε.

Ελπίζουν σύντομα το Hevjin, να ξεπεράσει τους 2.000 αναγνώστες και ακόμη περισσότερο, να καταφέρουν να κάνουν την πρώτη τους ανοικτή παρουσία με κάποια διαδήλωση στο Ντιαρμπακίρ στο όχι τόσο μακρινό μέλλον. "Στο παρελθόν, ήταν δημοφιλές να λένε ότι 'δεν υπάρχουν γκέι Κούρδοι'. Έχουμε έρθει ήδη στο σημείο που κανένας πια δεν μπορεί να το λέει αυτό", λένε οι υπεύθυνοι του περιοδικού που ήδη κυκλοφόρησαν το δεύτερο τεύχος του.

Την ιστοσελίδα του περιοδικού την βρίσκετε εδώ: http://www.hevjin.org/.

[Μέσω του μπλογκ Gay Armenia.]
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: